Autor Wątek: Ascaso Arc czy może coś innego?  (Przeczytany 11139 razy)

Offline Sala Mężczyzna

  • Wiadomości: 378
  • Ekspres: ASCASO ARC; Chemex, Aeropress; Drip V01;02; Phin
  • Młynek: Mahlkonig Tanzania; MKIII
Odp: Ascaso Arc czy może coś innego?
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Październik 2016, 17:42:11 »
Mam Arc i nie mam zablokowanych sitek. W nowych modelach jest dodawane 5 sitek i dwa są zablokowane. Do mojego modelu były tylko dwa. Model 2014.

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4827
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Ascaso Arc czy może coś innego?
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Październik 2016, 17:55:48 »
Zmiana nastąpiła wraz ze zmianą grupy kawowej w maju 2015 r.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Kawosz88

  • Wiadomości: 18
  • Ekspres: Aeropress, Hario V60, French Press, Ascaso ARC
  • Młynek: Wilfa Svart, Ascaso I - 1 Steel
Odp: Ascaso Arc czy może coś innego?
« Odpowiedź #17 dnia: 25 Październik 2016, 21:31:06 »
Witajcie

Kupiłem zestaw Arc + młynek Ascaso I- 1 Steel

I mam 3 pytania..

 1)Czy po wyłączeniu guziczka pary  ,,burza''( bucha parą w zbiorniku i wzburza wodę) w zbiorniku to normalne zjawisko?Kolba w czasie pracy steamer -a jest odkręcona
 2) Ile czasu musi minąć od wyłączenia pary by z grupy leciała tylko woda. Po wyłączeniu pary i chcąc przepłukać grupę leci woda i para jednocześnie.
3) No i teraz młynek. Ma bezstopniową regulację. Jak długo trzeba kręcić pierścieniem od fabrycznego ustawienia by uzyskać poprawne espresso. Przekręciłem ów pierścień (2 krotnie pełny obrót) w stronę  drobnego mielenia, oczywiście stopniowo i efekty są dalekie od ideału.. Shoty wodniste bez cremy... :(

Będę wam bardzo wdzięczny za pomoc...




Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Ascaso Arc czy może coś innego?
« Odpowiedź #18 dnia: 25 Październik 2016, 22:28:37 »
Czytaj. To wszystko jest na forum.
Skręć młynek (wyłączony) aż żarna będą ocierać, poluzuj odrobinę i szukaj od tej strony.

Nie chwalę się telefonem przy użyciu Tapatalka.


Offline grex

  • Wiadomości: 1031
  • Ekspres: Aeropress+FlaVin sRGB, Phin, Moka 2tz inox, Slowpresso
  • Młynek: Eureka+mikro hopper
Odp: Ascaso Arc czy może coś innego?
« Odpowiedź #19 dnia: 25 Październik 2016, 23:00:35 »
pkt. 1 to prawdopodobnie efekt zaworu 3-drożnego który tutaj działa tak, że cofa czystą wodę z powrotem do zbiornika.
Żeby zamienić parę na wodę musisz najpierw schłodzić termoblok puszczając wodę przez odkręconą na max dyszę pary, tak samo jak przy nagrzewaniu. Z tego co pamiętam nie powinno się puszczać pary przez grupę bo coś tam można uszkodzić. Jest i prostsze rozwiązanie - najpierw robisz kawy a potem mleko do nich, przy okazji daje to możliwość zabawy w latte art.
« Ostatnia zmiana: 25 Październik 2016, 23:06:07 wysłana przez grex »

Offline Kawosz88

  • Wiadomości: 18
  • Ekspres: Aeropress, Hario V60, French Press, Ascaso ARC
  • Młynek: Wilfa Svart, Ascaso I - 1 Steel
Odp: Ascaso Arc czy może coś innego?
« Odpowiedź #20 dnia: 26 Październik 2016, 10:56:17 »
 Dzięki za podpowiedzi  koledzy  :)

Piomic -  zrobiłem jak radziłeś i od razu lepsze efekty w filiżance .

Grex - po zakończeniu spieniania, włączam przycisk zaparzania i puszczam wodę z dyszy. Jest duże cisnienie  z dyszy pary połączone z 50 ml wody.

Po tej operacji z grupy leci tylko woda.

Powiedz mi ile trzeba czekać by uzyskać dużą moc pary by uzyskać latte art?  Para pojawia się po kilkunastu sekundach jednak jednak ma zbyt małą moc by ,,zakręcić mlekiem''.


Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Ascaso Arc czy może coś innego?
« Odpowiedź #21 dnia: 26 Październik 2016, 11:01:57 »
Ty masz już chyba termoblokową wersję, mój basic był na boilerku więc nie pomogę w kwestii pary.

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Ascaso Arc czy może coś innego?
« Odpowiedź #22 dnia: 26 Październik 2016, 12:12:02 »
W mniejszych jedno-bojlerowcach najlepiej spinało się gdy rozpoczynało się na chwilę przed zgaśnięciem grzałki grzejącej wodę na parę. Wtedy woda była już dość gorąca a grzałka cały czas grzejąc jeszcze utrzymywała poziom pary. W ekspresach z termolokami pewnie wygląda to inaczej. Najlepiej spytać bezpośrednio u źródła czyli u Janusza jak on to robi na nowych Ascaso.

Offline grex

  • Wiadomości: 1031
  • Ekspres: Aeropress+FlaVin sRGB, Phin, Moka 2tz inox, Slowpresso
  • Młynek: Eureka+mikro hopper
Odp: Ascaso Arc czy może coś innego?
« Odpowiedź #23 dnia: 26 Październik 2016, 16:07:42 »
przypuszczam że błędy wynikają z nieumiejętnej obsługi i braku doświadczenia, w nowym modelu i moc pary jest duża, czasem aż za mocna. Kolba wymaga trochę praktyki, spienianie też, to w końcu manual a nie automat jest, także cierpliwości. Jak masz blisko to Janusz robi szkolenia z obsługi nowym użytkownikom.
Jeśli nie dostałeś w zestawie to dokup sobie profesjonalną końcówkę spieniającą (ta na dole): http://www.1st-line.com/store/pc/catalog/detail/I891.jpg
Nasadka panarello też spieni, ale do rysowania potrzebna jest drobniejsza piana, którą robią profesjonalne nasadki. Tu masz przykładowy filmik instruktażowy od bliźniaczego modelu tej marki:
« Ostatnia zmiana: 26 Październik 2016, 16:55:54 wysłana przez grex »

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4827
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Ascaso Arc czy może coś innego?
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Listopad 2016, 16:07:32 »
Tylko że na tym filmiku spienianie jest nasadką rurkową. Lepszy efekt pod latte art uzyskuje się samą sześciokątną nakrętką lub nakręconą zamiast niej nasadką ze stożkiem i dziurką na końcu stożka.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi