Autor Wątek: Mały cupping  (Przeczytany 12328 razy)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6161
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Mały cupping
« Odpowiedź #30 dnia: 14 Lipiec 2017, 22:44:13 »
Marku, nie wiem czy u Ciebie będzie przemiał tak samo skalibrowany jak u mnie. Przy klasycznym cuppingu u mnie wychodzi z doświadczenia najlepiej zakres w okolicach 3,36 - 3,4.

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Mały cupping
« Odpowiedź #31 dnia: 14 Lipiec 2017, 23:06:45 »
Krystians, dzięki za info, czyli celowałem blisko :-).

Antonio, zawsze myślałem, że bliżej frenchpressu.

Marek.
« Ostatnia zmiana: 14 Lipiec 2017, 23:09:06 wysłana przez Miklas »
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mały cupping
« Odpowiedź #32 dnia: 15 Lipiec 2017, 00:51:21 »
Dlaczego?

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Mały cupping
« Odpowiedź #33 dnia: 15 Lipiec 2017, 07:22:43 »
Nie wiem, chyba gdzieś na forum przeczytałem.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Mały cupping
« Odpowiedź #34 dnia: 15 Lipiec 2017, 09:24:06 »
Tu możesz sobie zerknąć na wytyczne SCAA.

Odnośnie mielenia,tak jak pisze Antonio ciut grubiej niż drip.

Grind particle size should be slightly coarser than typically used for paper filter drip brewing, with 70% to 75% of the particles passing through a U.S. Standard size 20 mesh sieve. At least 5 cups from each sample should be prepared to evaluate sample uniformity.

http://www.scaa.org/?page=resources&d=cupping-protocols

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Mały cupping
« Odpowiedź #35 dnia: 15 Lipiec 2017, 10:35:50 »
Żwir do cuppingu, to kolejna legenda kawowa.

Jeśli ktoś ma dostęp do sit z oznaczeniem (kruve czy inne) niech sprawdzi powyższe wytyczne. To jest całkiem drobno, jak cukier, jak mały drip właśnie.

8,25g/150ml -- czyli też niekoniecznie 6/100.

Zresztą, jeśli ktoś parzy we french pressie podobną do cuppingu metodą, to wcale grubiej mielić nie powinien.


Wszędzie głuche telefony ;)

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Mały cupping
« Odpowiedź #36 dnia: 15 Lipiec 2017, 19:40:17 »
Ok, poszło na ustawieniu 3,0. Tylko o 0,2 obrotu więcej niż używam do dripa. Chyba było ok. Kilka fotek, na ostatniej w kółeczkach zaznaczone są miejsca.

IMG_20170715_163950_004 by Marek Miklewski, on Flickr

DSC_0250-01 by Marek Miklewski, on Flickr

DSC_0251-01 by Marek Miklewski, on Flickr

DSC_0252-01 by Marek Miklewski, on Flickr

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Mały cupping
« Odpowiedź #37 dnia: 15 Lipiec 2017, 21:46:15 »
Marku fajne foty. Ja stawiałem, że najlepsza fota jest to nr.1. Poprosiłem córkę. Jej odpowiedź zdecydowanie na fotę nr.3. Argumentuje, to zdjęcie ma klimat. :brawa:
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Mały cupping
« Odpowiedź #38 dnia: 15 Lipiec 2017, 22:32:27 »
Dziękuję, cieszę się, że się spodobały :-). Pozdrów córkę. Moje dziewczyny, 7 i 5 lat też brały udział w cuppingu, oceniały, który przemiał najładniej pachnie :-)

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Mały cupping
« Odpowiedź #39 dnia: 16 Lipiec 2017, 08:19:11 »
Dzięki za pozdrowienia i wzajemnie. Moja córka jest już dorosła. Fotografia to jej pasja która będzie też jej zawodem.
Parę dni temu po raz pierwszy wypiła całe doppio. :wow2: Fakt z odrobiną cukru, ale wypiła.  :poklon: Teraz będę czekał cierpliwie, być może poprosi o kolejne.  :)
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi