forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Kawa => Wątek zaczęty przez: pj.w w 11 Sierpień 2017, 18:32:03
-
Palarnia La Cabra z Aarhus, Dania. Bardzo jane palenie.
Kraj: Etiopia / Yirgacheffe
Farma/Producent: Konga / kooperacja wielu lokalnych, drobnych upraw
Wysokość upraw: 1900 m n. p. m.
Odmiana: Mixed Heirloom
Obróbka: Mokra
Zbiór: Styczeń 2017
Data palenia: 02.08.2017
Lekko, miło i przyjemnie. Parzona w V60, 16g kawy, 20 klik Commandante, 260 g wody Żywiecki Kryształ. Według przepisu ze strony palarni: https://www.lacabra.dk/collections/brew/products/hario-v60 (https://www.lacabra.dk/collections/brew/products/hario-v60)
W smaku owocowa herbata o smaku brzoskwini. Bardzo przyjemne, orzeźwiające, w sam raz na letnie upały. Długi posmak na języku po wypiciu.
Kupione tu: https://www.coffeedesk.pl/product/3318/Przelew-Wakacji-La-Cabra-Ethiopia-Konga (https://www.coffeedesk.pl/product/3318/Przelew-Wakacji-La-Cabra-Ethiopia-Konga)
-
Też użyłeś 96 stopni?
20klik dał radę aby zmieścić się przed 2 minuta?
Niebawem otwieram tę kawę także idealnie się składa :)
-
Na ile mogłem zmierzyć to okolice 96. To w zasadzie od razu po zagotowaniu. 20 klik jest ok, trzeba dosyć agresywnie polewać w pierwszej minucie. Chociaż możesz spróbować ciut grubiej, ja tak zrobię teraz.
-
Bardzo dobra kawa, paczka zniknęła mi dosłownie w mgnieniu oka :pycha:
Parzona w V60, 15g na 250g wody, temperatura około 94, mielenie Kinu 2,3, czas parzenia mniej więcej 2:30, polewanie 5x50g przy czym dwa razy intensywnym strumieniem co dość wyraźnie podbiło smaczki.
Odnośnie smaku to na usta ciśnie mi się jedno, ta kawa to earl grey pełną gębą :ok: Herbaciany charakter plus do tego jakieś posmaki kwiatowe.
Z niecierpliwością będę oczekiwać kolejnej paczuszki tych ziaren :brawa:
-
Z niecierpliwością będę oczekiwać kolejnej paczuszki tych ziaren :brawa:
Teraz dla odmiany spróbuj tą: http://www.mastroantonio.pl/Etiopia-Yirga-Cheffe-Konga,p,238 (http://www.mastroantonio.pl/Etiopia-Yirga-Cheffe-Konga,p,238)
:)