Autor Wątek: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]  (Przeczytany 116869 razy)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #195 dnia: 08 Sierpień 2017, 16:10:33 »
Kolor jest :)

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #196 dnia: 08 Sierpień 2017, 16:46:40 »
Trollować się zachciało?? ;P

Offline Przemysław

  • Wiadomości: 162
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Chemex, V60; Hario Mizudashi Cold Brew Coffe Pot
  • Młynek: Ascaso i-bar 15; Comandante C40 MK3; Xeoleo 45mm
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #197 dnia: 08 Sierpień 2017, 20:06:29 »
Kurcze, a ja tacie te ziarenka zabrałem i wysypałem dając w zamian co nieco od Antonia :|

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #198 dnia: 08 Sierpień 2017, 21:54:36 »
Miklas skąd masz te buteleczki i etykiety, jeśli można zapytać. Etykiety można zrobić samemu z butelka trudniej  :D

Nie było pytania, znalazłem  :redface:
Widzę, że już znalazłeś. Na allegro jest tego pełno, wystarczy wpisać butelka 200 ml. Etykiety zrobiłem na darmowym programie inkscape, mam w pracy kolorową laserówkę.

Co do kawy, owszem lepiej smakuje zaparzona, ale jeśli chodzi o bezalkoholowe napoje chłodzące, to chyba nie ma konkurencji. W upale ponad 30 stopni przechodzi ochota na ciepłą kawę jeśli w lodówce chłodzi się coldbrew. :-)

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline pistolero

  • Wiadomości: 161
  • Ekspres: Mr.Clever, Aeropress, Phin, V60, Moka, FP.
  • Młynek: Comandante MK3 IRONHEART, Wilfa 130B, Rhinowares
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #199 dnia: 09 Sierpień 2017, 01:08:40 »
Co do kawy, owszem lepiej smakuje zaparzona, ale jeśli chodzi o bezalkoholowe napoje chłodzące, to chyba nie ma konkurencji. W upale ponad 30 stopni przechodzi ochota na ciepłą kawę jeśli w lodówce chłodzi się coldbrew. :-)

Marek.


Ależ jest konkurencja. Kawa zaparzona, schłodzona(można od razu zaparzyć na lodzie), wstawiona do lodówki i wlana do termosa :taktak:.
Ja nie lubię Cold Brew. Próbowałem kilka razy, ale mdłe to, bez wyrazu.
Za to lubię zimną kawę, zaparzoną normalnie lub na lodzie.
Gdy jechałem ostatnio na wycieczkę w góry, a w dzień miało być 35°C, zaparzyłem dzień wcześniej kawę, schłodziłem w lodówce i wlałem do schłodzonego termosu. Pycha, cały dzień piłem zimną kawkę.  :ok:

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #200 dnia: 09 Sierpień 2017, 01:22:31 »
Muszę spróbować, ale nie mam dobrych skojarzeń z wystygniętą kawą.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline pistolero

  • Wiadomości: 161
  • Ekspres: Mr.Clever, Aeropress, Phin, V60, Moka, FP.
  • Młynek: Comandante MK3 IRONHEART, Wilfa 130B, Rhinowares
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #201 dnia: 09 Sierpień 2017, 12:38:44 »
Rozumiem. Wystygnięta kawa - mało szpanerskie ;).
Za to Cold Brew - łał! Moda, nowoczesność. I ta zagraniczna nazwa :).
« Ostatnia zmiana: 10 Sierpień 2017, 09:55:19 wysłana przez pafcio0 »

Offline JanekdF Mężczyzna

  • Wiadomości: 711
  • Ekspres: Expobar Office Control, Cafelat Robot, alternatywy
  • Młynek: Aergrind, Hiku, projekt własny, stare stożki
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #202 dnia: 09 Sierpień 2017, 12:50:40 »
Koledze chyba chodziło o smak takiej kawy ;) I generalnie takie opinie można znaleźć, że wystygnięta i przeczekana kawa traci. Czy robiąc przelew na kostki lodu momentalne schłodzenie) unika się tego efektu utraty smaku i aromatu?
Who ever would call a machine in Italy "Cappuccino Amore"? - F.C.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10577
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #203 dnia: 09 Sierpień 2017, 12:54:44 »
Cold Brew nie jest jakimś szpanerstwem. Toż to po prostu macerat :). Różnica między CB a gorącym zaparzaniem jest zasadnicza: w maceracji nie powstają niektóre kwasy, które na dłuższą metę nie są dla nas przyjemne. W praktyce wygląda to tak, że śmiało możesz wypić litr CB i nie odczujesz tego wcale, gdy po litrze gorącej kawy można dostać drgawek (i wcale nie idzie tu o kofeinę).
« Ostatnia zmiana: 09 Sierpień 2017, 12:58:07 wysłana przez Antonio »

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #204 dnia: 09 Sierpień 2017, 14:21:26 »
Pistolero, JanekdF poprawnie mnie zrozumiał, raczej chodzi o smak.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline pistolero

  • Wiadomości: 161
  • Ekspres: Mr.Clever, Aeropress, Phin, V60, Moka, FP.
  • Młynek: Comandante MK3 IRONHEART, Wilfa 130B, Rhinowares
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #205 dnia: 09 Sierpień 2017, 15:42:37 »
Ja też zrozumiałem, że o smak Ci chodziło.
Tylko źle moją wypowiedź sformuowałem. Z tym szpanowaniem, to tak ogólnie było, nie do Ciebie.
Sam poszpanował bym takim napojem, ale mi nie smakuje. :redface:

Offline grex

  • Wiadomości: 1031
  • Ekspres: Aeropress+FlaVin sRGB, Phin, Moka 2tz inox, Slowpresso
  • Młynek: Eureka+mikro hopper
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #206 dnia: 09 Sierpień 2017, 16:00:41 »
Toż to po prostu macerat
no właśnie - tytuł wątku jest mylący. "parzenie" zimną wodą to jakby palić wodą albo pływać w ogniu. Nie pasuje.

Może zmienić tytuł wątku na bardziej odpowiadający temu rocesowi: "macerowanie kawy" albo "zimny napar z kawy", itp.

Offline pistolero

  • Wiadomości: 161
  • Ekspres: Mr.Clever, Aeropress, Phin, V60, Moka, FP.
  • Młynek: Comandante MK3 IRONHEART, Wilfa 130B, Rhinowares
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #207 dnia: 09 Sierpień 2017, 18:57:50 »
Czy robiąc przelew na kostki lodu momentalne schłodzenie) unika się tego efektu utraty smaku i aromatu?
Zimna kawa zawsze smakuje inaczej niż gorąca/ciepła. Ale ja lubię zimną kawę. Uważam, że kawa zaparzana na lodzie( choć robiłem taką kawę tylko kilka razy), nie traci nic w porównaniu z zaparzoną normalnie.
Nad Śląsk nadciągają afrykańskie upały, to jutro będę testował zaparzanie na lodzie, na świeżo otwartej Kenii Kiambu z Euro Cafe.

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #208 dnia: 09 Sierpień 2017, 19:12:44 »
Dziś próbowałem z Kenią od @pafcio0, albo dałem za mało lodu (pełna szklanka) albo to nie dla mnie. Napój wyszedł taki ledwo ciepły, zupełnie nie to co cold brew z lodówki. W smaku jak stygnący przelew, były kwaski, wszystko jak być powinno, tylko to nie był napój chłodzący.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline pistolero

  • Wiadomości: 161
  • Ekspres: Mr.Clever, Aeropress, Phin, V60, Moka, FP.
  • Młynek: Comandante MK3 IRONHEART, Wilfa 130B, Rhinowares
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #209 dnia: 11 Sierpień 2017, 01:02:53 »
Zaparzyłem trzy kawy na lodzie. Jedna w V60 i dwie w Clever Dripperze.

100g lodu w ochłodzonej zimną wodą szklance, 18g kawy, 190g wody o temp.93°C.

1. Clever, kawa Kanya Kiambu zmielona jak do dripa, czas 3 min.
Napar czysty, rześki, kwaskawy trochę bardziej, niż zaparzony tradycyjnie.

2. V60-02, Kenya Kiambu. Zmielona drobno, czas 3,10.
Napar wyszedł kwaskawy, ale jednocześnie z odrobiną goryczki i nie tak czysty w smaku. Chyba za drobno zmieliłem kawę.

3. Clever, kawa Brazylia Fazenda ze Świeżo Palona. Zmielona jak do dripa, czas 3min.
Napar wyszedł trochę bardziej kwaskawy niż normalnie, bez goryczki. Kawa ta, zaparzana tradycyjnie ma trochę goryczki, co mi przeszkadza. Zaparzona na lodzie bardziej mi smakowała.

Po przelaniu, temperatura naparu w szklankach wynosiła 14,5-16°C.
Zimna kawa w oszronionej szklance, najlepsza na upały.  :pycha:

Ale tak na codzień, trochę smaczniejsza jest kawa zaparzona tradycyjnie.
Kawa zaparzona na lodzie jest bardziej kwaskawa, rześka, ale bardziej "pusta". Chyba ta mniejsza ilość przelanej wody, nie wydobędzie całego smaku z kawy.
Choć i tak, taka kawa zdecydowanie bardziej mi smakuje niż Cold Brew. :)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi