;

Flexooo - zdj. VI.2017r.


25 Gości, 5 Użytkowników
       
25 Gości, 5 Użytkowników (1 Robot)
korea83, Tedi, cactus, krystians, untoldex, Google
użytkowników
Statystyki
  • Wiadomości w sumie: 104973
  • Wątków w sumie: 3573
  • Dziś online: 42
  • Najwięcej online: 59
  • (08 Luty 2017, 21:55:34)

Kalendarz

Strony: 1 ... 5 6 [7]
Kolumbia Huila Pitalito Sanjon - El Diviso, to utytułowanie ziarenka z plantacji pani Any Nelly Luny Munoz. W kolumbijskim konkursie Cup of Excellence zajęły 13 miejsce uzyskując 86,95 punktów (zwycięzca miał nieco ponad 90). Jest to arabika odmiany Caturra, dosyć jasno palona (linia Synestezja), sposób obróbki - myta po 24-godzinnej fermentacji, suszona na słońcu. Ziarenka są dosyć drobne, ale ładne i równe. Aromat po otwarciu torebki jest intensywny i przyjemny. Także złożony, dominują słodkie nuty, są też owocowe akcenty.



Sposób przygotowania: dripper Kalita Wave 155 i białe filtry Kalita. Doza standardowa - 6 g kawy na 100 ml wody, temperatura wody 90°C, czas parzenia nieco ponad 3 minuty, jedno mieszanie po zalaniu. Aromat dripa jest złożony, jest w nim karmel, kwiaty i delikatna czekolada. Smak naparu bardzo mi odpowiadał. Prym wiodła nuta słodkiego jabłka, w tle był kremowy akcent. Jabłko było czyste w smaku i wyraziste, raczej sok niż owoc, i przy tym słodkie. Było dobrze w filiżance, więc nie eksperymentowałem z parametrami, urządzenia też nie zmieniałem. Napar z Kality był bardzo fajny, przyjemny do picia. Nienachalny, nieagresywny, nie kwaśny, bez goryczki. No i owocowo słodziutki. Czego chcieć więcej? Posmak złożony, głównie kwiatowy.
Miałem już jasne Kolumbie z regionu Huila, które mógłbym podobnie opisać jak tą tytułową. Z jabłkowym akcentem, ale bardziej kwaskowate, często także z cytrusowymi nutami. Ta Kolumbia jest od tamtych wyraźnie lepsza, czystsza w smaku, szlachetniejsza można powiedzieć, na pewno smaczniejsza.
Nie wszystkie eksponaty pochodzą od Iberitala, widać Faemę, Arrarex'a, WMFa i innych graczy z epoki. Iberital firma chwali się "zaledwie" czterdziestoletnią tradycją. Ale miło popatrzeć na te cudeńka.

Najpierw kawę trzeba ładnie wypalić.
Można w tym celu użyć małej maszynki:



albo nieco większej:



Te większe kojarzą mi się ze strojami pierwszych nurków, i ze sputnikami. Świetnie widać, że kiedyś było trudniej kontrolować proces.

Wypaloną kawę trzeba zmielić zanim ją zaparzymy.
I znów można użyć małego młynka:



lub czegoś z kasty Tytanów:



Potem mamy już z górki bo można zmieloną kawę zaparzyć. Na setki sposobów.
Hiszpanie jednak chyba preferowali przygotowanie pod ciśnieniem. Mniejszym:



większym:



ale jednak pod ciśnieniem. Dźwignia królowała, potem pojawiły się pompy, teraz chyba znów wracamy "do podstaw". Nie miałbym nic przeciwko masowej produkcji tych cudeniek:



Więcej fotek z muzeum tutaj. A dyskusja w tym temacie tutaj.
Espresso jedną z bardziej wymagających metod parzenia kawy. Trzeba spełnić dużo warunków, żeby móc w domu cieszyć się małą filiżanką gęstego napoju. Jednym z nich może być Bezzera BZ 07 EP.



Bezzera BZ 07 EP, posiada autorską grupę zaparzającą, nieco różniącą się od najpopularniejszego rozwiązania, jakim jest grupa E61. Najważniejszą różnicą, w stosunku do E61 jest sposób uruchamiania procesu ekstrakcji. Nie znajdziemy tu żadnej dźwigienki, którą podnosi się lub opuszcza, a guziki, które uruchamiają lub przerywają ekstrakcję.



Pełny tekst tutaj. Zapraszamy do lektury.

© Copyright - PopularCoffee.pl
Agnieszka Rojewska - aktualna Mistrzyni Polski Barista i Latte Art wygrała 2015 Milano Latte Art Challenge. Impreza odbyła się podczas targów HOST w Mediolanie. To nie Mistrzostwa Świata ale sukces i tak wielki.

Relacja z pierwszej ręki od naszego włoskiego reportera, który właśnie dostarczył ten materiał swoją Alfą Romeo:

http://www.teleboario.it/video/20151027_campionato_trismoka_TG_WEB.mp4


Odnotować należy że Agnieszka ma już na swoim koncie następujące tytuły:
  • Mistrzyni Polski Barista 2015
  • Mistrzyni Polski Latte Art 2014
  • Vice Mistrzyni Polski Barista 2014
  • Mistrzyni Świata Brisman Kawowy Bar 2011-2015


Serdeczne Gratulacje!!!
Strony: 1 ... 5 6 [7]

Ostatnie posty


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi