;

Autor Wątek: Drip, czyli prosto i smacznie.  (Przeczytany 153846 razy)

Offline piomic

  • Wiadomości: 1682
  • Pomógł: 11
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1380 dnia: 14 Lipiec 2017, 23:12:29 »


kupić konewkę...

No bez konewki to ciężko.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 1268
  • Pomógł: 11
  • Ekspres: V60, AP, Severin KA 5702, Astoria CKE, Ascaso Basic, FP
  • Młynek: Mazzer SJ, serbski ręczny, Wilfa
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1381 dnia: 15 Lipiec 2017, 00:08:14 »
No ciężko, ale mam inne priorytety finansowe niż konewka...

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 3688
  • Pomógł: 14
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1382 dnia: 15 Lipiec 2017, 04:38:58 »
konewkę...
Drip bez dobrej konewki jest jak espresso bez dobrego młynka... niby jest.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4751
  • Pomógł: 67
  • Ekspres: v ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗'] …
  • Młynek: C40MK3; KM3873; Wilfa; Serbski Młynek Turecki; Santos Silent
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1383 dnia: 15 Lipiec 2017, 10:25:02 »
Przesadzacie. Jeśli dobrze pamiętam, ósme miejsce na świecie przy użyciu V60 i dzbanków do mleka.

A metoda pałeczkowa daje wręcz mistrzowską precyzję.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 1268
  • Pomógł: 11
  • Ekspres: V60, AP, Severin KA 5702, Astoria CKE, Ascaso Basic, FP
  • Młynek: Mazzer SJ, serbski ręczny, Wilfa
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1384 dnia: 15 Lipiec 2017, 10:29:23 »
Mi cos nie wychodzi z mieszaniem przy preinfuzji... Jak nie mieszalem, było lepiej. Dlaczego? Nie mam pojecia. Gdybyscie mi nie napisali o mieszaniu, nie probowalbym ;)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4751
  • Pomógł: 67
  • Ekspres: v ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗'] …
  • Młynek: C40MK3; KM3873; Wilfa; Serbski Młynek Turecki; Santos Silent
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1385 dnia: 15 Lipiec 2017, 10:57:52 »
Masz aero, takie eksperty najlepiej tam sprawdzać, najłatwiej ruszyć tylko jeden parametr. V60 jest wrażliwe na niuanse -- jeśli już bawimy się w aptekę.

Offline Mr.Blend Mężczyzna

    • Extract Coffee Roasters
  • Wiadomości: 52
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Kalita Wave, Aeropress, Chemex, Phin, Hario Cold Brew+Fretta, V60, Syphon, Bodum French Press
  • Młynek: ROK
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1386 dnia: 15 Lipiec 2017, 12:42:03 »
Mi cos nie wychodzi z mieszaniem przy preinfuzji... Jak nie mieszalem, było lepiej. Dlaczego? Nie mam pojecia. Gdybyscie mi nie napisali o mieszaniu, nie probowalbym ;)

Myślę, że trzeba jasno powiedzieć, że pij kawę taką jaka Ci smakuje, a nie bo ktoś coś powiedział ;) Sam nie mieszam, ale rozumiem po co to jest. Jeśli nie masz konewki, to ma to sens. Można też po prostu wziąć kubek z dripem i energicznie zamieszać całym kubkiem. Chodzi o to, żeby woda pokonała wszelkie grudki i wszędzie się dostała, by gazy wydostały się z kawy i późniejsze parzenie było jak najrówniejsze. Sam nie mieszam, bo póki co taka kawa mi smakuje, czasem mieszam kubkiem jak widzę, że gdzieś jest sucho przy zalewie - czy to french press, czy drip. Przy aeropresie raczej nie da się uniknąć mieszania.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 1268
  • Pomógł: 11
  • Ekspres: V60, AP, Severin KA 5702, Astoria CKE, Ascaso Basic, FP
  • Młynek: Mazzer SJ, serbski ręczny, Wilfa
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1387 dnia: 16 Lipiec 2017, 22:57:36 »
Dzisiaj sobie zrobiłem takie coś...



Metoda? Byle jaka, bo na szybko. V60-02 przelane wodą z czajnika, postawiłem na kubek termiczny. Woda mi się zagotowała - kranówa, bo zapomniałem o dzbanku - a zorientowałem się o tym błędzie jakieś pół godziny później... Zagotowałem i wyłączyłem gaz. Poszedłem ważyć kawę, za mało było to sięgnąłem po tą. Zmieliłem 24 g, wsypałem, czajniczek w łapę - bez mierzenia temperatury, bo nie miałem czasu. Na szybko stoper, bodaj 77 g preinfuzji - aby było 30 s, mieszać mi się nie chciało, ale strasznie napęczniała. Poczekałem, dolałem do ciut ponad 400 g w jednej porcji. Spakowałem plecak, akurat było chyba 2:30 min. Czas gonił, to wyrzuciłem tylko filtr, dripper na szybko do zlewu, zebrałem się, zakręciłem kubek, wyszedłem, spaliłem papierosa, zapakowałem się do auta. Wziąłem pierwszego łyka i byłem w naprawdę ciężkim szoku. Smakowała tak jak to samo, zrobione porządnie w kawiarni dzień wcześniej. Szczęka mi opadła... Podszedłem do tego olewczo, bo chciałem się napić kawy rano - miałem ciężki dzień. A tu taka niespodzianka... Wniosek prosty - nie ma co się strasznie spinać, tak jak to robiłem wcześniej. Zmielić, przelać i spróbować. Prosto było? Bardzo prosto, bardzo szybko. Smacznie? Niesamowicie smacznie. I mam dziwne wrażenie, że gdybym polewał 3 porcjami, mieszał i mierzył temperaturę, wcale lepiej by nie wyszło.
« Ostatnia zmiana: 16 Lipiec 2017, 23:09:12 wysłana przez siewcu »

Offline piomic

  • Wiadomości: 1682
  • Pomógł: 11
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1388 dnia: 17 Lipiec 2017, 09:54:31 »
Podszedłem do tego olewczo, bo chciałem się napić kawy rano - miałem ciężki dzień. A tu taka niespodzianka... Wniosek prosty - nie ma co się strasznie spinać, tak jak to robiłem wcześniej. Zmielić, przelać i spróbować.
No tak to jest. Kawa ma być dla mnie, nie ja dla kawy.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 1268
  • Pomógł: 11
  • Ekspres: V60, AP, Severin KA 5702, Astoria CKE, Ascaso Basic, FP
  • Młynek: Mazzer SJ, serbski ręczny, Wilfa
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1389 dnia: 17 Lipiec 2017, 11:44:45 »
Dziś podobnie, ale ciut wiecej goryczy. Musze termometr zmajstrowac i zainstalowac na stale w czajniku, jednak się przyda...

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4345
  • Pomógł: 28
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA E61 Concept; Orchestrale E61;
  • Młynek: MSJ, RR55OD, MGuatemala
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1390 dnia: 17 Lipiec 2017, 11:58:38 »
Ale po co? Jeśli korzystasz z jojo, to wystarczy po prostu wlać wrzątek z czajnika i gotowe. Woda w jojo wychłodzi się do odpowiedniej temperatury.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 1268
  • Pomógł: 11
  • Ekspres: V60, AP, Severin KA 5702, Astoria CKE, Ascaso Basic, FP
  • Młynek: Mazzer SJ, serbski ręczny, Wilfa
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1391 dnia: 17 Lipiec 2017, 14:18:38 »
Czajnik ma na dnie 2 cm kamienia, wode gotuje w jojo na gazie. Termometr do mnie jedzie w pewnym sensie ;)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi