Autor Wątek: Drip, czyli prosto i smacznie.  (Przeczytany 670095 razy)

Offline Kaoru Kobieta

  • Wiadomości: 71
  • Ekspres: Aeropress, French Press, Moka, V60-02, Gabi Master A, Prismo, Kalita
  • Młynek: Comandante
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1545 dnia: 17 Listopad 2017, 10:56:45 »
Jak o wodę chodzi to używam tylko Żywieckiego Kryształu, a młynek to Zassenhaus Brasilia. Póki co będę mieć jeszcze Rhinowares, żeby móc się gdzieś przemieszczać z młynkiem, bo ten pierwszy nie jest poręczny. O czymś lepszym mogę póki co pomarzyć. ;p
"Find what you love and let it kill u"

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1546 dnia: 17 Listopad 2017, 11:09:43 »
Jeśli nie lubisz pomidorów, to ogólnie może Ci być z Keniami nie po drodze.

A co do goryczy -- jeśli grubość mielenia nie wpływa na czasy ściekania tak jakbyśmy chcieli, to trzeba przeanalizować polewanie. Nie powinno być zbyt wolne, szczególnie pierwsza partia po pre infuzji powinna przynajmniej w połowie wypełnić dripper w dość krótkim czasie.

Offline Kaoru Kobieta

  • Wiadomości: 71
  • Ekspres: Aeropress, French Press, Moka, V60-02, Gabi Master A, Prismo, Kalita
  • Młynek: Comandante
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1547 dnia: 17 Listopad 2017, 11:16:37 »
Właśnie polewam dość wolno i to może też być problemem, bo wydłuża mi to znacznie czas robienia całej kawy.
Dzięki za rady, wieczorem będę testować. :) Byłam już trochę załamana tym kombinowaniem w czym może leżeć przyczyna, a wystarczyło tylko zapytać.
"Find what you love and let it kill u"

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6226
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1548 dnia: 17 Listopad 2017, 11:30:42 »
Nie wiem czy przez to długie przelewanie w niezbyt wysokiej temperaturze nie zmaksymalizowałaś przypadkiem goryczy z tym pomidorem. Temperatury poniżej 90 stopni mogą się sprawdzać w AP, ale w przelewie to przeważnie nie da ciekawych efektów.   W wyższej temperaturze kawa powinna się otworzyć i więcej cukrów się w niej rozpuścić. Mi się nie zdarzyło żeby w naparze był wyczuwalny potem w Kenii pomidor, za to dużo innych owoców jagodowych, do których tenże pomidor się zalicza :). Poza tym zawsze dobrze zrobić sobie najpierw zalewajkę (cupping) w jakiejś filiżance na początku paczki nowej kawy.

Swoją drogą to ja nie wiem co ludziom przeszkadza w tych paleniach "pomidorowych". Ja bardzo lubię takie kenie. Jak się je dobrze zaparzy to są świetne, a aromat pomidorowy przechodzi w ciemniejsze owoce jagodowe. Ostatnio zauważyłem, że wiele palarni wypala Kenie tak, aby uniknąć tego typu aromatów i wg mnie te palenia choć smaczne, nie są tak pełne i bogate jak te "pomidorowe".
« Ostatnia zmiana: 17 Listopad 2017, 11:49:41 wysłana przez krystians »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10577
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1549 dnia: 17 Listopad 2017, 11:51:11 »
Swoją drogą to ja nie wiem co ludziom przeszkadza w tych paleniach "pomidorowych".
Też tego nie rozumiem.

Offline Kaoru Kobieta

  • Wiadomości: 71
  • Ekspres: Aeropress, French Press, Moka, V60-02, Gabi Master A, Prismo, Kalita
  • Młynek: Comandante
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1550 dnia: 17 Listopad 2017, 11:56:35 »
Została mi końcówka tej Keni to może akurat uda mi się wydobyć z niej to, co można jak dam większą temperaturę i zmienię czas parzenia, polewanie.
 W AP właśnie mniej mi smakowała, bo też próbowałam... Będę się uczyć na błędach, a za cupping rzeczywiście się wezmę z nową paczką. Mam małą nadzieję, że kolejna kawa z mojej ręki będzie mniejszą porażką.
"Find what you love and let it kill u"

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6226
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1551 dnia: 17 Listopad 2017, 11:59:52 »
do cuppingu nie trzeba dużo kawy. Wystarczy 8,3g  na 150 ml wody. Na koniec paczki jak zostaje resztka też jak znalazł ;)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1552 dnia: 17 Listopad 2017, 12:01:37 »
Żeby się na koniec przekonać co się straciło? ;)

Offline Kaoru Kobieta

  • Wiadomości: 71
  • Ekspres: Aeropress, French Press, Moka, V60-02, Gabi Master A, Prismo, Kalita
  • Młynek: Comandante
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1553 dnia: 17 Listopad 2017, 12:03:42 »
Może akurat mi przy końcu posmakuje i kupię innym razem znów :p
"Find what you love and let it kill u"

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6226
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1554 dnia: 17 Listopad 2017, 12:13:18 »
Swoją drogą Kaoru w Małej Czarnej chyba mają być jakieś niedrogie warsztaty z przelewów, może Cię zainteresuje.

Offline Kaoru Kobieta

  • Wiadomości: 71
  • Ekspres: Aeropress, French Press, Moka, V60-02, Gabi Master A, Prismo, Kalita
  • Młynek: Comandante
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1555 dnia: 17 Listopad 2017, 12:17:15 »
Byłam jakiś czas temu u Filipa na warsztatach, ale miałam za mało czasu na ogarnięcie Kality.. Jak się uda to i pójdę do Małej Czarnej.
"Find what you love and let it kill u"

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1556 dnia: 17 Listopad 2017, 12:27:24 »
Swoją drogą to ja nie wiem co ludziom przeszkadza w tych paleniach "pomidorowych".
Też tego nie rozumiem.
Wedle klasyfikacji to wada kawy - warzywniak, aczkolwiek pomidor to owoc ;)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6226
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1557 dnia: 17 Listopad 2017, 12:33:35 »
Wadą mogłyby być typowo zielone - roślinno-warzywne aromaty, które z dobrej kawy też czasem można uzyskać niedoparzając jej

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1558 dnia: 17 Listopad 2017, 12:35:08 »
Robią teraz kolejne, zajrzyj na facebooka.

Offline picasso83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 502
  • Ekspres: Profitec Pro 500 PID, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Ceado E6P, Ręczne: Comandante Nitro Blade, Kinu M47 Phoenix, Aergrind, PeDe, Dienes
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1559 dnia: 17 Listopad 2017, 13:09:03 »
Kaoru, sam wielokrotnie się przekonałem, że zaparzanie niektórych kaw w V60 w czasie nieznacznie ponad 3 minuty dawało wyraźnie większą gorycz niż zaparzenie w czasie 2:15- 2:30. Nie dziwi mnie więc sytuacja, że zaparzanie w czasie 3:30-4 minuty dały jedną wielką gorycz :-)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi