;

Autor Wątek: Woda do kawy  (Przeczytany 28549 razy)

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 1432
  • Pomógł: 22
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, moka, phin, tygielek, v60-2
  • Młynek: leinbrock's mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #270 dnia: 20 Listopad 2017, 15:26:36 »
tak, kropelkowy Zoolek do wody słodkiej  Ca - Mg
« Ostatnia zmiana: 20 Listopad 2017, 15:32:05 wysłana przez krystians »

Offline Miklas Mężczyzna

  • Wiadomości: 1159
  • Pomógł: 12
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #271 dnia: 20 Listopad 2017, 15:39:12 »
Jakby ktoś chciał i przejeżdżał przez Radom, to mam gdzieś walizkę testów jbl do wody słodkiej, ale na pewno kilka lat przeterminowane.

Marek.

https://www.instagram.com/marekmiklewski/ mój kawowy i nie tylko kanał na Instagramie. :-)

Offline Miklas Mężczyzna

  • Wiadomości: 1159
  • Pomógł: 12
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #272 dnia: 20 Listopad 2017, 15:40:31 »
Oczywiście oddam za darmo i jeszcze kawą poczęstuję

Marek.

https://www.instagram.com/marekmiklewski/ mój kawowy i nie tylko kanał na Instagramie. :-)

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 1432
  • Pomógł: 22
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, moka, phin, tygielek, v60-2
  • Młynek: leinbrock's mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #273 dnia: 22 Listopad 2017, 23:07:39 »
Nie miałem jakoś weny na cupping, ale zrobiłem kilka kaw z wodą 50 filtr / 50 kran i  jestem bardzo zdowolony. Przy pH zbliżonym do 7 i 120 ppm, kawa ma zarówno kwaski jak i słodycz i pełen wachlarz aromatów. :)
« Ostatnia zmiana: 22 Listopad 2017, 23:10:23 wysłana przez krystians »

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 184
  • Pomógł: 3
  • Ekspres: Bezzera Mitica Top, Kalita 185, Hario V60/01, Aeropress, Chemex 3-cups, Syfon Hario TCA-3, Gabi Master
  • Młynek: Eureka Olympus 75E, Kinu M47
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #274 dnia: 23 Listopad 2017, 19:05:49 »
Wczoraj w końcu udało mi się kupić Żywiecki kryształ. Dziś miały miejsce pierwsze testy. Zaparzyłem dwie różne kawy w Kalicie aby mieć porównanie do tego co piłem w ostatnich dniach.

Wnioski są takie, że tak niska mineralizacja wyraźnie podbiła kwasowość, ale jednocześnie napar stracił na body. Mój język mówi, że ekstrakcja była wyraźnie niższa i sporo smaczków gdzieś uciekło  :mhh: Zobaczymy jak będzie podczas parzenia w innych wynalazkach.


Online pj.walczak Mężczyzna

  • Wiadomości: 581
  • Pomógł: 11
  • Ekspres: Londinium R, AeroPress, Kalita Wave 185
  • Młynek: Compak K10 WBC, C40MkIII, Niche Zero (?)
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #275 dnia: 23 Listopad 2017, 19:38:50 »
Zobaczymy jak będzie podczas parzenia w innych wynalazkach.
Ktos kiedyś zachwycał się kawa parzona w wodzie ACQUA PANNA. Możesz przetestować :)
Albo norweski artezyjski VOSS.
---
Paweł
Aktualnie w młynkach kawy od: Mastro Antonio, Synestezja, La Cabra, Double Shot, Roastians

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 184
  • Pomógł: 3
  • Ekspres: Bezzera Mitica Top, Kalita 185, Hario V60/01, Aeropress, Chemex 3-cups, Syfon Hario TCA-3, Gabi Master
  • Młynek: Eureka Olympus 75E, Kinu M47
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #276 dnia: 23 Listopad 2017, 19:48:20 »
Voss to szkoda kawą "brudzić" taka dobra 😉


Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 1432
  • Pomógł: 22
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, moka, phin, tygielek, v60-2
  • Młynek: leinbrock's mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #277 dnia: 23 Listopad 2017, 22:47:42 »
niska mineralizacja wyraźnie podbiła kwasowość, ale jednocześnie napar stracił na body
Na odbiór kwaśności w kawie ma wpływ zarówno skład jak i ph wody. Raczej wyższa ekstrakcja powinna być w mniej zmineralizowanej wodzie. Z mojego doświadczenia odczucie gęstości może być związane z twardością wody, w takich wypadkach niestety ma negatywną cechę zasłaniania aromatów.
« Ostatnia zmiana: 23 Listopad 2017, 23:27:53 wysłana przez krystians »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi