Autor Wątek: Kwaśna kawa  (Przeczytany 23221 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10577
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kwaśna kawa
« Odpowiedź #75 dnia: 08 Lipiec 2017, 21:19:36 »
Tu też zero kwasu, zero kwaskowatości, sama goryczka, rozrzedzona gorycz, nijaka nijakość bez aromatów ;). LavAzzA forever z ekspresu dźwigniowego :).

Myślę, że to żadna sztuka zrobić/kupić/dostać "nie kwaśną" kawę.
« Ostatnia zmiana: 08 Lipiec 2017, 21:24:41 wysłana przez Antonio »

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Kwaśna kawa
« Odpowiedź #76 dnia: 08 Lipiec 2017, 22:01:25 »
Myślę, że to żadna sztuka zrobić/kupić/dostać "nie kwaśną" kawę.

Tak to prawda, ale nie słodką jednocześnie.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Kwaśna kawa
« Odpowiedź #77 dnia: 08 Lipiec 2017, 22:08:07 »
Myślę, że to żadna sztuka zrobić/kupić/dostać "nie kwaśną" kawę.
Chcesz powiedzieć, że fakt, że nie lubię kwaśnej kawy świadczy o tym, że ze mną jest coś nie tak? Że cechą immanentną kaw speciality jest to, że są kwaśne? Może bez przesady.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10577
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kwaśna kawa
« Odpowiedź #78 dnia: 08 Lipiec 2017, 22:20:16 »
Tak myślę, że kwaskowatość jest cechą immanentną ;).

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Kwaśna kawa
« Odpowiedź #79 dnia: 09 Lipiec 2017, 13:07:24 »
Myślę, że to żadna sztuka zrobić/kupić/dostać "nie kwaśną" kawę.
Chcesz powiedzieć, że fakt, że nie lubię kwaśnej kawy świadczy o tym, że ze mną jest coś nie tak? Że cechą immanentną kaw speciality jest to, że są kwaśne? Może bez przesady.

Ciezko mi uwierzyć, ze kawy z Kolumbii, Nikaragui, Gwatemali czy Hondurasu mogą byc za kwaśne. Toz to sama słodycz. Moze z ekstrakcja cos nie tego? Sprawdź to:
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Kwaśna kawa
« Odpowiedź #80 dnia: 09 Lipiec 2017, 13:43:51 »
mogą byc za kwaśne
Na cuppingu u Gorana wszystkie (po za jedną) kawy Brazylijskie były kwaśne. Stojący obok Spinacz potwierdził, że są OK - czyli nie lubię kwaśnej lub nawet kwaskowatej kawy. To, co piszesz znam, dla mnie jest prawdziwe tylko dla niektórych, mało kwaśnych.

Offline KiT

  • Wiadomości: 587
  • Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
Odp: Kwaśna kawa
« Odpowiedź #81 dnia: 09 Lipiec 2017, 21:31:27 »
To bardzo mi przykro.  Ja mam wrażliwy układ pokarmowy i picie mocno palonej kawy która dodatkowo pyli zawsze kończy się mniejsza lub większa sensacją.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Kwaśna kawa
« Odpowiedź #82 dnia: 10 Lipiec 2017, 08:59:24 »
Do wszystkiego można się przyzwyczaić. A do smaku tym bardziej. Szukamy więc w kawie smaków bo w jakimś stopniu można go wyczuć.
Co innego jest, gdy poczujesz{chociaż raz} kawę inną w smaku która mi smakowo zaimponowała. Masz wtedy swój własny punkt odniesienia.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Kwaśna kawa
« Odpowiedź #83 dnia: 10 Lipiec 2017, 09:25:38 »
Ja mam wrażliwy układ pokarmowy i picie mocno palonej kawy która dodatkowo pyli zawsze kończy się mniejsza lub większa sensacją.

Podaj nazwę kawy i jaki młynek używasz do przemiału.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Kwaśna kawa
« Odpowiedź #84 dnia: 26 Wrzesień 2017, 09:55:33 »
Po dłuższym czasie przerwy od zakupów u Antonia skuszony rarytasami zamówiłem również swoją ulubioną kawę do espresso. Honduras Marcala Comsa natural. To mi uświadomiło jak bardzo gusta się zmieniają. Kawa jest przepyszna, ma profil orzechowo czekoladowy, przy czym jest słodka i ma zero goryczy, nie ufam swoim zmysłom, ale czuć w niej trochę jakby wędzone owoce, śliwki,a może jabłko pieczone na ognisku, na pewno mega słodko, jest świetna zarówno w espresso, a z mlekiem to po prostu delicje, ten wędzony słodki posmak przebija się przez mleko i zostaje długo w ustach.

Tylko mi się smaki pozmieniały i teraz w espresso szukam owocowej kwasowości ;-)

Mimo to Honduras od Mastro Antonio to czyste delicje i zero kwasów i jest warty grzechu :-)


20170924_135624-01 by Marek Miklewski - Flickr2BBcode LITE


20170923_195319-01 by Marek Miklewski - Flickr2BBcode LITE


Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Mader Mężczyzna

  • Wiadomości: 683
  • Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart
Odp: Kwaśna kawa
« Odpowiedź #85 dnia: 26 Wrzesień 2017, 10:26:49 »
Oczekiwania się zmieniają. Na początku swojej przygody szukałem słodyczy w kawie. Po prawie roku poszukuje tak jak Ty owocowych nut.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10577
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kwaśna kawa
« Odpowiedź #86 dnia: 26 Wrzesień 2017, 11:15:59 »
Słodycz i owocowe nuty idą w parze ;). Honduras 2016 jest doskonałym reprezentantem obróbki naturalnej. To ta obróbka czyni go pięknym, "miodowym". Tegoroczny produkt z naszego źródła jest inny... Mniej "naturalny", bardziej czysty, przejrzysty, bardziej "kwaskowaty". Nic stałego w tej dziedzinie.
« Ostatnia zmiana: 26 Wrzesień 2017, 11:24:55 wysłana przez Antonio »

Offline tytoos Mężczyzna

  • Wiadomości: 598
  • Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: Casadio, C40 IH, J-Max
Odp: Kwaśna kawa
« Odpowiedź #87 dnia: 26 Wrzesień 2017, 11:52:37 »
Tylko mi się smaki pozmieniały i teraz w espresso szukam owocowej kwasowości
Ze mna było podobnie. Pamiętam jak zaraz po rozpoczęciu "zabawy"z espresso, poszedłem do Relaksu w Warszawie, zeby złapac jakis punkt odniesienia i pyszne owocowe espresso zasypałem dwoma łyzeczkami cukru, bo mi kwasno było :-|
Teraz jak kawa nie ma owoców to mi zupełnie nie smakuje :-D

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Kwaśna kawa
« Odpowiedź #88 dnia: 27 Wrzesień 2017, 10:03:02 »


Tegoroczny produkt z naszego źródła jest inny... Mniej "naturalny", bardziej czysty, przejrzysty, bardziej "kwaskowaty". Nic stałego w tej dziedzinie.

Ok, wiem już o czym piszesz. Dotychczas parzyłem kawę 30s. Zwiększyłem nieco grubość przemiału i zszedłem do 25 sekund. Rzeczywiście pojawiają się owocowe nuty i kwaski. Tym bardziej podoba mi się ta kawa :-)


Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi