Autor Wątek: Drip, czyli prosto i smacznie.  (Przeczytany 670205 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10578
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1425 dnia: 20 Wrzesień 2017, 09:04:18 »
Aby bardziej "doparzyć" kawę, wystarczy zintensyfikować Rao spin ;).

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1426 dnia: 20 Wrzesień 2017, 09:13:44 »
Aby bardziej "doparzyć" kawę, wystarczy zintensyfikować Rao spin ;).
A on mówi, jeśli dobrze rozumiem, że nie ma znaczenia ile razy się zakręci, ważne żeby to zrobić.

Moje doświadczenia również pokazują że jasne i twarde ziarna można (a nawet trzeba) drobniej mielić i zalewać wyższą temperaturą.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10578
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1427 dnia: 20 Wrzesień 2017, 09:15:00 »
Ale pisze w swojej książce... ;)
Moim zdaniem, im jaśniejsze palenie, tym dłuższy jest czas przelewania. Czyli czasami dość trudno, gdy drobniej zmielisz.
« Ostatnia zmiana: 20 Wrzesień 2017, 09:18:00 wysłana przez Antonio »

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1428 dnia: 20 Wrzesień 2017, 09:57:32 »
Rao spin (jak znany w angielskim) to jest ten ruch łyżeczką zgodny z efektem coriolis.
Można to  zrobić  wodą (patrz Perger V60)  ;)

Zabujanie to myślę że ulepszona (albo i nie) wersja od Matta, gdzie ostatnio stukał V60.
Stukanie zawsze dawało mi równy coffe bed. Bujanie póki co dało trochę gorsze rezultaty, ale
póki co 1 próba trochę za późno

Co ciekawe na końcu filmiku (fast forward) jest 30 sekund preinfuzji, a nie 45 jak na początku...

Offline andy Mężczyzna

  • Wiadomości: 187
  • Ekspres: AP, Siurkacz V60, Bialetti Venus 2tz, Phin, Chemeks, Moccamaster Cup One
  • Młynek: Comandante MKIII Red Sonja, Rhinowares
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1429 dnia: 20 Wrzesień 2017, 10:06:30 »
Mam dwa dripy (plastik fantastik). Jeden w domu kupiony z lekko ponad rok temu i drugi w pracy. Ten pierwszy przez bardzo długo używałem na zasadzie - wkładam filtr, zalewam po brzegi i wyrzucam filtr z fusami jak już woda się przeleje.
Ten w pracy przez chyba 2-3 miesiące tak używałem - to było zanim poczytałem jak robić kawę.

Na obu są mikropęknięcia. W tym pracowym pęknięcia są przedewszystkim ok 2cm od góry.


Ma to związek z tym, że drip był zalewany wrzątkiem przez dosyć długi okres czasu?

Offline untoldex Mężczyzna

  • Wiadomości: 729
  • Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1430 dnia: 20 Wrzesień 2017, 10:34:51 »
Jeszcze jedna ciekawostka odnośnie Scott Rao vs zwycięski przepis TETSU KASUYA ktory wygrał mistrzostwa świata Brewers 2016.
Przeklejam pytanie i odpowiedź z posta: https://www.scottrao.com/blog/2017/9/14/v60-video (poza tym polecam inne pytania, sporo ciekawych rzeczy)

Cytuj (zaznaczone)
WHAT DO YOU THINK ABOUT TETSU KASUYA'S POUR OVER METHOD? THE ONE THAT GAVE HIM THE WORLD CHAMP. IT DIFFERS TOTALLY FROM YOUR ONE POUR METHOD, HAVE YOU EVER HAD TRIED IT?

Cytat: ScottRao
I have no interest-- it's total nonsense, as most competition methods are. In the comp he said:

You pour the first 40% in two pours, and then decide how many pours you want to make for the last 60%. The first 2 pours decide the balance of the acidity and sweetness. The remaining number of pours will decide the strength of the coffee.

Seriously ? The first two pours decide the acidity and the balance decides the strength??? Once someone says something like that, I tune out- it's coffee voodoo, just like 99% of the crap on the internet.

To właśnie daje dosyć dobre porównanie jak dana metoda może być uniwersalna (Scott) i jak zoptymalizowana pod dane ziarna, wodę itp (Tetsu). Zapewne Tetsu miał takie obserwacje z tymi procentami przy swojej technice polewania, zaobserwował zależności, ale w przypadku innych ziaren to się rzadko sprawdza.


Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1431 dnia: 20 Wrzesień 2017, 11:15:55 »
A mi się dziś udało, zadowolony jestem :)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6226
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1432 dnia: 20 Wrzesień 2017, 13:30:09 »
gratuluję, ciekawi mnie co Ci się udało ?

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1433 dnia: 20 Wrzesień 2017, 14:14:21 »
Casino Mocca - Ethiopia Binitu Ambela. Szkoda tylko, że mi się kończy... W Aeropressie wychodziła od 2 parzenia, z dripem było ciut inaczej - ale dzisiaj wyszła świetnie. Jutro drugie parzenie i trzeba wyciągać Warqee, ale na szczęście nie będzie strat :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10578
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1434 dnia: 20 Wrzesień 2017, 14:19:32 »
Etiopia Binitu Ambela jest i w naszej palarni od kilku miesięcy -- z naturalnej obróbki. Nigdy mi się nie udało zrobić lury z tych ziaren... ;)

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1435 dnia: 20 Wrzesień 2017, 14:34:45 »
No widzisz... Ja zdolny jestem :D

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1436 dnia: 20 Wrzesień 2017, 14:49:15 »
No widzisz... Ja zdolny jestem :D
Etiopie zwykle traktuję bezpardonowo 96'C.
Oczywiście gdy palenie jasne i ziarna bardzo twarde.

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1437 dnia: 20 Wrzesień 2017, 14:54:31 »
No widzisz... Ja zdolny jestem :D
Etiopie zwykle traktuję bezpardonowo 96'C.
Oczywiście gdy palenie jasne i ziarna bardzo twarde.
Nigdy tak srogo nie traktowałem ziarenek z Etiopii. Z reguły lawiruję między 85-92stopnie. Powyżej robi się za dużo goryczy. Chyba, że jestem jakiś inny.
« Ostatnia zmiana: 20 Wrzesień 2017, 16:30:45 wysłana przez GrizzzLee »

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1438 dnia: 20 Wrzesień 2017, 15:25:05 »
Ja dziś zalałem prawie wrzątkiem, pewnie okolice 98-99 stopni ;) Wyszło bardzo słodko. A czy ziarno twarde... Tego nie wiem, ale ziarenka są stosunkowo ciężkie - objętościowo jest tej kawy mniej, niż w przypadku np. Kamerunu Belo Małej Czarnej.

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1439 dnia: 20 Wrzesień 2017, 15:52:09 »


Nigdy tak srogo nie potraktowałem ziarenek z Etiopii. Z reguły lawiruję między 85-92stopnie. Powyżej robi się za dużo goryczy. Chyba, że jestem jakiś inny.

To zależy jakich ziaren z Etiopii oczywiście :)
Większość jakie miałem to bardzo jasne i twarde, taka Konga czy Dambi Uddo od MA to jak kamienie. To samo omawiana przez siewcu.

Ja dziś zalałem prawie wrzątkiem, pewnie okolice 98-99 stopni ;) Wyszło bardzo słodko. A czy ziarno twarde... Tego nie wiem, ale ziarenka są stosunkowo ciężkie - objętościowo jest tej kawy mniej, niż w przypadku np. Kamerunu Belo Małej Czarnej.

Otóż to :)


 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi