Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1054836 razy)

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 857
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #1575 dnia: 11 Styczeń 2017, 12:03:46 »
Sitko z NPFa od Rogera ma bodaj 18g
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline jacek1708

  • Wiadomości: 60
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #1576 dnia: 11 Styczeń 2017, 13:30:07 »
Niestety w sitku było błoto, a smak mega kwaśny
W moim przypadku pomogło zmniejszenie dozy. Pomimo że na max wchodzi ponad 18 g i dało się zrobić 50/25 z zachowaniem wszystkich zaleceń dotyczących tampingu, przerwy pomiędzy prysznicem a kawą zwartością ciastka itd kawa była kwaśna.
Jak sypię 14,5 - 15 g drobno zmielonej niezbyt mocno ubitej kawy smak wyraźnie lepszy. Ciastko co prawda trochę luźniejsze i wilgotne, ale reszta super.
Wczoraj zasypałem mieszankę z Cofi Brand i aż mi ciarki po plecach przeszły przy pierwszym łyku Flat White. Czegoś takiego jeszcze nie piłem choć piłem już wszystko co się pali i nie tylko.

Offline PiotrekBM Mężczyzna

  • Wiadomości: 1332
  • Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #1577 dnia: 11 Styczeń 2017, 13:53:47 »
I dlatego parzenie kawy jest sztuką, metodą prób i błedów staramy sie osiągnac to co nam odpowiada.
Ta FW taka dobra ze ciary wywołuje czy wrecz odwrotnie? ;)

Offline jacek1708

  • Wiadomości: 60
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #1578 dnia: 11 Styczeń 2017, 14:34:55 »
Ta FW taka dobra ze ciary wywołuje czy wrecz odwrotnie?
Bardzo dobra.

Offline PiotrekBM Mężczyzna

  • Wiadomości: 1332
  • Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #1579 dnia: 11 Styczeń 2017, 15:51:18 »
 :ok:
Ta FW taka dobra ze ciary wywołuje czy wrecz odwrotnie?
Bardzo dobra.
I na tym polega ta sztuka. :ok: kawka
« Ostatnia zmiana: 11 Styczeń 2017, 15:53:24 wysłana przez PiotrekBM »

Offline kartofelzmaslem Mężczyzna

  • Wiadomości: 26
  • Ekspres: Bezzera Magica s
  • Młynek: Casadio Enea
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #1580 dnia: 11 Styczeń 2017, 20:39:53 »
Ekspres z godzine włączony więc na bank się rozgrzał :)
Później w oryginalny koszyk wbiłem tyle samo kawy i nie było błotka ale też nie było zwartego ciastka Sitko z NPF wyglądało jakby ze 20gr miało wejść :) jutro sprawdzę. Otworzę też nową paczkę może inna kawa będzie lepsza :)


Offline leszek

  • Wiadomości: 2
  • Ekspres: Ascasso Basic
  • Młynek: Ascasso i2 mini
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #1581 dnia: 14 Styczeń 2017, 18:22:45 »
Cześć,
zawracam Wam głowę bo chyba skończyły mi się pomysły na rozwiązanie problemu... Fakt, jestem amator, do niedawna kawę robiłem prostym ekspresem ciśnieniowym z sitkami z podwójnym dnem, zero młynka więc i doświadczenia żadnego prawie nie mam.
Scenariusz jest następujący. Młynek Ascasso i2 mini, ekspres Ascasso Basic, kawa od Mastro Antonio Synestezja Top Red (skądinąd bardzo dobra). Podwójne sitko wszystko jest OK, sitko pojedyńcze i prawie całkowity brak cremy... Co jest grane? Jakieś pomysły? Ten sam sposób mielenia kawy, ten sam stopień ubicia. Na sitku podwójnym wychodzi prawidłowe (w mojej amatorskiej ocenie) espresso, crema fajna, orzechowy kolor, aromat, smak świetne. Ta sama kawa w pojedyńczym sitku, doza 7g, taki sam stopień ubicia i lipa. Sączy się słabiutko, crema szczątkowa, smak zdecydowanie kwaśniejszy niż z pojedyńczego...  Pomocy?....

Leszek

Offline M

  • Administrator
  • Wiadomości: 1665
  • Ekspres: CKE, Junior, Rota, alternatywa
  • Młynek: Aergrind, C40
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #1582 dnia: 14 Styczeń 2017, 18:24:11 »
Do małego sitka musisz drobniej mielić.

Offline leszek

  • Wiadomości: 2
  • Ekspres: Ascasso Basic
  • Młynek: Ascasso i2 mini
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #1583 dnia: 14 Styczeń 2017, 18:41:47 »
Czekaj.... Drobniej? Jeśli już teraz w pojedyńczym sitku po minimalnym ubiciu kawa ledwie kapie (czas ekstrakcji ok 40s żeby nakapało cokolwiek) to przy drobniejszym zmieleniu w ogóle lecieć nie będzie... Przy takim samym sposobie mielenia, dozie x2, podwójnym sitku i mocniejszym ubiciu w tym podwójnym sitku jest OK....

Leszek

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #1584 dnia: 14 Styczeń 2017, 19:00:42 »
W pojedynczym zwykle musi być więcej kawy niż połowa tego, co zawiera podwójne.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #1585 dnia: 14 Styczeń 2017, 19:06:28 »
Znam tylko jedno pojedyncze sitko, przy którym da się wygodnie korzystać z niewielkiej dozy. To IMS "The Single" 7,5 g. Nie wiem czy pasuje do twojego ekspresu. Jest jeszcze odpowiednik Faemy, opisany jako 6 g, wchodzi do niego z 8 g, ale użytkowo jest nieciekawe. A jak kawa kapie zbyt wolno, to trzeba zwiększyć grubość mielenia albo zmniejszyć dozę.
« Ostatnia zmiana: 14 Styczeń 2017, 19:09:44 wysłana przez WS »

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #1586 dnia: 14 Styczeń 2017, 20:19:22 »
Do małego sitka musisz drobniej mielić.
Nie zgodzę się. Miejsce małego sitka jest w kartonie, nie warto go wogóle wyjmować. ;)

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3166
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #1587 dnia: 14 Styczeń 2017, 21:07:50 »
Nie wiem czy pasuje do twojego ekspresu.
Nie pasuje. Pisałał, że Ascaso Basic. 57 mm, nikt takich nie robi.

Offline adnage19

  • Wiadomości: 91
  • Ekspres: kawiarka Top Moka | Aeropress | Hario V60-02
  • Młynek: Comandante
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #1588 dnia: 20 Styczeń 2017, 19:09:31 »
Witajcie, ja mam pytanie o wodę używaną do przygotowania espresso (ekspres DeLonghi EC680). W moim domu od lat pijemy wyłącznie wodę z oddzielnego kranu, filtrowaną (odwrócona osmoza), bez mineralizatora. W moim przypadku piję ją od urodzenia :D Nawiasem mówiąc cała rodzina nigdy nie miała problemów zdrowotnych z powodu braku mineralizatora. Do ekspresu również wlewałem tylko wodę z filtra, myśląc, że właśnie taka będzie najlepsza - idealnie czysta, bez kamienia itp. Tymczasem dzisiaj się natknąłem na temat wody w kontekście kawy, no i okazuje się, że taka super miękka woda bez minerałów wcale nie jest najlepsza do kawy.
W takim przypadku rozumiem, że najlepiej jeśli będę mieszał odwróconą osmozę z kranówą? Mieszkam w Poznaniu, według Aquanetu twardość wody to 250mg/l. Czyli po prostu mieszanka w proporcjach 50/50 będzie ok, prawda?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #1589 dnia: 20 Styczeń 2017, 19:17:49 »
Spróbuj i porównaj. W tej dziedzinie Ty jesteś przyrządem pomiarowym.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi