;

Autor Wątek: India Monsooned Malabar AA - palarnia kawy xCafe  (Przeczytany 6866 razy)

Offline Szczympek

  • Wiadomości: 178
  • Pomógł: 3
  • Ekspres: Oscar II
  • Młynek: Precisio
Odp: India Monsooned Malabar AA - palarnia kawy xCafe
« Odpowiedź #60 dnia: 12 Sierpień 2017, 20:32:55 »
Na drugim zdjęciu espresso wyglada spoko, ale to nie jest Americano.

Jesli powiem ze Duda nie jest prezydentem polski, a jest nim Komorowski i zacznę o tym mówić w większym gronie, to raczej spowoduje to problem, tak?

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 702
  • Pomógł: 6
  • Ekspres: Carimali Gastro, Gaggia Gastro, Graef ES 85
  • Młynek: Firenzato EVO 64, Macap MXD, La Spaziale Astro 12, La San Marco SM 92 , Graef CM 800
Odp: India Monsooned Malabar AA - palarnia kawy xCafe
« Odpowiedź #61 dnia: 12 Sierpień 2017, 20:35:38 »
Zapomniałeś dodać: moim zdaniem.

Masz rację. Nie pasuje mi smakowo dolewanie wody do espresso.

Yyy, to nie jest americano  americano powinno mieć TDS jak przelew, a tu będzie tylko w pół drogi.

W przelewach jestem zielony. :redface: Czy możesz mi wyjaśnić co to jest ten TDS?

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4881
  • Pomógł: 70
  • Ekspres: v ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗'] …
  • Młynek: C40MK3; KM3873; Wilfa; Serbski Młynek Turecki; Santos Silent
Odp: India Monsooned Malabar AA - palarnia kawy xCafe
« Odpowiedź #62 dnia: 12 Sierpień 2017, 20:40:45 »
Ilość rozpuszczonych cząstek. Możesz podać TDS wody, możesz espresso, możesz kawy z filtra. Po ilości rozpuszczonych cząstek, czyli defacto intensywności naparu, obecnie klasyfikujemy napary: czym jest espresso, czy filtrowana jest dobrze zaparzona, można z tego też wyliczyć procent ekstrakcji, czyli ile kawy z kawy się rozpuściło.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 702
  • Pomógł: 6
  • Ekspres: Carimali Gastro, Gaggia Gastro, Graef ES 85
  • Młynek: Firenzato EVO 64, Macap MXD, La Spaziale Astro 12, La San Marco SM 92 , Graef CM 800
Odp: India Monsooned Malabar AA - palarnia kawy xCafe
« Odpowiedź #63 dnia: 12 Sierpień 2017, 20:47:46 »
Jesli powiem ze Duda nie jest prezydentem polski, a jest nim Komorowski i zacznę o tym mówić w większym gronie, to raczej spowoduje to problem, tak?
Tak, zgadzam się. Egoizm przemówił przeze mnie.  :redface:

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 702
  • Pomógł: 6
  • Ekspres: Carimali Gastro, Gaggia Gastro, Graef ES 85
  • Młynek: Firenzato EVO 64, Macap MXD, La Spaziale Astro 12, La San Marco SM 92 , Graef CM 800
Odp: India Monsooned Malabar AA - palarnia kawy xCafe
« Odpowiedź #64 dnia: 12 Sierpień 2017, 21:04:04 »
Jutro sobie możesz dla testu drobniej zmielić i z tej samej dozy, w zbliżonym czasie uzyskać koło 30 g kawy. Może Ci zasmakuje, na pewno będzie trochę inaczej;)
Mimo, że to jakiś czas temu sprawdzałem, dzięki za radę. Warto to sprawdzić ponownie.

Ilość rozpuszczonych cząstek. Możesz podać TDS wody, możesz espresso, możesz kawy z filtra. Po ilości rozpuszczonych cząstek, czyli defacto intensywności naparu, obecnie klasyfikujemy napary: czym jest espresso, czy filtrowana jest dobrze zaparzona, można z tego też wyliczyć procent ekstrakcji, czyli ile kawy z kawy się rozpuściło.

Oj, te wyliczenia nie dla mnie na tą chwilę. ;) Za przewodnika mam smak z języka.   ;) :)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4881
  • Pomógł: 70
  • Ekspres: v ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗'] …
  • Młynek: C40MK3; KM3873; Wilfa; Serbski Młynek Turecki; Santos Silent
Odp: India Monsooned Malabar AA - palarnia kawy xCafe
« Odpowiedź #65 dnia: 12 Sierpień 2017, 21:19:14 »
Język jest całkiem niezłym narzędziem, ale trzeba mieć porównanie i przydaje się doświadczenie własne lub kogoś obok jeszcze lepiej.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 702
  • Pomógł: 6
  • Ekspres: Carimali Gastro, Gaggia Gastro, Graef ES 85
  • Młynek: Firenzato EVO 64, Macap MXD, La Spaziale Astro 12, La San Marco SM 92 , Graef CM 800
Odp: India Monsooned Malabar AA - palarnia kawy xCafe
« Odpowiedź #66 dnia: 12 Sierpień 2017, 21:59:39 »

Masz rację. Co dwie głowy to nie jedna. Na dodatek  są to dwa języki smakowe. Warto o tym porozmawiać tylko bez przepychanek niezwiązanych z tematem.
Jutro będę pił doppio. I coś jeszcze. Zobaczycie sami.



Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 1400
  • Pomógł: 12
  • Ekspres: V60, AP, Severin KA 5702, Astoria CKE, Ascaso Basic, FP
  • Młynek: Mazzer SJ, serbski ręczny, Wilfa
Odp: India Monsooned Malabar AA - palarnia kawy xCafe
« Odpowiedź #67 dnia: 12 Sierpień 2017, 22:37:43 »
Zacznij w końcu ważyć shoty. Robienie tego na oko albo na mililitry nie prowadzi do jakichś świetnych rezultatów, nawet przy tej samej objętości w filiżance może być inny uzysk i inny smak.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi