;

Autor Wątek: Woda do kawy  (Przeczytany 19415 razy)

Offline mikus1987

  • Wiadomości: 6
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: saeco incanto classic
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #180 dnia: 01 Lipiec 2017, 09:10:34 »
Kupiłem ten duży dzbanek Brity z filtrem maxtra ( to ten największy) wlewam to od 2 tygodni, i powiem wam, że smak kawty, zrobił się jakby bardziej "kwaśny" lekko, ale jednak bardziej w stosunku do wody z butelki źródlanej niskomineralizowanej. Nie wiem czy to wina tego filtra cyz przyzwyczajenia, ale chciałem zapytać czy ktoś miał podobne odczucia?

oczywiście kawa ta sama, ustawienia te same;)

Offline Miklas Mężczyzna

  • Wiadomości: 689
  • Pomógł: 8
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #181 dnia: 01 Lipiec 2017, 09:19:48 »
Nie wiem co tam jest za a żywica, ale może obniżać PH wody.

Marek.


Offline untoldex Mężczyzna

  • Wiadomości: 162
  • Pomógł: 2
  • Ekspres: aeropress, V60, kalita wave, kawiarka
  • Młynek: comandante c40 mk3
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #182 dnia: 01 Lipiec 2017, 16:55:28 »
Filtry dzbankowe maxtra bardzo obnizaja ph.
Ostatnio mierzylem u mnie w kranie woda ma 7.1ph a po przefiltrowaniu w bricie 6.1ph.
Lepsze pod tym katem sa filtry Bwt Mg+, ktore obnizaja w moim przypadku ph "tylko" do 6.5.

Co do smaku to nizsze ph podbija cierpkosc a wyzsze powoduje ze napar jest plaski.
Tego sie dowiedzialem na szkoleniu o wodzie w coffee proficiency no i z wlasnego doswiadczenia jak wczesniej uzywalem brity.

Takze ta kwasnosc naparu to niekoniecznie z wody.

Offline Mr.Blend Mężczyzna

    • Extract Coffee Roasters
  • Wiadomości: 52
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Kalita Wave, Aeropress, Chemex, Phin, Hario Cold Brew+Fretta, V60, Syphon, Bodum French Press
  • Młynek: ROK
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #183 dnia: 01 Lipiec 2017, 17:56:08 »
Lepsze pod tym katem sa filtry Bwt Mg+, ktore obnizaja w moim przypadku ph "tylko" do 6.5.

Polecam, sam używam. Jest głębia w smaku i nawet moja żona, która nie jest kawoszem rozpoznającym smaki w dripie, rozpoznała w ślepej próbie który z 2 earl grey'ów jest z Britty a która w BWT. Magnez uwypukla smaki. Powiedziała, że jedna jest bardziej płaska w smaku. Przy kawie chodzi o odpowiednią relację wapnia, magnezu i ph. Wcześniej miałem Britte i jak przynosiłem kawę do pracy wypaloną w domu, to u siebie było spoko, a w robocie spory niedorozwój smaku i charakterystyny papierowy posmak. Woda jest zdecydowanie niedocenianą częścią naparu kawy - wg mnie. Mam też wrażenie, że Britta się trochę zepsuła. Kiedyś nie musiałem odkamieniać dzbanka używając ich filtrów, a teraz np.po roku coś już tam widać. Zobaczę jak BWT w długiej perspektywie będzie się sprawdzać. Na bank woda ma więcej głębi i z tego tytułu mogę polecić filtry tej firmy. 

Dla zainteresowanych oczywista pozycja "Water for coffee" Dashwood & Hendon. Ten pierwszy znany ze swojej kawiarni w Bath i Hendon jako stały klient z pobliskiego uniwerku. Zaczęli gadać i Hendon obalał mit po micie z chemicznego punktu widzenia, badania przeprowadzone, książka wydana i teraz Dashwood jeździ z wykładami. Prócz tego, że jest świetnym baristą - oboje rzucili sporo światła w dziedzinie wody.

Offline Shaggy_Paw Mężczyzna

  • Wiadomości: 226
  • Pomógł: 2
  • Ekspres: Bialetti Preziosa FP, Bialetti Moka Express 3tz, Hario V60, Aeropress, Phin, Chemex, Kalita 185
  • Młynek: Comandante MK3
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #184 dnia: 02 Lipiec 2017, 01:51:49 »
Ciekawe rzeczy prawicie. Maxtry dawno nie miałem, ale jej odpowiednik od Dafi, wg listkowych testerów wręcz podnosił PH, z 7.2 do okolic ~7,6. Wkłady akurat mi się kończą, wiec będzie okazja sprawdzić BWT, skoro tak zachwalacie :)

Online dopeman

  • Wiadomości: 737
  • Pomógł: 6
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #185 dnia: 02 Lipiec 2017, 10:55:48 »
BTW to też wkłady do dzbanka ala brita?

Offline untoldex Mężczyzna

  • Wiadomości: 162
  • Pomógł: 2
  • Ekspres: aeropress, V60, kalita wave, kawiarka
  • Młynek: comandante c40 mk3
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #186 dnia: 02 Lipiec 2017, 11:09:59 »
Tak. Ja kupowalem w sklepie impuls-24 ktory polecam.

Offline PanJesiotr

  • Wiadomości: 43
  • Pomógł: 1
  • Ekspres: V01, V02, AP, Chemex, Pezzetti 3 tz
  • Młynek: Nivona CafeGrano
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #187 dnia: 02 Lipiec 2017, 12:50:36 »
Chodzi o rozwiazanie BWT czy każdy filtr z jonami magnezu będzie działał podobnie?

Offline untoldex Mężczyzna

  • Wiadomości: 162
  • Pomógł: 2
  • Ekspres: aeropress, V60, kalita wave, kawiarka
  • Młynek: comandante c40 mk3
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #188 dnia: 04 Lipiec 2017, 18:40:24 »
Jeszcze kilka pomiarów dotyczących Brity i BWT. Wrzucam wszystko w jednej tabeli jakby ktoś był zainteresowany.

Woda w kranie (Kraków, zakład uzdatniania Rudawa)
- TDS: 250
- PH 7,3
- Twardość ogólna (GH): 17 stopni niemieckich ºN
- Twardość węglanowa (KH): 11 stopni niemieckich ºN

Przefiltrowana w dzbanku z filtrem Brita:
- TDS: 175
- PH: 6,1
- GH: 9 ºN
- KH: 5 ºN

Przefiltrowana w dzbanku z filterm BWT Mg+
- TDS: 225
- PH: 6,5
- GH: 10 ºN
- KH: 6 ºN

Testy robione prostymi miernikami TDS oraz PH z allegro. Twardość testami kropelkowymi ze sklepu akwarystycznego.

Offline Maciej1 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 974
  • Pomógł: 27
  • Ekspres: QM Achille 0996 PID; Kalita 185. Chemex
  • Młynek: Fio F64 Evo; Concept KM5120
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #189 dnia: 12 Lipiec 2017, 11:11:12 »
Ja natomiast sprawdziłem jak wygląda Żywiec Zdrój:

według etykiety 230 mg/dm3

Moje pomiary
TDS - 134
Twardość 9 stopni niemieckich

Po przepuszczeniu przez Britę:
TDS -90
Twardość 5 stopni niemieckich

Leję do ekspresu aktualnie po przepuszczeniu przez Britę.
W młynie: Espresso 1 MA

Offline untoldex Mężczyzna

  • Wiadomości: 162
  • Pomógł: 2
  • Ekspres: aeropress, V60, kalita wave, kawiarka
  • Młynek: comandante c40 mk3
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #190 dnia: 15 Lipiec 2017, 11:04:29 »
Też spróbowałem Żywiec Zdrój.

Z moich pomiarów sam Żywiec
TDS: 124
PH: 7,1
Twardość ogólna: 9 stopni niemieckich
Gwardość węglanowa: 7 stopni niemieckich

A po przefiltrowaniu w filtrze dzbankowym BWT Mg+:
TDS: 99
PH: 6,4
Twardość ogólna: 6 stopni niemieckich
Twardość węglanowa: 4 stopnie niemieckie

No i muszę przyznać że po przefiltrowaniu to do tej pory jedna z lepszych wód.
Napary wychodzą świetne, właśnie zaparzałem Burundi Gishubi z Javacoffee w V01, i wyszła praktycznie taka sama jak w kawiarni :D


Offline Maciej1 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 974
  • Pomógł: 27
  • Ekspres: QM Achille 0996 PID; Kalita 185. Chemex
  • Młynek: Fio F64 Evo; Concept KM5120
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #191 dnia: 15 Lipiec 2017, 12:36:39 »
Czyli warto :)

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

W młynie: Espresso 1 MA

Offline lian Mężczyzna

  • Wiadomości: 10
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: La Cimbali Junior D/1
  • Młynek: La Cimbali Cadet
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #192 dnia: 16 Lipiec 2017, 12:36:27 »
Nie zauważyłem, żeby ktoś konkretnie odniósł się do takich wynalzków sklep-aquafilter.pl/p336,fro5map-profesjonalny-filtr-odwroconej-osmozy-z-jonizatorem-i-pompa-rp9421411x.html

Czy warto? A jakie instalacje stosowane są profesjonalnie w kawiarniach? (jeśli są)

Offline Miklas Mężczyzna

  • Wiadomości: 689
  • Pomógł: 8
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #193 dnia: 17 Lipiec 2017, 14:26:58 »
Jeśli w kranie masz ciśnienie na przyzwoitym poziomie, to pompa nie jest potrzebna. Myślę, że to spora część tej kwoty, druga sprawa jonizator, brzmi trochę jak jakieś szamańskie sztuczki, ale może się nie znam. Tego typu system można kupić bez tych elementów za 300 zł na portalu aukcyjnym.

Marek.

Offline Shaggy_Paw Mężczyzna

  • Wiadomości: 226
  • Pomógł: 2
  • Ekspres: Bialetti Preziosa FP, Bialetti Moka Express 3tz, Hario V60, Aeropress, Phin, Chemex, Kalita 185
  • Młynek: Comandante MK3
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #194 dnia: 17 Lipiec 2017, 17:06:14 »
Ciekawe rzeczy prawicie. Maxtry dawno nie miałem, ale jej odpowiednik od Dafi, wg listkowych testerów wręcz podnosił PH, z 7.2 do okolic ~7,6. Wkłady akurat mi się kończą, wiec będzie okazja sprawdzić BWT, skoro tak zachwalacie :)
Kupiłem, sprawdziłem. Jeśli chodzi o pH to jest lepiej niż w przypadku zwykłych filtrów dafi, gdyż pH pozostaje na takim samym poziomie, tzn. 7.2.
Jeśli chodzi o TDS:
Kran: 155
Dafi: 110
BWT z Mg: 137

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi