Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1516923 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3330 dnia: 26 Marzec 2017, 22:24:06 »
Mam stary ekspres z nową pompą.  :lol2: 
Teraz dopiero otworzyłem komputer i zerknąłem na fotografie. Wygląd mega solidnie ten Carimali :). Działa już?

Offline SzymonMA

    • Palarnia Kawy Mastro Antonio
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 15
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3331 dnia: 28 Marzec 2017, 14:57:35 »
Cześć!  :bry:
Kolejny pakiet "słodkości" pojawił się w naszym sklepie - "4 x 250g Sweetie".
4 opakowania bardzo dobrych kaw po 250g:
 :kawa: Kolumbia Cauca La Esperanza
 :kawa: Honduras Marcala COMSA Red Honey
 :kawa: Kostaryka Finca Tono
 :kawa: Kenia Kahuro AA+
Razem 1kg najlepszych ziaren z różnych krajów za 135zł. Ziarna palone lekko, jasno, do metod przelewowych (aeropress, french press, moka, chemex itd.) oraz do espresso.

Ilość ograniczona, zapraszamy do zakupów!

Offline Wojciech Mężczyzna

  • Wiadomości: 78
  • Ekspres: Gabi, Aeropress, Phin, Melitta CI Touch, ex. Ascaso Dream
  • Młynek: Rhinowares, ex. Ascaso i2
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3332 dnia: 28 Marzec 2017, 16:06:18 »
@SzymonMA

Czy planujecie podobny zestaw promocyjny kaw palonych bardziej średnio niż jasno? Z przewagą tych do espresso? Mnie osobiście kawa z aeropressu pasuje, ale muszę pogodzić gusta swoje i swojej ;)
Z tego co pamiętam co @Antonio pisał to pod espresso pasuje tylko Honduras Marcala.
Obawiam się, że moje zdolności baristy polegną przy jasnych ziarnach w espresso.
Pozdr., W.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3333 dnia: 28 Marzec 2017, 16:15:23 »
Jasne ziarna są super, ale nie dla każdego. Jeśli lubisz kwaskowatość, to każda kawa jest ok. Honduras natural jest ciemniejszy niż pozostałe Eli single, ale to nie znaczy, że tylko on nadaje się do espresso. Warto próbować :). Kolumbia i Kostaryka i Honduras Red Honey powinny być przyjemne, a jedynie Kenia przyniesie sporą kwaskowatość. Oczywiście wszystko to jest bardzo dalekie od "rasowego włoskiego espresso" ale za to pięknie pachnie i nie ma goryczy...

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3334 dnia: 28 Marzec 2017, 16:39:11 »
Oczywiście wszystko to jest bardzo dalekie od "rasowego włoskiego espresso" ale za to pięknie pachnie i nie ma goryczy...
O to to to... Na nartach jakoś nikogo nie ciągnęło do espresso na stoku za to na kwaterze minimum dwa razy dziennie słyszałem "ale zrobisz kawę?" Po bladej Kenii z forumowej kality włoskie espresso zwykle wykręcało twarz. No i cappu z pianą nakładaną łyżką z dzbanka i czekoladową posypką.

Offline Kawusia Mężczyzna

  • Wiadomości: 180
  • Ekspres: Kalita 185 / Aeropress / V60-02
  • Młynek: Zassenhaus -Caracas/Baratza-Virtuoso
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3335 dnia: 29 Marzec 2017, 10:27:08 »
Kiedy bedzie dostepna Salwador Pena Redonda obecnie to moja ulubiona kawa w Kalicie piekne duze ziarna i cudowna slodycz  kwaskowosc jak mgielka wyczuwalna tylko by nadac jej uroku . Boska kawa Antonio pieknie ja wypaliles baaardzo dziekuje !!!
Punks not dead just sucks now !

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3336 dnia: 29 Marzec 2017, 15:11:41 »
To Ela pali takie piękności ;).

Offline Kawusia Mężczyzna

  • Wiadomości: 180
  • Ekspres: Kalita 185 / Aeropress / V60-02
  • Młynek: Zassenhaus -Caracas/Baratza-Virtuoso
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3337 dnia: 29 Marzec 2017, 15:53:24 »
Ukłony przesyłam dla Pani Eli ... stąd ta delikatność w smaku [emoji12][emoji106]
Punks not dead just sucks now !

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3338 dnia: 30 Marzec 2017, 08:35:12 »
Do ostatniej paczki "wpadła" przypadkiem poza zamówieniem Panama. Bardzo fajne espresso z tygryskiem i pazurem z niej wychodzi a i w v60 ładnie daje radę choć to całkiem inna kategoria niż Elowa Afryka. Mocno, konkretnie, z goryczką – w sam raz na podmokły poranek.
A jeszcze tydzień temu zamiast kawy budziło takie coś...
« Ostatnia zmiana: 30 Marzec 2017, 08:37:30 wysłana przez piomic »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3339 dnia: 30 Marzec 2017, 14:43:31 »
Widok porywający :).

Panama stanowi w sporej części składnik mieszanki Stormy Weather. Kiedyś już określiłem ją jako najbardziej "wzorzystą" z naszych kaw do espresso.

@Kawusia, Salwador Pena Redonda pojawi się ostatni już raz chyba na święta; był chyba tylko jeden worek. Na przykładzie tej kawy widać różnicę między "speciality" a "zwykłą" jakością. Producent zaangażowany w konkursy CoE, region słynny z "kawowych" warunków. Kaw od takich producentów z okolic CoE mamy jeszcze paru: Kostaryka Finca Tono/Licho, Brazylia Aparecida, Rwanda Bushoki. Np. o tej pierwszej tutaj piszą:
Kostaryka Finca Licho

Offline pietro

  • Wiadomości: 676
  • Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3340 dnia: 30 Marzec 2017, 21:12:42 »
Nurtuje mnie takie pytanie, czy nazwa kawa speciality oznacza również, że kawa jest uprawiana organicznie  :mhh:

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3341 dnia: 30 Marzec 2017, 21:23:33 »
Tylko czasami :). Na ogół kawa z Etiopii jest organiczna. Na ogół kawy z wyżynnych i górskich lasów tropikalnych są organiczne. W naszym sklepie organiczne są Hondurasy, Brazylia Nossa Senhora de Fatima i najprawdopodobniej Etiopie. Jak jest z resztą -- nie wiem. Podobno nawet uprawy w Kenii nie są organiczne. Różnie zatem to bywa. "Speciality" na pewno zawsze oznacza staranną obróbkę i selekcję ziaren, tak by wśród nich nie było defektów.
« Ostatnia zmiana: 30 Marzec 2017, 22:25:19 wysłana przez Antonio »

Offline Kawusia Mężczyzna

  • Wiadomości: 180
  • Ekspres: Kalita 185 / Aeropress / V60-02
  • Młynek: Zassenhaus -Caracas/Baratza-Virtuoso
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3342 dnia: 30 Marzec 2017, 23:21:32 »
Wszystkie od was mialem i smakuja mi bardzo tylko Brazylia nie w moim guscie ;) Bushoki znow gosci w Kalicie jest mega dobra
Punks not dead just sucks now !

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3343 dnia: 31 Marzec 2017, 09:55:01 »
A która Brazylia? Fatima jest do espresso, ale Aparecida w Kalicie powinna być słodka ;).

Offline Kawusia Mężczyzna

  • Wiadomości: 180
  • Ekspres: Kalita 185 / Aeropress / V60-02
  • Młynek: Zassenhaus -Caracas/Baratza-Virtuoso
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3344 dnia: 31 Marzec 2017, 10:14:55 »
I jest słodka ale taka nijaka plaska mi nie smakuje 
Punks not dead just sucks now !

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi