forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Ekspresy kolbowe => Wątek zaczęty przez: lian w 10 Lipiec 2017, 01:17:06

Tytuł: La Cimbali Junior
Wiadomość wysłana przez: lian w 10 Lipiec 2017, 01:17:06
Dzień dobry,
Piszę po raz pierwszy na tym forum, więc dzień dobry. Lubię kawę.
Zaczęło się od tego, że czasem w restauracjach, niekoniecznie w kawiarniach, zdarza mi się wypić bardzo dobrą kawę. Taka kawa jest bardzo aromatyczna, nasycona bukietem różnych składowych. Ciekawe, że zdarza się to rzadko.

Poczytałem trochę, jak zrobić dobrą kawę. I faktycznie. Mam dostęp do ekspresu automatycznego, jakiegoś za 3tys. Sypię tam różne rodzaje kawy. Nigdy nie wychodzi dobra. Z mokki w domu wychodzi lepsza.

Kupiłem młynek gastronomiczny la cimbali za grosze, jako podstawę do dobrej kawy. Teraz mam okazję kupić stary ekspres la cimbali junior za 500zł. I oto pytania:
1. Czy warto za tę cenę kupować ten ekspres? Czy faktycznie kawa będzie lepsza niż np. z zelmera?
2. Czy wyjdzie z niego kawa, którą wypiłby agent cooper z twin peaks?
3. Czy niedogodności wynikające z faktu, że jest to urządzenie przemysłowe, np. grzeje się 30min zanim zrobimy w nim kawę, zrekompensowane zostaną realnie lepszą kawą?
4. Czy warto budować domową kawiarnię w oparciu o ten ekspres?

Nie piszcie proszę takich rzeczy, że to zależy od baristy itd. Pomijamy to, zakładamy umiejętne wykorzystanie sprzętu. BTW - jakie kursy polecacie na początek (na razie nie mam pojęcia jak się używa ekspres kolbowy).

Będę wdzięczny za sugestie. pzdr

Tytuł: Odp: la cimabli Junior
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 10 Lipiec 2017, 01:33:30
Junior to mały domowy ekspres a nie urządzenie przemysłowe. Warto jeśli jest sprawny lub jeśli jesteś w stanie doprowadzić go do porządku.
Tytuł: Odp: la cimabli Junior
Wiadomość wysłana przez: hlary w 10 Lipiec 2017, 01:40:29
1. Czy warto za tę cenę kupować ten ekspres? Czy faktycznie kawa będzie lepsza niż np. z zelmera?
2. Czy wyjdzie z niego kawa, którą wypiłby agent cooper z twin peaks?
3. Czy niedogodności wynikające z faktu, że jest to urządzenie przemysłowe, np. grzeje się 30min zanim zrobimy w nim kawę, zrekompensowane zostaną realnie lepszą kawą?
4. Czy warto budować domową kawiarnię w oparciu o ten ekspres?

Ad. 1. Wg mnie warto. Cena atrakcyjna jak na taki ekspres. Ale pod warunkiem, że działa i jest w Polsce serwis. Ale przydałoby się trochę więcej informacji co to za Junior ?
Ad. 2. Wg mnie tak.
Ad. 3. 30 minut dla ekspresu kolbowego to MINIMUM rozgrzewania. Pamiętaj, że musi się rozgrzać cała grupa, czyli na pewno ta część przez którą będzie płynęła kawa ... jak lawa :) Nie ma to jak "dobre" rymy :)
Ad 4. To zależy od stopnia zużycia. Myśle, że w tej cenie jest już trochę zużyty. Dowiedz się jak by się kształtowały koszty wymiany i serwisu. Z pewnościa na początek trzeba w ciemno odkamienić i dać na przegląd do serwisu.
W sumie jak na taką firmę i ekspres gra warta zachodu.
Tytuł: Odp: la cimabli Junior
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 10 Lipiec 2017, 01:48:26
@hlary, 30 minut rozgrzewania to minimum? Skąd te dane? Maszyny La Cimbali mają grupy zwarte z bojlerem, a wymienniki ciepła mają stosunkowo niewielką objętość. To zupełnie inna kategoria niż maszyny z grupą E61...
Tytuł: Odp: la cimabli Junior
Wiadomość wysłana przez: pj.w w 10 Lipiec 2017, 08:03:44
2. Czy wyjdzie z niego kawa, którą wypiłby agent cooper z twin peaks?
Nie, Coop pije tylko przelewy. Więc jakiś Moccamaster dla niego.
Tytuł: Odp: la cimabli Junior
Wiadomość wysłana przez: maro w 10 Lipiec 2017, 08:13:15
Jeśli stan ekspresu jest adekwatny do ceny to ja bym na Twoim miejscu sam go wyremontował bo serwis Cię z torbami puści  ;) Sprzęt jest prosty a części dostępne.
Tytuł: Odp: la cimabli Junior
Wiadomość wysłana przez: Jeżyk w 10 Lipiec 2017, 08:38:06
Warunkiem kupna jest stan niektórych części, niektóre i tak trzeba wymienić. Bojler, elektronika, osprzęt nietypowy. No i czy jest kompletny. Czasem można polec na jakimś duperelu z obudowy, czasem kolba jest nieprzeciętnie droga albo niedostępna. Takie drobiazgi jak uszczelki i tak trzeba wymienić. Odkamienić trzeba, sprawdzić grzałkę czy nie ma przebić, itp. Pracy jest sporo, ale tak jak napisał Maro, lepiej zrobić to samemu. Ja kupiłbym taki ekspres na pewno, gdybym potrzebował ekspresu. To nie są jakieś trudne do naprawy maszyny, poza tym zawsze możesz liczyć na pomoc na Forum.
Tytuł: Odp: la cimabli Junior
Wiadomość wysłana przez: lian w 10 Lipiec 2017, 09:34:59
Wow, dziękuję!
W tak krótkim czasie tyle odpowiedzi i nawet nikt mnie jeszcze nie skrzyczał. Fajne forum.
Ja podchodzę do tego tak. Zbywca chce mi pokazać jak działa ekspres, pomóc uruchomić. Sam twierdzi, że wymaga serwisu, coś tam cieknie, ale generalnie działa. Zakładam, że będę musiał w niego włożyć np. 1000 albo i więcej. Mnie to nie przestrasza. Jestem techniczny i sam będę sobie serwisować.
Bardziej chodzi mi o to czy to jest dobra droga. Czyn np. zakup nowego Zelmera za 400zł będzie gorszy w smaku o np. 5% tylko. Z tego co mówicie to warto. Bardzo mnie kręcą ekspresy tzw. gastronomiczne,z wyglądu, ta stal, świadomość że w środku są miedziane rurki, długowieczność i tradycja, lubię takie cacka. Chciałbym mieć taki ekspres w domu już tylko dla prestiżu :)
Dokładnie nie wiem jeszcze co to za model. Dopytam.
Tytuł: Odp: La Cimbali Junior
Wiadomość wysłana przez: Bacek w 10 Lipiec 2017, 09:52:58
Mam nadzieję że masz świadomość że ekspres służy do robienia espresso a nie wielkiego kubka czarnej kawy. Zamaczam to bo sam startując nie do końca miałem tego świadomość.
Z Zelmera raczej nigdy nie uzyskasz czegoś co będzie można nazwać espresso albo będzie to jeden przyzwoity strzał na 20 takich do zlewu. Cimbali to inna liga. Produkty typu Zelmer to ustrojstwa ekspresopodobne. Ale i tak do espresso nawet ważniejszy jest dobry/solidny młynek (no i oczywiście dobra kawa).
Tytuł: Odp: La Cimbali Junior
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 10 Lipiec 2017, 09:55:16
Jeśli jest to La Cimbali Junior, w miarę sprawny to za te pieniądze brać w ciemno. Różnica w kawie to nie będzie 5% a znacznie, znacznie więcej. Nie da się tego określić procentowo. W każdym razie po remoncie będziesz miał satysfakcję z kawy znacznie lepszej niż w niejednej kawiarni.
Tytuł: Odp: La Cimbali Junior
Wiadomość wysłana przez: M w 10 Lipiec 2017, 13:15:41
Junior w jakiej konkretnie wersji i jaki rocznik? Za te pieniądze, jeżeli tylko elektronika jest sprawna, BRAĆ :ok:
Tytuł: Odp: La Cimbali Junior
Wiadomość wysłana przez: lian w 10 Lipiec 2017, 20:07:02
Nie mam jeszcze tej informacji. Międzyczasie może coś polecicie na temat tych ekspresów: informacje ogólne, eksploatacja, serwis, sklepy z częściami itd.
Tytuł: Odp: La Cimbali Junior
Wiadomość wysłana przez: Jeżyk w 11 Lipiec 2017, 00:44:13
http://www.atp-czesci.pl/ (http://www.atp-czesci.pl/)
http://www.coffeeparts.pl/ (http://www.coffeeparts.pl/)
https://www.gastroparts.pl/pl/ (https://www.gastroparts.pl/pl/)
Tytuł: Odp: La Cimbali Junior
Wiadomość wysłana przez: lian w 13 Lipiec 2017, 00:46:23
To jest Junior S/1.   Chyba. Wygląda jak ten youtube.com/watch?v=UmHs7LwibO4 . Bo niektóre u góry mają panel z guzikami. Ten z filmu nie ma i ten potencjalnie mój też nie ma. Więc wnioskuję, że to jest S1. Ten który będzie mój (jutro odbieram) ma u góry kolorowy napis cimbali.
Rocznik nieznany.
Tytuł: Odp: La Cimbali Junior
Wiadomość wysłana przez: lian w 14 Lipiec 2017, 00:38:39
No i stało się.
Byłem u pana sprzedającego. Uparł się, żeby ekspres sprawdzić, chociaż tego nie chciałem. Cały czas twierdził, że coś tam kiedyś ciekło. Nie mogliśmy tego namierzyć. W każdym razie ekspres odpalił, rozgrzał się i zrobiliśmy espresso z kawy chibo :).
Musicie wiedzieć, że nigdy nie obsługiwałem ekspresu kolbowego. Nie wiedziałem do czego służą poszczególne pokrętła.
Dla mnie to wszystko to jest zupełnie nowa przygoda, dlatego tak mnie to cieszy :) Czysta improwizacja.
Generalnie ekspres kupiłem. A nawet dwa.  Takie same, czyli Junior D/1 (jednak). Facet miał dwie sztuki, oddał za 800zł.

Sprzęt przewiozłem do domu ale jeszcze nie zainstalowałem poprawnie dostępu do wody, więc na razie musiałem zrobić prowizorkę.

Nie mam żadnej nadzwyczajnej kawy, zwykłą marketową. Jak pisałem, mam dobry młynek cimbali. Zrobiłem więc espresso, potem cremę, potem late (pierwszy raz w życiu spieniłem mleko i odrazu wyszło). Napoje wyszły smaczne.

Ale nie o kawiach będę pisać, zwłaszcza że dziś już kilka piłem (moje espresso wyszło lepsze niż w jednej z lepszych cafe w moim mieście, ale chyba o 15% delikatniejsze niż w black & white coffe, czyli moje gorsze). Jutro kupię kawę i będę smakować.

To co mi sprawiło dziś największą frajdę, to sam ekspres. To, że się nagrzewa, że jest jak lokomotywa, wszystko jest solidne, wieczne, oparte na prostych zasadach. Super sprawa. Fascynują mnie takie urządzenia same w sobie, tak jak gaźnikowe motocykle czy wzmacniacze lampowe.
Dostrzegłem problem techniczny, niestety. Otóż w trakcie parzenia trochę wody wypływa po bokach kolby. Być może coś źle robię i nie dociskam. Być może trzeba kupić nowe kolby i tak chcę to zrobić bo są poobijane. Być może ta głowica - grupa wymaga jakiegoś uszczelnienia lub wymiany. Jak z tym postąpić?

Jutro zbuduję półkę do kawiarni domowej i będę instalować. I tu pojawia się pytanie. Wiem,  że warto zadbać o wodę. Junior potrzebuje ciśnienia pobieranej wody. Chciałbym jednak docelowo kondycjonować wodę w jakiś sposób. Mogę więc od razu zrobić baniak wody z silnikiem, żeby ją tłoczyć do ekspresu. Potem miast butli wstawię filtrację lub będę wlewać wodę ze sklepu. Wiem, że były już tego typu tematy poruszane. Ale tu jest konkretna sytuacja: cimbali  junior. Jaką jakość powinna mieć woda, adekwatnie do tego typu sprzętu?

Oto moje pierwsze espresso

 [ You are not allowed to view attachments ]
Tytuł: Odp: La Cimbali Junior
Wiadomość wysłana przez: KiT w 14 Lipiec 2017, 07:34:29
Och wyglada na problem spowodowany najprostsza usterka z możliwych uszczelka grupy do wymiany. Koszt jakieś 9 złotych.
Wiec świetny zakup gratulacje.
Tytuł: Odp: La Cimbali Junior
Wiadomość wysłana przez: Coil w 14 Lipiec 2017, 11:43:41
Uszczelka lub:
- sklepane sitko
- wytarty PF
- uszkodzona grupa (najmniej prawdopodobne)
Najprościej jaki KiT napisał: zacząć od uszczelki.
Tytuł: Odp: La Cimbali Junior
Wiadomość wysłana przez: piomic w 14 Lipiec 2017, 22:55:16


Zrobiłem więc espresso, potem cremę, potem late

Tak z ciekawości, możesz napisać jak robisz cremę?
Tytuł: Odp: La Cimbali Junior
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 14 Lipiec 2017, 23:28:21
jak robisz cremę?
Może ma przystawkę cremacyjną?
Tytuł: Odp: La Cimbali Junior
Wiadomość wysłana przez: lian w 15 Lipiec 2017, 10:37:41
A propo cieknięcia - za dużo kawy ładowałem. I tak trochę cieknie, ale nie tak. Nawet nie mam jeszcze tampera, żeby dobrze kawę ubić.

Jeśli chodzi o cremę. Ekspres ma cztery nastawy. Espresso, podwójne espresso, cremę i "podwójną cremę". Tak mi wyjaśnił sprzedający, chociaż mam wątpliwości co do jego wiedzy o kawach. "Podwójna crema" uparzona na pojedynczej kolbie przypomina w smaku i mocy kawę z mokki. To ciekawe, bo ta kawa z mokki wydawała mi się mega mocna. A jest to jakby najbardziej rozwodnione espresso w tym Juniorze.

Podłączyłem wczoraj maszynę do wodociągów. Ale i tak zawezwę speca od filtrów i to się przebuduje na porządnie. Coś mi mówi, że kwestia "specyficznego" smaku kawy, o czym pisałem w pierwszym wpisie, to rzecz miękkiej wody i kawy z szlachetnie podkreśloną goryczką.
Tytuł: Odp: La Cimbali Junior
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 15 Lipiec 2017, 11:03:02
Te przyciski możesz ustawić jak chcesz. Włosi raczej myśleli o lungo projektując te przyciski.

Cafe crema, to paskudna forma wypłukania kawy do cna. Zdecydowanie smacznej da się podziałać z americano.
Tytuł: Odp: La Cimbali Junior
Wiadomość wysłana przez: lian w 15 Lipiec 2017, 12:01:39
Wiem, że w środku ustawia się te parametry. Ale jeszcze nie czas na to. Na razie potrzebuję wagi itp. Potem zacznę ustawiać parametry parzenia pod siebie. To "podwójna cream też mi się nie podoba. Bo widać od pewnego momentu jak leci już żółty płyn i jakoś nie buduje to dobrych wrażeń. Pewnie jest to korzystne z pkt.  widzenia ilości kofeiny, ale ja nie piję kawy dla kofeiny gdyż ona już na mnie zupełnie nie działa (chyba musiałbym wiadro kawy wypić). Instynkt wiedzie mnie do bardziej eleganckiego rozwiązania: dolanie dobrej wody do espresso, to jest chyba wtedy americana?
Dziś idę w miasto do kilku kawiarni na degustacje espresso, zabiorę trochę mojej zmielonej kawy. Ależ fajna zabawa.
Tytuł: Odp: La Cimbali Junior
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 15 Lipiec 2017, 12:18:27
Tak, to americano ;)
Tytuł: Odp: La Cimbali Junior
Wiadomość wysłana przez: lian w 15 Lipiec 2017, 23:02:50
Pewnie już powinienem zakończyć ten wątek, żeby nie zamienić go w bloga. Więc z wpisów "nietechnicznych" ten już będzie ostatni.

Byłem dzisiaj w czterech kawiarniach. Dwie pod względem espresso wyszły średnio, w tym jedna nawet słabo. Było gorzkie i bez aromatu. Dwie kawiarnie zaserwowały espresso bardzo dobre, jedna z nich: cholernie dobre - było czuć wręcz słodycz napoju, moc, aromat i zrównoważenie. Kupiłem tam kawę Audun coffe kello espresso etiopia, z której robiono espresso. Zrobiłem z niej w domu. Nie wyszło tak dobre, ale na pewno lepsze niż w pierwszych dwóch kawiarniach.

A teraz chwila prawdy i tak apropo normalności. Byłem u znajomych. Podano lody i kawę. Zwykła zalewajka z czajnika. Bardzo mi smakowała!
Tytuł: Odp: La Cimbali Junior
Wiadomość wysłana przez: hlary w 16 Lipiec 2017, 13:56:22
A teraz chwila prawdy i tak apropo normalności. Byłem u znajomych. Podano lody i kawę. Zwykła zalewajka z czajnika. Bardzo mi smakowała!
"Polska parzocha" wielu Polakom smakuje. Ale czy to jeszcze kawa ?
Tytuł: Odp: La Cimbali Junior
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 16 Lipiec 2017, 14:02:29
Oczywiście, że tak. Czemu nie i czym to się różni od cuppingu?
Tytuł: Odp: La Cimbali Junior
Wiadomość wysłana przez: hlary w 16 Lipiec 2017, 14:27:30
Bo w każdnym zaparzaniu woda ma przelecieć przez kawę, a w polskiej kawa jest zalana wrzątkiem i cały czas ma kontakt z wodą. To wypłukuje później z kawy także substancje szkodliwe dla żołądka i smaku. Nawet w cuppingu nie ma wrzątku i kawę otwiera się w ok. 4 minucie i ją próbuje. Późniejsze jej próbowanie wg mnie tylko ją zamaże.
A swoją drogą cupping nie jest formą picia kawy, ale jej "próbowaniem". Przynajmniej dla mnie cupping nie jest formą picia kawy. Jest dla mnie ordynarny wobec kawy.
Tytuł: Odp: La Cimbali Junior
Wiadomość wysłana przez: Szczympek w 16 Lipiec 2017, 14:40:48


Zrobiłem więc espresso, potem cremę, potem late

Tak z ciekawości, możesz napisać jak robisz cremę?

Kapitan "Czepialstwo z Braku Wyobraźni" strikes again!

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Caffè_crema
Tytuł: Odp: La Cimbali Junior
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 16 Lipiec 2017, 18:41:33
wypłukuje później z kawy także substancje szkodliwe dla żołądka i smaku.
Dobra kawa jest dobra i nic złego z niej w ten sposób nie wypłuczesz.

W polskiej zalewajce jest tylko jeden błąd -- marna kawa. Sama metoda jest równie dobra jak każda inna.

Osobiście po stokroć wolę zakewajkę niż 6s. espressopodobny napar, czy ręczny przeparzony nieumiejętnie przelew.
Tytuł: Odp: La Cimbali Junior
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 16 Lipiec 2017, 19:39:55
W polskiej zalewajce jest tylko jeden błąd -- marna kawa. Sama metoda jest równie dobra jak każda inna.

Masz rację.  Można zmielić całe ziarna w młynku gastro pod tą metodę.
Wydawało by się, że te osoby co piją zalewajkę nie maja smaku. :nienie: No bo ją piją.  Dla przykładu, moja sąsiadka gdy mielonkę zastąpiła ta samą kawą zmieloną w moim młynku gastro, była w pozytywnym szoku.  :)
Inna sprawa. Spotkałem się nieraz w sklepie, że ta sama kawa w wersji mielonej była tańsza od ziarnistej. Dodatkowa usługa, czyli mielenie kawy, a cena mielonki niższa.  :lol2: Dziwny jest ten świat. :lol2:
Coś mi się wydaje, że ta mielonka pochodzi z sobotniego sprzątania hali produkcyjnej, w wersji super crema dodatkowo sprzątanie magazynu i placu wjazdowego. :lol2:
Tytuł: Odp: La Cimbali Junior
Wiadomość wysłana przez: lian w 16 Lipiec 2017, 19:44:20
Z pewnością o kawie wiem nie wiele jeszcze. Ale lubię uczciwość. Kawy smakują bardzo różnie. I jakby wyglądałby świat gdyby wszystko było proste i uregulowane? Czy to forum miałoby sens?
Moja teściowa mieszka w dzielnicy, gdzie z kranu leci dobra woda, chyba jest miękka. Zalana prima tą wodą naprawdę daje ładny aromat i smakuje świetnie. Takie stwierdzenie nie oznacza, że to jest obiektywnie coś godnego standaryzacji i porównań do lepszych kaw.
Ludzie dzielą się na takich co wierzą, bo chcą wierzyć (lub nic innego im nie pozostaje jak wierzyć). Oraz na przebudzonych.
Tytuł: Odp: La Cimbali Junior
Wiadomość wysłana przez: Yeya w 08 Listopad 2020, 19:42:20
Junior ma pojemnik do wody czy tylko przyłącze do sieci?
Tytuł: Odp: La Cimbali Junior
Wiadomość wysłana przez: Yeya w 08 Listopad 2020, 19:52:35
Jak stary może byc?  [ You are not allowed to view attachments ]
Tytuł: Odp: La Cimbali Junior
Wiadomość wysłana przez: Jeżyk w 08 Listopad 2020, 21:28:02
Jak stary może byc?
Jakieś 30 lat.