Autor Wątek: Artykuły, ciekawostki nt. kawy  (Przeczytany 443048 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #825 dnia: 29 Styczeń 2018, 11:49:36 »
Tak, cały czas używamy :).

Offline SMaN

  • Wiadomości: 485
  • Ekspres: Kazak Rota, V60-02, Kalita, Aeropress (Prismo), Chemex
  • Młynek: C40Mk3 IH, Niche Zero
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #826 dnia: 29 Styczeń 2018, 11:51:10 »
Oczywiście, bardzo znany i lubiany patent. Nie jest to 0-owa retencja, przynajmniej nie w F64, ale redukcja z 5 g do 0,5-1g. 

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1476
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #827 dnia: 29 Styczeń 2018, 11:55:12 »
Tylko przy takim pojedynczym dozowaniu problemem może być brak równomiernego nacisku na ziarna.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5082
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #828 dnia: 29 Styczeń 2018, 11:57:42 »
Ale przy zasypanym nie dmuchniesz ;) Ja dmucham jak mielę elektrycznym, nie narzekam.

Offline SMaN

  • Wiadomości: 485
  • Ekspres: Kazak Rota, V60-02, Kalita, Aeropress (Prismo), Chemex
  • Młynek: C40Mk3 IH, Niche Zero
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #829 dnia: 29 Styczeń 2018, 12:04:30 »
Zasuń wlot do wsypywania kawy w hopperze, wrzuć całą zamkniętą paczkę kawy do hoppera w ramach docisku (250tki mieszczą się w zupełności w dużych hopperach). Wtedy single dosing ma zawsze docisk z góry i zmniejsza popcorning dopóty jest ziaren na 1,5-ra podwójnego espresso - przynajmniej tak działa w moim młynku. Coś zawsze zostanie, ale straty są dużo mniejsze niż trzymanie zasypanego. Przy końcówkach ziarenek też czasem da się przedmuchać większość pozostałej zmielonej kawy.

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1476
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #830 dnia: 29 Styczeń 2018, 12:33:49 »
Zastanawiające co będzie miało większy wpływ na efekt końcowy - brak retencji czy równomierny przemiał.

Offline SMaN

  • Wiadomości: 485
  • Ekspres: Kazak Rota, V60-02, Kalita, Aeropress (Prismo), Chemex
  • Młynek: C40Mk3 IH, Niche Zero
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #831 dnia: 29 Styczeń 2018, 14:53:54 »
W moim przypadku brak retencji. Jak miałem zasypaną paczkę, to nawet "zrzucenie" podwójnej dozy z młynka do kosza. Później zrobienie 2ch espresso dawało różne czasy ekstrakcji dla tej samej wagi kawy, a to ze względu na pochowaną "starą" kawę w zakamarkach wylotu. Wydmuchanie młynka i single dosing ( u mnie zazwyczaj wrzucam 50g) na 2xdoppio daje dwie ekstrakcje o takim samym czasie. Znowu - mówię o moim młynku i moich doświadczeniach. Młynki są konstrukcyjnie różne i  efekt też może być inny.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6160
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #832 dnia: 31 Styczeń 2018, 21:08:20 »
Trochę informacji o tym jak można rozwijać odbiór kaw:
https://www.perfectdailygrind.com/2018/01/coffee-tasting-exercises-will-improve-palate/

Offline maro

  • Wiadomości: 969
  • Ekspres: Vibiemme Domobar, Wega mini, Harrio V60, Hario syphon, Chemex, Eva Solo, Bodum FP, Bialetti, G.A.T. Phin, Rancilio Epoca, Faema Enova, Isomac Tea II,
  • Młynek: Baratza Preciso, Peugeot, Hario Skerton, Faema
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #833 dnia: 02 Luty 2018, 08:18:15 »

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6160
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #834 dnia: 02 Luty 2018, 11:50:48 »
Bardzo to mało ścisły artykuł. Takie uogólnianie wg mnie to wielkie nieporozumienie Nie wiadomo na jakiej grupie wiekowej i jakie produkty badano. Jakie kawy, czekolady, wina, owoce, warzywa, tłuszcze i ryby. Przecież wszystkie te produkty można uzyskać w różny sposób. Trudno mi uwierzyć żeby dany rodzaj produktu był tak samo zdrowy niezależnie od swojej jakości.

Brak też informacji o tym, że większość tłuszczy roślinnych jest bardzo niezdrowych po obróbce termicznej.

Podobnie przy rybach wspominają tylko o rtęci, a w nich jest dużo więcej niefajnych substancji. W Pacyfiku po Fukushimie ryby łykają promieniotwórcze substancje. Szczególnie narażone na to są ryby wędrowne jak tuńczyk. O tym się nie mówi, ale Fukushima codziennie zanieczyszcza ocean i na razie nie wiedzą co z tym zrobić.  W najbliższych latach raczej nic z tym nie zrobią. Ponieważ część z tych substancji promieniotwórczych jest wytworem człowieka, to nawet w małych dawkach nie wiadomo jak będą oddziaływać na człowieka w dłuższym okresie.

  Natomiast te ryby które są hodowane dostają przeważnie dużo gorsze i bardziej nafaszerowane karmy niż daje się innym zwierzętom mięsnym. Przepisy dotyczące hodowli ryb zdają się niezbyt restrykcyjne nawet w takich krajach jak proekologiczna Norwegia.

Zdaje się że kierowanie się umiarem, rozsądkiem i zróżnicowaniem dalej są najlepszymi doradcami w codziennej diecie.
« Ostatnia zmiana: 02 Luty 2018, 12:02:42 wysłana przez krystians »

Offline dziewiecset Mężczyzna

  • Wiadomości: 463
  • Ekspres: Kalita Wave 185, V60-01, Bialetti, Chemex, AP, December Dripper
  • Młynek: Baratza Sette 270W, Aergrind, 1zpresso K-Ultra

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #836 dnia: 07 Luty 2018, 16:08:03 »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #837 dnia: 08 Luty 2018, 19:03:35 »
Nie wiem czy ten artykulik ktoś już wspomniał. Dość ciekawy, bo opisuje kawę, herbatę i kakao:

Substancje biologicznie aktywne z herbaty, kawy, kakao...

Offline bulczan Mężczyzna

  • Wiadomości: 63
  • Ekspres: kawiarka, AP + prismo, FP, v60, chemex, phin
  • Młynek: c40 mk3 nitro blade
"Nie myśleliście nigdy, (…) że niebezpieczeństwem zadawania pytań jest to, iż możecie usłyszeć odpowiedź?". Mordimer Madderdin

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #839 dnia: 21 Luty 2018, 18:57:27 »
Kiedyś,w którymś wątku, nie znajdę teraz, toczyła się dyskusja o wyższości dyszy pary po lewej stronie nad stroną prawą. Generalnie rozchodziło się o ergonomię.

Wypadło mi w oko fajne rozwiązanie



Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi