;

Autor Wątek: Wolnoobrotowy młynek elektryczny  (Przeczytany 636 razy)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5431
  • Pomógł: 77
  • Ekspres: v ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗'] …
  • Młynek: C40MK3; KM3873; Wilfa; Serbski Młynek Turecki; Santos Silent
Odp: Wolnoobrotowy młynek elektryczny
« Odpowiedź #15 dnia: 07 Grudzień 2017, 08:53:47 »
Trzeba by mieć dwa identyczne młynki o identycznych żarnach różniących się jedynie rozmiarem. Nie da się tego obiektywnie sprawdzić ot tak. Chyba, że ktoś ma pompkę powiększającą Pana Kleksa.

Moje ręczne młynki mają ~100-120 RPM ;)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4822
  • Pomógł: 33
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA E61 Concept; Orchestrale E61;
  • Młynek: MSJ, RR55OD, MGuatemala
Odp: Wolnoobrotowy młynek elektryczny
« Odpowiedź #16 dnia: 07 Grudzień 2017, 09:03:18 »
Trzeba by mieć też panel 18 wytrenowanych testerów...
Albo przyrządy laboratoryjne do wyznaczenia spektrum średnicy drobin?

Offline pj.walczak Mężczyzna

  • Wiadomości: 683
  • Pomógł: 12
  • Ekspres: Londinium R, AeroPress, Kalita Wave 185
  • Młynek: Compak K10 WBC, C40MkIII, Niche Zero (?)
Odp: Wolnoobrotowy młynek elektryczny
« Odpowiedź #17 dnia: 07 Grudzień 2017, 09:28:50 »
Trzeba by mieć dwa identyczne młynki o identycznych żarnach różniących się jedynie rozmiarem.
Trzeba by mieć też panel 18 wytrenowanych testerów...
Tu macie test Comapkow E5, E6, E8 i R120, testerzy dość wytrenowani, ale mniej niż 18.
https://londiniumespresso.com/forum?catid=11&defaultmenu=1586&id=1025&limitstart=0&view=topic
Co z tego wynika: że zależność rozmiar, jakość ekstrakcji nie jest tak oczywista jak się niektórym wydaje. Szczególnie, kiedy mówimy o warunkach domowych i nie wchodzi w grę tak bardzo szybkość, nagrzewanie się żaren etc.

---
Paweł
Aktualnie w młynkach kawy od: Mastro Antonio, Synestezja, Audun Coffee, Pellini, Road Hill Roastery, Keen

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 2222
  • Pomógł: 22
  • Ekspres: V60, AP, Severin KA 5702, Astoria CKE, FP, Melitta AromaSignature Deluxe
  • Młynek: MSJ, serbski ręczny, Wilfa, Aergrind, Bodum Bistro
Odp: Wolnoobrotowy młynek elektryczny
« Odpowiedź #18 dnia: 07 Grudzień 2017, 10:27:55 »
Albo przyrządy laboratoryjne do wyznaczenia spektrum średnicy drobin?
Comandante tak sprawdza swoje młynki ;) ale umówmy się, że te 64 mm to w pewnym sensie "standard", który wcale nie oznacza, że to absolutne i niezbędne minimum. Kolejne rewelacje, ciekawe co będzie następne... Wpływ bicia żarna i ich ustawienie względem siebie na poziomie poniżej 0,01 mm, żeby dało się zrobić odpowiednią kawę?

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 983
  • Pomógł: 7
  • Ekspres: Gastro 2 X 2 GR, 1 X 1 GR, Termoblok Graef ES85
  • Młynek: Macap MXD, Fiorenzato EVO 64, La San Marco SM 92, Graef CM 800
Odp: Wolnoobrotowy młynek elektryczny
« Odpowiedź #19 dnia: 07 Grudzień 2017, 19:34:38 »
Trzeba by mieć też panel 18 wytrenowanych testerów...
Albo przyrządy laboratoryjne do wyznaczenia spektrum średnicy drobin?

Antonio po co aż 18 testerów. :mhh: Testerem możesz być np. Ty i to w jednej osobie. Potrzebna jest wymagająca kawa którą zna się doskonale pod względem smaku. Najlepiej nada się ciemno palona słodka. Ten typ kawy jest bardzo wymagający sprzętowo, więc odczucia smakowe a konkretnie stopień goryczy będziesz miał jak na dłoni, a podyktowany będzie on tylko jedną zmienną jaką jest przemiał.
Potrzebny jest tylko  Macap z żarnami 58 mm. Miałem ten młynek który kupiłem specjalnie do testów. Załatw ten młynek i porównamy smak kawy z przemiałem z EVO 64 i z dwoma Macap MXD 74 mm.
Ekspres 2 GR i 1 GR który działa tak samo jak Faema E61 Legend jest do dyspozycji.





Trzeba by mieć dwa identyczne młynki o identycznych żarnach różniących się jedynie rozmiarem. Nie da się tego obiektywnie sprawdzić ot tak. Chyba, że ktoś ma pompkę powiększającą Pana Kleksa.

Jak coś nie idzie lub ciężko jest coś stwierdzić obiektywnie, robi się wszystko by podczas porównania było nam łatwiej.
Zakładam kawa Arabika min. 90 %.
Kawa ciemno palona słodka pod ten test stanowczo na tak, ciemno palona spalona nie, jasne lub średnie palenie kawy mogą być, mimo to  dużo trudniej będzie nam  tą różnicę w smaku wychwycić.


Bym zapomniał. Mówię tylko o własnych spostrzeżeniach, które sam własnoręcznie sprawdziłem
Wolność słowa to podstawa, tak samo jak kawa pita z samego rana. :)

Offline Miklas Mężczyzna

  • Wiadomości: 1281
  • Pomógł: 13
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Wolnoobrotowy młynek elektryczny
« Odpowiedź #20 dnia: 07 Grudzień 2017, 20:18:28 »
Pierwsze słyszę, żeby ciemno palona kawa była bardziej wymagająca w espresso niż jasno palona.

Marek.
https://www.instagram.com/marekmiklewski/ mój kawowy i nie tylko kanał na Instagramie. :-)

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 983
  • Pomógł: 7
  • Ekspres: Gastro 2 X 2 GR, 1 X 1 GR, Termoblok Graef ES85
  • Młynek: Macap MXD, Fiorenzato EVO 64, La San Marco SM 92, Graef CM 800
Odp: Wolnoobrotowy młynek elektryczny
« Odpowiedź #21 dnia: 07 Grudzień 2017, 20:59:14 »
Sprzętowo. Sam stopień palenia powoduje, że przy stosowaniu tej kawy musi być dobry przemiał. Pył powoduje gorycz, a ciemne palenie ma jej na starcie sporo.
Smaku nie "wygładzisz" ekstrakcją bez odpowiedniego przemiału, bo dostaniesz "kopniaka" po kubkach smakowych tak dobitnego, że tej kawy nigdy już nie wypijesz ze smakiem.
Podałem celowo za przykład kawę Izoo Gold, gdyż jest to znana kawy i pewnie niejedna osoba z Was z tą kawą "walczyła"


Co do średnicy żaren. Można robić espresso z żaren płaskich 50 mm,  tylko kawę wtedy dobierasz pod możliwości sprzętu by wyszła nam dobra w smaku, a nigdy nie robi się tego odwrotnie.
Przy kiepskiej kawie to "kosmiczna" temperatura ekstrakcji wraz z przemiałem niewiele wskóra.



Wolność słowa to podstawa, tak samo jak kawa pita z samego rana. :)

Offline Miklas Mężczyzna

  • Wiadomości: 1281
  • Pomógł: 13
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Wolnoobrotowy młynek elektryczny
« Odpowiedź #22 dnia: 07 Grudzień 2017, 21:33:55 »
Edi, Izzo Gold nie jest wymagająca, ona jest po prostu ohydna.

Marek.

https://www.instagram.com/marekmiklewski/ mój kawowy i nie tylko kanał na Instagramie. :-)

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 983
  • Pomógł: 7
  • Ekspres: Gastro 2 X 2 GR, 1 X 1 GR, Termoblok Graef ES85
  • Młynek: Macap MXD, Fiorenzato EVO 64, La San Marco SM 92, Graef CM 800
Odp: Wolnoobrotowy młynek elektryczny
« Odpowiedź #23 dnia: 07 Grudzień 2017, 22:01:19 »
Za mało pracy w przygotowanie jej włożyłeś, lub nie pasi Tobie ten typ smakowy.  :mhh: Jest tyle kaw, że każdy sobie coś wybierze. Ja Izzo Gold przyznam 1 wielki plus. Za słodycz która jest wyczuwalna w 1 planie.  :ok:
Mimo to, że lubię tą kawę i tak prędzej lub później znudzi mi się, ale zawsze będę mógł do niej wrócić.   :)
Wolność słowa to podstawa, tak samo jak kawa pita z samego rana. :)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5431
  • Pomógł: 77
  • Ekspres: v ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗'] …
  • Młynek: C40MK3; KM3873; Wilfa; Serbski Młynek Turecki; Santos Silent
Odp: Wolnoobrotowy młynek elektryczny
« Odpowiedź #24 dnia: 07 Grudzień 2017, 22:26:04 »
Mówię tylko o własnych spostrzeżeniach, które sam własnoręcznie sprawdziłem
:taktak: to jest tzw. opinia subiektywna i ze stanem rzeczy, popartym badaniami, ma zwykle niewiele wspólnego.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 2222
  • Pomógł: 22
  • Ekspres: V60, AP, Severin KA 5702, Astoria CKE, FP, Melitta AromaSignature Deluxe
  • Młynek: MSJ, serbski ręczny, Wilfa, Aergrind, Bodum Bistro
Odp: Wolnoobrotowy młynek elektryczny
« Odpowiedź #25 dnia: 07 Grudzień 2017, 23:27:57 »
W tym przypadku raczej nic wspólnego :) Jeśli w ogóle można mówić o jakimkolwiek porównaniu(bo to absolutnie bezsensowne), to minimum kilka osób, które nigdy nie spotkały się z alternatywą fizyką tediego. Takich, które nawet nie wiedzą o tym, że istnieje, że pisał gdziekolwiek cokolwiek, które nie widziały ani jednej napisanej przez niego literki i nie słyszały żadnego jego słowa. Ale i w drugą stronę też w pewnym stopniu musi to działać... Jeśli miała by być mowa o obiektywizmie w jakimkolwiek stopniu.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 983
  • Pomógł: 7
  • Ekspres: Gastro 2 X 2 GR, 1 X 1 GR, Termoblok Graef ES85
  • Młynek: Macap MXD, Fiorenzato EVO 64, La San Marco SM 92, Graef CM 800
Odp: Wolnoobrotowy młynek elektryczny
« Odpowiedź #26 dnia: 08 Grudzień 2017, 17:13:17 »

@Donkiszot. Gdybym robił ten test w 1 dzień, możesz mieć wątpliwości jak najbardziej uzasadnione. Ja je miałem po pierwszym dniu więc, żeby mieć pewność zrobiłem test 3 dniowy który potwierdził moje wcześniejsze odczucia.
Do badań nic nie mam. Dodam, są one wręcz wskazane. Mimo to w kwestii wynikających różnic w odczuwaniu smaku z zastosowanego przemiału, wyrocznią i tak będzie nasz język.


Wolność słowa to podstawa, tak samo jak kawa pita z samego rana. :)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi