Autor Wątek: Fellow - Prismo. Dodatek do Aeropressu  (Przeczytany 42417 razy)

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Fellow - Prismo. Dodatek do Aeropressu
« Odpowiedź #180 dnia: 12 Luty 2019, 16:17:08 »
można dołożyć papier i przepuści mniej fusów niż standard...
faktycznie rozwiązaniem kwestii pyłu jest po prostu użycie odpowiednio drobnego filtra, papier czy metalowa mikro-siatka (np. Fla-Vin lub inne podobne filtry typu ultra fine mesh) załatwiają sprawę doskonale http://static.wixstatic.com/media/b37f40_724ec6749f6f42a68b62c8f834bd2d74.png

W mojej opinii to najlepszy dodatek do aeropressu, Metoda odwrócona bez odwracania !
ok, ale w czym konkretnie taka zatyczka jest lepsza od metody odwóconej, którą w AP mamy "gratis", bez dokupowania czegokolwiek? 
Metodę odwróconą sam stosuję i oczywiście polecam. Ale czy jednokrotne odwrócenie AP sprawiało komuś aż taki problem żeby za równowartość samego zaparzacza kupować dodatkową zatyczkę?
Plus dobry filtr metalowy. Prismo pozwala zaparzać niezłe herbaty ziołowe itp.
O wiele łatwiej mi się używa prismo w podróży i tyle. A nie kosztuje to wiele żebym żałował...

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1094
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Fellow - Prismo. Dodatek do Aeropressu
« Odpowiedź #181 dnia: 03 Październik 2019, 21:39:54 »


Dzisiejszy przecisk ze świeżej kawy ☕️ Pyszka i jest crema!

Offline JanekdF Mężczyzna

  • Wiadomości: 711
  • Ekspres: Expobar Office Control, Cafelat Robot, alternatywy
  • Młynek: Aergrind, Hiku, projekt własny, stare stożki
Odp: Fellow - Prismo. Dodatek do Aeropressu
« Odpowiedź #182 dnia: 04 Październik 2019, 08:33:10 »
O Panie, to jeszcze ktoś tego używa?! Passe! ;)
Who ever would call a machine in Italy "Cappuccino Amore"? - F.C.

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1094
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Fellow - Prismo. Dodatek do Aeropressu
« Odpowiedź #183 dnia: 04 Październik 2019, 08:58:52 »
Jak najbardziej!

Do espresso mniej, ale zwykły AP z Prismo smakuje mi bardzo ☕️

Offline jancewicz

  • Wiadomości: 395
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Aeropress, Phin, French Press, V60, Brewista Hourglass Brewer
  • Młynek: Eureka Olympus 75, Tchibo "Melitta Calibra", 1Zpresso Q (MYM54)
Odp: Fellow - Prismo. Dodatek do Aeropressu
« Odpowiedź #184 dnia: 04 Październik 2019, 10:10:28 »
Prismo

Wg mnie zbędny i kosztowny dodatek. No i dodatkowy element do czyszczenia...

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1094
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Fellow - Prismo. Dodatek do Aeropressu
« Odpowiedź #185 dnia: 04 Październik 2019, 10:12:49 »
Można spojrzeć i tak, że filtrów nie trzeba kupować. Ile ludzi, tyle opinii ☕️

Online krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6205
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Fellow - Prismo. Dodatek do Aeropressu
« Odpowiedź #186 dnia: 04 Październik 2019, 10:15:32 »
Ja z kolei metalowe filtry tylko do krótkich ekstrakcji używam.  Przy dłuższych ekstrakcjach smak kawy staje się specyficzny i nie odpowiada mi.

mini-martini

  • Gość
Odp: Fellow - Prismo. Dodatek do Aeropressu
« Odpowiedź #187 dnia: 04 Październik 2019, 19:24:28 »


Dzisiejszy przecisk ze świeżej kawy ☕️ Pyszka i jest crema!
Jak przez Prismo przecisniesz herbate czy jakikolwiek napar owocowy to bedziesz mial taka sama ilosc tej cremy -bo to nie jest crema tylko zwykla piana. Sam sie zdziwilem ale to chwyt marketingowy.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10558
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Fellow - Prismo. Dodatek do Aeropressu
« Odpowiedź #188 dnia: 04 Październik 2019, 23:15:16 »
Trudno to nazywać mianem espresso i szukać cremy na powierzchni, ale może to być smaczne :).

Offline Marx

  • Wiadomości: 196
  • Ekspres: Giaggia Classic, Aeropress
  • Młynek: Baratza Sette 30 AP
Odp: Fellow - Prismo. Dodatek do Aeropressu
« Odpowiedź #189 dnia: 06 Październik 2019, 08:10:21 »
To crema nie jest pianą?

mini-martini

  • Gość
Odp: Fellow - Prismo. Dodatek do Aeropressu
« Odpowiedź #190 dnia: 06 Październik 2019, 08:49:33 »
To crema nie jest pianą?
Nie, to sa wytracone oleje i skarmelizowany cukier ktore utrzymuja sie na powierzchni przez malutkie pecherzyki powietrza. Jesli jest jasna i szybko znika to oznacza o podekstrakcji, powinna byc gesta, elastyczna bez duzych pecherzykow powietrza.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10558
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Fellow - Prismo. Dodatek do Aeropressu
« Odpowiedź #191 dnia: 06 Październik 2019, 09:37:18 »
No tak, crema jest mikropianką ;).

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1094
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Fellow - Prismo. Dodatek do Aeropressu
« Odpowiedź #192 dnia: 06 Październik 2019, 19:39:34 »
Trudno to nazywać mianem espresso i szukać cremy na powierzchni, ale może to być smaczne :).

Taka z tego crema jak z powierzchni parzochy po zamieszaniu Espresso to to nie jest, ale mimo wszystko smaczne raz na jakiś czas ☕️ Pianka zanika po 5-6ciu sekundach.
« Ostatnia zmiana: 06 Październik 2019, 19:42:54 wysłana przez mr_blend »

Online Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 859
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Fellow - Prismo. Dodatek do Aeropressu
« Odpowiedź #193 dnia: 28 Listopad 2019, 10:57:26 »
Prismo jest passe a ja dopiero wszedłem w jego posiadanie, wykorzystując punkty lojalnościowe w Cafesilesia.

Użyłem mieszanki espressowych przemiałów, jakie uzbierały mi się w słoiczku chyba przez pół roku podczas przestawiania młynka. A były tam średnie, ciemne palenia, arabiki, robusty. Przygotowanie wg instrukcji pudełkowej i ... dobre. Nawet udało się uzyskać tą oszukaną cremę. Efekt psuje pył, który tworzy zawiesinę. Następnym razem wsadzę w to jeszcze filtr papierowy.
Na wyjazdy i tak będzie lepsze niż lokalne kawiarnie.
« Ostatnia zmiana: 28 Listopad 2019, 11:04:30 wysłana przez Kekacz »
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi