Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1054842 razy)

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 857
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2385 dnia: 12 Grudzień 2017, 14:33:55 »
Obetnij sobie okrągły, plastikowy kubek i też będziesz miał.

« Ostatnia zmiana: 12 Grudzień 2017, 14:38:06 wysłana przez Kekacz »
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline Cinello

  • Wiadomości: 424
  • Ekspres: V60
  • Młynek: Kinu M47

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2387 dnia: 12 Grudzień 2017, 14:46:25 »
Ta nakładka na pf jak się nazywa ? Ewentualnie jak szukać ? :)
Dosing/distribution funnel:

Ta dokładnie jest robiona przez Londinium:
https://londiniumespresso.com/store/londinium-espresso-distribution-funnel

Używałem tez Tidaka:
https://www.tidaka.net/de/product.html?q=%2Fde%2Ftrichter%2Fboard-trichter-58-plus.html&info=1259

https://decentespresso.com/funnel
http://www.oehandgrinders.com/OE-Dosing-Funnels_c_25.html



I całkiem nieźle spisuje się obcięte kubki od jogurtu. Już teraz nie pamiętam marki :)


Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2388 dnia: 12 Grudzień 2017, 14:57:42 »
albo osłona przeciwsłoneczna do obiektywu z gwintem 58mm  :hihihi:
LMWDP #469

Offline skraburski Mężczyzna

  • Wiadomości: 51
  • Ekspres: Hario V60, Bialetti Moka Express Induction
  • Młynek: Wega 6.4
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2389 dnia: 15 Grudzień 2017, 10:48:47 »
Hej,
Jakbyście ocenili takie espresso?
Kawa Audun Coffee - Santa Rosa z Coffeedesku 18gr w sitku IMS12/18
Ekstrakcja 25s - wyszlo ok. 42ml kawy
Ppierwszy raz udalo mi się uzyskać tak malo, przy poprzednich probach nie mieściłem się w 50ml przy 25s, ale robiłem je na Lavazzy Qualita Oro.
Tym razem młynek prawie skręcony na zero, juz drobniej zmielić nie mogę, na oryginalnym sitku przy dozie 20gr było łatwiej.
Do tego sitka IMS udałoby mi się wcisnąć jakies 19gr, tak spróbuje następnym razem. Na razie nie wyobrażam sobie próby na 14 gr.
Zamówiłem też nowe żarna do młynka bo moje już są tępe, mam nadzieję, że to poprawi mielienie.

Espresso wyszło fajne oleiste, mega aromatyczne, jestem bardzo zadowolony :)
Teraz przez kilka dni będę leciał na tej samej kawie, żeby eliminować zmienne.

Pierwsza fotka od razu po zakonczeniu ekstrakcji - nie wiem skąd ta piana z lewej strony cremy, czy moze to normalne?
1.png2.png

i po około minucie
3.png

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2390 dnia: 15 Grudzień 2017, 10:51:48 »
Wygląda dobrze, jeśli smakuje to tym lepiej, ale lepiej używać wagi. Pojemność nie jest adekwatna.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline skraburski Mężczyzna

  • Wiadomości: 51
  • Ekspres: Hario V60, Bialetti Moka Express Induction
  • Młynek: Wega 6.4
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2391 dnia: 15 Grudzień 2017, 10:54:02 »
Masz na myśli ważenie ekstraktu? Tak zrobię następnym razem, bo w sumie tak to nie wiadomo jak liczyć creme

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2392 dnia: 15 Grudzień 2017, 10:55:02 »
Tak, wagę gotowego espresso.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5082
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2393 dnia: 15 Grudzień 2017, 10:57:26 »
Wagę masz? Jak nie, to klikaj dilerską za 12 zł na allegro ;p Pod filiżankę za każdym razem i gotowe. Na objętość możesz z ciekawości patrzeć, powtarzalna nie będzie...

Offline skraburski Mężczyzna

  • Wiadomości: 51
  • Ekspres: Hario V60, Bialetti Moka Express Induction
  • Młynek: Wega 6.4
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2394 dnia: 15 Grudzień 2017, 10:58:57 »
Mam, właśnie dilerska. Do tej pory wazylem tylko ziarna i kawę po przemiale

Offline Kuba94

    • ...
  • Wiadomości: 16
  • Ekspres: kawiarka Bialetti 6tz, Ascaso Basic
  • Młynek: Eureka Mignon
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2395 dnia: 15 Grudzień 2017, 11:53:10 »
Cześć,
proszę o pomoc z oceną espresso :)
Kawa Espresso Mujeres z xcafe(ok półtora tygodnia po wypaleniu) doza 18,5 g w 30s 35-36g uzysku, brak kanałowania, ciastko suche, wpada w całości po mocniejszych stuknięciach, crema dosyć gruba z małym tygryskiem. Z tym, że w smaku jakby zbyt mocno dominuje kwaskowatosć. W przypadku parametrów 18,5 w 25s 38g uzysku była stanowczo mocno kwaśna. W która stronę zmieniać parametry czy to kwestia kawy? :)

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka


Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2396 dnia: 15 Grudzień 2017, 11:54:46 »
Może być jeszcze kwestia temperatury, albo to po prostu ten smak.

Jaki ekspres?

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Kuba94

    • ...
  • Wiadomości: 16
  • Ekspres: kawiarka Bialetti 6tz, Ascaso Basic
  • Młynek: Eureka Mignon
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2397 dnia: 15 Grudzień 2017, 11:55:42 »
Ascaso Basic

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka


Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2398 dnia: 15 Grudzień 2017, 11:56:34 »
nie wiem skąd ta piana z lewej strony cremy, czy moze to normalne?

Przy świeżej kawie może być niespokojna ekstrakcja, może stąd te bąbelki.

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2399 dnia: 15 Grudzień 2017, 11:56:42 »
Przepraszam, w tapatalk nie widać. Dobrze wygrzany?

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi