Autor Wątek: Woda do kawy  (Przeczytany 246249 razy)

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #315 dnia: 14 Styczeń 2018, 18:26:43 »
Twardość się tylko liczy, czyli 246, od 90-100 robi się kamień w czajniku.
Od 30-40 robi się kamień w bojlerze...

TDS często wskazują tą wartość plus może alkaliczność i inne minerały.

TDS można olać, bo one mogą co nawyżej przybliżyć prawdziwą twardość.

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #316 dnia: 14 Styczeń 2018, 18:33:12 »
Ale chyba nie tylko twardość ma wpływ na smak? Oczywiście, że TDS ma się nijak do twardości, ale co z tego, że będziemy mieć niską twardość, a w zamian worek sodu. Czy smak będzie wtedy lepszy?

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #317 dnia: 14 Styczeń 2018, 18:42:04 »
sód nie jest pożądany, ale pewnie będzie zmieniał alkaiczność
Wszystkie minerały maja określony wpływ, ale najwięcej ma
wapń, magnez i bufor (alkaiczność)

I jak mówimy o  zwykłej wodzie powyżej 100 twardości, to już czym się zajmować, taka woda nie jest optymalna.
https://baristahustle.com/blogs/barista-hustle/advanced-water-recipes
Przepis #6 Hendon jest dobry, woda od Rao niezbyt mi się podobała

#6 podbija kwaskowatość kawy, Rao mniej, więc jak komuś kwasy nie odpowiadają to niech celuje w mniejszą twardość np. #1
« Ostatnia zmiana: 14 Styczeń 2018, 18:45:14 wysłana przez lucasd »

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #318 dnia: 14 Styczeń 2018, 18:51:13 »
Moim zdaniem, jeśli już się bawić w idealną wodę do kawy wg jakichś wytycznych, to trzeba startować od wody demineralizowanej i dodawać odpowiednie sole i węglany, do uzyskania zakładanych wartości. Wtedy mamy pełną kontrolę, wystarczy dokładna waga. W kranówie jest tak dużo różnych jonów, że najpierw trzeba by zrobić jakąś analizę spektrofotometryczną, żeby wiedzieć jaki jest punkt wyjścia, co jest bez sensu, bo dwie trzy takie analizy i robi się koszt filtra odwróconej osmozy.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #319 dnia: 14 Styczeń 2018, 19:10:25 »
oczywista oczywistość, że trzeba mieć RO lub wodę destylowaną, żeby się bawić w przepisy. To tak jakby ktoś napisał że żeby młynek elektryczny zadziałał trzeba podłączyć do prądu...

Choć mając RO można robić proporcje na wodzie po filtrze węglowym.
np. 20% kranówki

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #320 dnia: 14 Styczeń 2018, 19:16:01 »
Oczywista oczywistość, ale ostatnia dyskusja zaczęła się od kranówy, a Ty jakby nigdy nic przeskoczyłeś od krytyki TDS do przepisów na wodę, dla tego o tym wspomniałem.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #321 dnia: 14 Styczeń 2018, 21:19:27 »
Twardość się tylko liczy
Z tego co wiem, to nie tylko.

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #322 dnia: 14 Styczeń 2018, 21:57:44 »
Twardość się tylko liczy
Z tego co wiem, to nie tylko.
To było że twardość się liczy nie TDS.
Bo ktoś przeliczył twardość na TDS.

A woda to złożona sprawa i jak ktoś chce się bawić to ma linki wyżej...

A liczy się najpierw twardość i alkaiczność i ich stosunek, potem wchodzi kompozycja mineralna (magnez, wapn głównie).



Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6231
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #323 dnia: 14 Styczeń 2018, 21:57:50 »
Z niedawnych doświadczeń mogę powiedzieć, że przy nowym filtrze brity+  kranówa z pH 7,4 spadła do 6,5. Mam dość miękką wodę w kranie, bo w okolicach 170-200 ppm. Po filtrze ok. połowę mniejsza. Różnica kawy zaparzanej w cuppingu na wodzie o pH 7,2 i 6,5 jest wyraźna i niezbyt korzystna dla tej kwaśniejszej. Mniej kwaśna jest z BWT, ale dopiero będę sprawdzał jaka będzie to wartość.

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #324 dnia: 14 Styczeń 2018, 22:20:49 »
Krystians, ppm nie odnosi się bezpośrednio do twardości. Teoretycznie przy 200 ppm możesz mieć około 9 stopni niemieckich KH teoretycznie,  bo pewnie w tych 200 ppm jest coś więcej oprócz grupy węglanowej. Sęk w tym, że nie wiadomo ile i czego.

Marek.
« Ostatnia zmiana: 14 Styczeń 2018, 22:23:13 wysłana przez Miklas »
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6231
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #325 dnia: 14 Styczeń 2018, 22:32:30 »
Takie info podają u mnie wodociągi.  I półrocze 2017: mg CaCO3/l 199 - 212 ,  stopnie niemieckie D/H 11,14 – 11,87, mmol/l  1,1 - 2,6  mval/l 2,2 - 5,2 Stężenie jonów wodoru (pH) 6,9 ÷ 7,5
pH zmierzone przeze mnie było 7,4  Magnez mg/l 6,3 ÷ 7,3 (w teście wyszło mi 7mg/l) więc mniej więcej wszystko się zgadza

Natomiast przefiltrowaną zmierzyłem testem i wyszło mi 5 dH, pH 6,5
« Ostatnia zmiana: 14 Styczeń 2018, 23:42:21 wysłana przez krystians »

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #326 dnia: 14 Styczeń 2018, 22:55:29 »
ppm nie odnosi się bezpośrednio do twardości
Przecież ppm to jednostka. Można podać ogólną zawartość minerałów w ppm i samo CaCO3 również w ppm.

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #327 dnia: 14 Styczeń 2018, 22:58:14 »
Dobra, masz rację, nie wiem czemu pomyślałem o TDS, czyli nie jest taka do końca miękka bo prawie 10  dKh

Marek.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #328 dnia: 14 Styczeń 2018, 23:52:03 »
przy czym (jak się nie pomyliłem)
 twardość= 2.5* wapń + 4*magnez

Dziwne tylko że po zmiękczaniu Ph spadło a nie wzrosło. W każdym razie zwiększyłeś poziom sodu kosztem wapnia

Offline Felix Mężczyzna

  • Wiadomości: 288
  • Ekspres: Melitta Excellent 3.0, AeroPress, V60, Largo, Gabi, Wilfa Pour Over
  • Młynek: Feldgrind, Tchibo
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #329 dnia: 17 Styczeń 2018, 11:16:41 »
Kupiłem miernik TDS i płyn do kalibracji - 342 ppm w temperaturze 25 stopni.
Niestety płyn zamarzł podczas dostawy. Po doprowadzeniu go do stanu ciekłego miernik stwierdził 330 pm. Czy właściwości płynu mogły się zmienić po zamarznięciu? Pomiaru dokonywałem w temperaturze 24 stopni.

Porównałem kranówkę przed i po filtrze Dafi MG+ i wyniki były następujące - przed 160 ppm, po 177 ppm
Życie to ciągła walka. Do obiadu z głodem, po obiedzie ze snem.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi