Autor Wątek: Artykuły, ciekawostki nt. kawy  (Przeczytany 442860 razy)

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #585 dnia: 17 Marzec 2017, 08:49:36 »
Powrócę jeszcze do mojego pytania, dla czego Włosi nie starali się,a może nie dostali,a może to się nie łapie, o wpis w Europejskim Systemie Ochrony Produktów Regionalnych i Tradycyjnych dla espresso i cappuccino? Myślę, że to byłoby z korzyścią dla konsumenta, bo dostałby poprawne espresso (pomijając surowiec) pod względem czasu i wagi czy też objętości.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #586 dnia: 17 Marzec 2017, 14:57:41 »
No nie wiem czy z korzyścią. Zdecydowanie wolę dobrze zrobione polskie espresso niż włoskie espresso. 7g/25ml goryczy -- raczej podziękuję.

Offline dziewiecset Mężczyzna

  • Wiadomości: 463
  • Ekspres: Kalita Wave 185, V60-01, Bialetti, Chemex, AP, December Dripper
  • Młynek: Baratza Sette 270W, Aergrind, 1zpresso K-Ultra
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #587 dnia: 18 Marzec 2017, 17:26:17 »
Marku, Jan z La Ruiny tą kwestię bardzo dobrze porusza w wrzucamy gdzieś już gdzieś tutaj wykładzie dla TEDx... "Rogale Marcińskie" nie mają już nic wspólnego z tradycją po wpisie do w/w przez Ciebie księgi, według przepisów rogal musi mieć margarynę(sic!), sztuce aromaty(sic2!) itp dziwne twory... Podobnie skończyła by się historia z espresso, zarobiła by tylko jakaś korporacja która zapłaciła by za odpowiednią ustawę i sprzedawała by certyfikowany sprzęt i kawę do jedynego przepisowego espresso, niestety polityka certyfikatów to nic innego jak lobby przemysłu spożywczego to na ich życzenie i w ich interesie powstało.... Zmieniając temat, artykuł który chciałem podlinkować:


Cytuj (zaznaczone)
Według brytyjskich badań młodzi coraz częściej oszczędzają na nocnym, klubowym życiu. Pieniądze wolą przeznaczać na... lepszą kawę.

http://www.fpiec.pl/post/2016/03/18/wwydajacorazmniedjsnaimprezy

Offline untoldex Mężczyzna

  • Wiadomości: 729
  • Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #588 dnia: 20 Marzec 2017, 17:28:07 »
Nie wiedziałem gdzie wrzucić więc wrzucam tutaj.

Jeśli ktoś jeszcze nie słyszał to szykuje się ciekawa pozycja wydawniczna z najlepszymi tekstami Jamesa Hoffmanna z jego bloga:
https://www.indiegogo.com/projects/the-best-of-jimseven-book-blog-coffee

Wysyłka do polski to dodatkowe 3 funty, czyli razem wychodzi 28 funtów ~ 140 PLN.
Jest też opcja cyfrowa za 3 funty.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2201
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #589 dnia: 21 Marzec 2017, 15:22:06 »
Dzis pierwszy raz widziałem dis-loyalty cards (karty nielojalnosciowe). Pewna kawiarnia zachęca do odwiedzenia i zebrania dziesięciu znaczków z innych kawiarni a za to oferuje darmowa kawę. Zapytałem jaki jest cel. Właściciel odpowedział ze chce by ludzie świadomie do niego przychodzili bo lubią jego kawę, a nie dlatego ze jest ogólnie znany. Poza tym chce by ludzie sie otworzyli na inne palarnie i kawiarnie, a juz na końcu z uśmiechem powiedział ze jest przekonany, ze serwuje najwyższej jakości kawę (mistrz baristów w Irlandii) i ze klienci do niego wrócą :)
Fajna inicjatywa :)
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #590 dnia: 21 Marzec 2017, 15:24:35 »
Fajna fanaberia :).

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #591 dnia: 21 Marzec 2017, 15:50:27 »
Wręcz znakomita :brawa:

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #592 dnia: 23 Marzec 2017, 07:41:54 »
W Rzymie uwolniono ceny kawy :smiech:
Wzrost cen kawy w rzymskich barach...

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6157
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #593 dnia: 09 Kwiecień 2017, 19:08:27 »
takie oto urządzenie kapiące zza naszej wschodniej granicy:

Offline dziewiecset Mężczyzna

  • Wiadomości: 463
  • Ekspres: Kalita Wave 185, V60-01, Bialetti, Chemex, AP, December Dripper
  • Młynek: Baratza Sette 270W, Aergrind, 1zpresso K-Ultra
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #594 dnia: 27 Kwiecień 2017, 23:53:07 »
http://www.thisisinsider.com/starbucks-reserve-roastery-chicago-2017-4

Cytuj (zaznaczone)
A rendering of the Chicago Roastery, which will be located on the Magnificent Mile, across the street from Crate and Barrel's flagship location.Starbucks

Starbucks is opening an enormous, super-upscale location in Chicago.
On Wednesday, the coffee giant announced that it planned to open a four-story, 43,000 square-foot Roastery in Chicago in 2019. The location, which will be the third Roastery to open in the US, will roast small-bath coffees, serve specialty cocktail-inspired beverages, and bake artisan food in-house.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #595 dnia: 28 Kwiecień 2017, 09:39:19 »
Ciekawą ciekawostką :P jest nowy Mazzer ZM - chyba celuje w bycie konkurencja EK43. 83mm płaskie, pionowo ustawione żarna. Prosta droga z hoppera do wylotu. Dedykowany pod przelewki. W zakamarkach gromadzi 0.45g - więc retencja można chyba powiedzieć zerowa. Ponoć jest alternatywny zestaw żaren - dedykowany espresso.








A do tego mamy już w sprzedaży filtrowa wersję Mazzera Mini ;)


Compak też pracuje i pokazuje nowe dziecko ze 100mm żarnami. To ten większy PKR po prawej.


Ciekawe że wraz ze wzrostem średnicy żarna, zmniejszono prędkość obrotowa - młynek wyciąga "zaledwie" 350 obrotów na minutę. 20 gram na espresso zajmuje mu 6-7 sekund. Napędza to prawie 1000W motor :) Oczywiście młynek zgodnie z ostatnimi trendami mieląc waży - koniec z timerem.
LMWDP #469

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2980
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #596 dnia: 28 Kwiecień 2017, 09:49:58 »
Oczywiście młynek zgodnie z ostatnimi trendami mieląc waży - koniec z timerem.
Dobry pomysł.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline JanekdF Mężczyzna

  • Wiadomości: 710
  • Ekspres: Expobar Office Control, Cafelat Robot, alternatywy
  • Młynek: Aergrind, Hiku, projekt własny, stare stożki
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #597 dnia: 28 Kwiecień 2017, 09:54:52 »
filtrowa wersję Mazzera Mini
Różni się tylko tym pojemnikiem, czy żarna też są specjalne?
Oczywiście młynek zgodnie z ostatnimi trendami mieląc waży - koniec z timerem.
A tu jak sprawa wygląda, gdzie ta waga? Na widełkach czy pod hopperem?
Who ever would call a machine in Italy "Cappuccino Amore"? - F.C.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #598 dnia: 28 Kwiecień 2017, 09:59:27 »
Miniak różni się podobno tylko pojemnikiem. Żarna ref. 189D

A w Compaku ważony jest PF.
« Ostatnia zmiana: 28 Kwiecień 2017, 10:03:02 wysłana przez DrUsagi »
LMWDP #469

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6157
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #599 dnia: 28 Kwiecień 2017, 11:16:44 »
niby wszystko fajnie, ale ta zwiększająca się ilość elektroniki w młynkach wydaje mi się nadmiarowa i zmniejszająca niezawodność urządzenia.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi