Autor Wątek: jakość mleka do capu  (Przeczytany 19234 razy)

Offline Coil Mężczyzna

  • Wiadomości: 203
  • Ekspres: La Spaziale S1 Mini Vivaldi, Moka, Drip
  • Młynek: BB005, F83E
Odp: jakość mleka do capu
« Odpowiedź #30 dnia: 17 Maj 2017, 20:40:18 »
Z powodów różnych w domu jest UHT Łowicz (opcja z chłopczykiem) 3.2% tłuszczu, 3.0 białka. Spienia się dobrze, maluje nie najgorzej aczkolwiek potwierdzam: z tych co próbowałem czerwona Piątnica jest nie do pobicia.

Offline KAKR Mężczyzna

  • Wiadomości: 311
  • Ekspres: La Pavoni Professional,Faema Faemina,Baby Faema,Rocket Giotto Evo 2, Aeropress,Arrarex ,Kalita
  • Młynek: Macap,Rancilio Kryo,Lido E,Mahlkonig Kenia
Odp: jakość mleka do capu
« Odpowiedź #31 dnia: 17 Maj 2017, 21:30:02 »
Proponuje koneckie 3.5...

Offline Gunio

  • Wiadomości: 111
  • Ekspres: Gaggia Classic, Chemex, Aeropress
  • Młynek: Vario Home, Ceado E37J
Odp: jakość mleka do capu
« Odpowiedź #32 dnia: 18 Maj 2017, 01:05:58 »
Koneckie jest pycha, tylko gdzie je dostać?

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: jakość mleka do capu
« Odpowiedź #33 dnia: 18 Maj 2017, 08:46:05 »
W Końskich zapewne. To na zachód od Wąchocka.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: jakość mleka do capu
« Odpowiedź #34 dnia: 18 Maj 2017, 08:52:29 »
W Końskich zapewne

Bardziej był się skłaniał że to w  Konnektiket w USA :-)

Offline Gunio

  • Wiadomości: 111
  • Ekspres: Gaggia Classic, Chemex, Aeropress
  • Młynek: Vario Home, Ceado E37J
Odp: jakość mleka do capu
« Odpowiedź #35 dnia: 18 Maj 2017, 15:03:08 »
Nie ma to jak pomocne komentarze ;)

Offline tom517

  • Wiadomości: 1795
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: jakość mleka do capu
« Odpowiedź #36 dnia: 07 Lipiec 2017, 08:05:39 »
Dodam, że zawsze warto sprawdzać, czy mleko nie jest zapsute :)
Ostatnio akurat zmieniłem kawę i capu jakieś takie niedobre gorzkie, myślę kawa do d., nie lubię wylewać, wypiłem, później próbuję espresso jest ok, winowajca mleko zepsute, niby świeże jeszcze 2 tygodnie dobre do spożycia.
Otwieram drugie to samo. Jeszcze mam ten smak capu w ustach, blee.
Chyba nie zawsze sklepy dobrze przechowują mleko, może przed dostawą już mają zepsute.
Jeszcze taka ciekawostka, wcześniej nie wierzyłem, ale burza wpływa na psucie się mleka, szczególnie takiego prosto od krowy.
Nie wiem na czym to polega, ale przetestowane osobiście. Takie mleko jest dobre 4-5 dni. Po burzy nawet drugiego dnia jest gorzkie/zepsute.

Offline jacek1708

  • Wiadomości: 60
Odp: jakość mleka do capu
« Odpowiedź #37 dnia: 07 Lipiec 2017, 08:12:22 »
Takie mleko jest dobre 4-5 dni. Po burzy nawet drugiego dnia jest gorzkie/zepsute.
Ale jak świetnie się spienia :)

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: jakość mleka do capu
« Odpowiedź #38 dnia: 07 Lipiec 2017, 08:25:05 »
szczególnie takiego prosto od krowy

Spieniałem takie mleko. Czegoś tak obrzydliwego dawno nie piłem. Jednak przeżarty jestem konserwantami i scaliłem się z nimi na dobre.

Offline dehado Mężczyzna

  • Wiadomości: 140
  • Ekspres: Rancilio Silvia
  • Młynek: Compak K6 PB
Odp: jakość mleka do capu
« Odpowiedź #39 dnia: 07 Lipiec 2017, 08:45:43 »
Jeszcze taka ciekawostka, wcześniej nie wierzyłem, ale burza wpływa na psucie się mleka, szczególnie takiego prosto od krowy.
Nie wiem na czym to polega, ale przetestowane osobiście. Takie mleko jest dobre 4-5 dni. Po burzy nawet drugiego dnia jest gorzkie/zepsute.
To samo tyczy się śmietany i niektórych owoców np. arbuz.

Offline tom517

  • Wiadomości: 1795
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: jakość mleka do capu
« Odpowiedź #40 dnia: 07 Lipiec 2017, 08:46:16 »
Żona wcześniej zawsze chciała 2%, ale ja jestem wrogiem odtłuszczania, w tłuszczyku jest samo zdrowie i smak. Przyzwyczaiłem do 3.2, jak ostatnio robiłem z 2% to niesmakowało, jakby więcej wody mniej słodyczy w capu. Także kwestia przyzwyczajenia :)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: jakość mleka do capu
« Odpowiedź #41 dnia: 07 Lipiec 2017, 09:26:42 »
ja jestem wrogiem odtłuszczania, w tłuszczyku jest samo zdrowie i smak

Czy ja wiem. Z mlecznego tłuszczu jest robione masło, a zamiast niego do sklepowego mleka trafia inny tłuszcz, tańszy. Z tego co wiem syntetyczny, niestety.

Offline untoldex Mężczyzna

  • Wiadomości: 729
  • Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
Odp: jakość mleka do capu
« Odpowiedź #42 dnia: 07 Lipiec 2017, 10:53:45 »
Czy ja wiem. Z mlecznego tłuszczu jest robione masło, a zamiast niego do sklepowego mleka trafia inny tłuszcz, tańszy. Z tego co wiem syntetyczny, niestety.

W sensie że mleko sklepowe jest modyfikowane? Nawet to nie-UHT?

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: jakość mleka do capu
« Odpowiedź #43 dnia: 07 Lipiec 2017, 11:29:29 »
Tak było kilka lat temu w dwóch mleczarniach, jednej regionalnej i drugiej powszechnie znanej. Zaciekawił mnie stały procent tłuszczu w mleku, bo od krów jest różny. No i dowiedziałem się, że z czegoś trzeba zrobić masło i śmietanę, a do odtłuszczonego mleka dodaje się inny tłuszcz.

Offline KiT

  • Wiadomości: 587
  • Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
Odp: jakość mleka do capu
« Odpowiedź #44 dnia: 20 Lipiec 2017, 12:35:14 »
A ja używam z Biedronki mleka niemianowanego. Czyli nie było odtłuszczone i nie miało dodawanego "innego" tłuszczu. W teorii powinno mieć większa zawartość tłuszczu niż ma mleko 3.2%, w co nie wierze. Niemniej jest spaczone i dobrze się spienia. Minus to ze na drugi, max trzeci  dzień po otwarciu ma już mikro grudki. Wiec trzeba szybkość kończyć.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi