Autor Wątek: Odmiany kawy  (Przeczytany 20344 razy)

Offline Olak Kobieta

  • Matka Założycielka
  • Wiadomości: 634
Odmiany kawy
« dnia: 26 Kwiecień 2013, 22:05:23 »
ODMIANA – pojęcie botaniczne odnoszące się do form pobocznych kawowca, powstałych zarówno w wyniku naturalnej selekcji jak i w wyniku hodowli selektywnych, dające różnorodne genetycznie podgatunki gatunków głównych (C. arabica, C. canephora, C. liberica). W publikacjach angielskojęzycznych dla określenia odmiany używa się zamiennie określeń: varietal (najpopularniejsze), strain, cultivar, botanical origin.

HYBRYDA – połączenie, krzyżówka dwóch odległych genetycznie odmian lub gatunków.

Jedynym kryterium pozwalającym na określenie, że dana roślina jest nową odmianą gatunku kawowca jest możliwość samodzielnej uprawy tej rośliny i rozpropagowanie jej poza terenem, na jakim powstała. Poszczególne odmiany różnią się między sobą zarówno wyglądem krzewów, jak i właściwościami , czyli profilem sensorycznym ziaren, jakie wydają. Różnice można też zauważyć w zawartości kofeiny.
Kupując pojedynczą odmianę kawy (single-origin coffee, pop. singiel) otrzymujemy ziarno jednolite, nie zmieszane z innymi odmianami o charakterystycznej nazwie, która nie tylko określa kraj pochodzenia, ale również specyficzną odmianę, której profil sensoryczny jest opisany. Dzięki temu z dużym prawdopodobieństwem jesteśmy w stanie przewidzieć, czego możemy spodziewać się w filiżance.

Coffee Bean Types - Odmiany kawy, krótka charakterystyka.

Typica - This is the base from which many coffee varietals have been developed. Like the other Coffea Arabica varietals that have been developed from it, Typica coffee plants have a conical shape with a main vertical trunk and secondary verticals that grow at a slight slant. Typica is a tall plant reaching 3.5-4 m in height. The lateral branches form 50-70° angles with the vertical stem. Typica coffee has a very low production, but has an excellent cup quality.

Typica - to odmiana, z której wywodzi się wiele innych odmian gatunku kawowca. Jak pozostałe odmiany gatunku Coffea arabica (łacinńske nazwy gatunków piszemy z wielkiej litery - nazwę rodzajową, z małej nazwę gatunkową), krzew ma kształt stożkowy z jednym dominującym pędem. Rośnie na łagodnych zboczach i osiąga 3,5-4m wysokości. Gałęzie boczne wyrastają pod kątem 50-70st z pędu głównego. Odmiana Typica brdzo słabo owocuje, ale ziarna charakteryzują się doskonałą jakością.

Bourbon - Bourbon coffee plants produce 20-30% more coffee than Typica, but have a smaller harvest than less most coffee varietals. Bourbon has less of a conical shape than Typica coffee plants, but has more secondary branches. The angles between the secondary branches and the main stem are smaller, and the branch points on the main stem are closely spaced. The leaves are broad and wavy on the edges. The fruit is relatively small and dense. The cherries mature quickly and are at a risk of falling off during high winds or rains. The best results for Bourbon coffee are realized between 3,500-6,500 feet. Cup quality is excellent and similar to Typica.

Bourbon - odmiana Borbon produkuje 20-30% więcej kawy niż odmiana Typica, ale i tak zbiory są mniejsze niż w przypadku innych odmian. Odmiana Bourbon charakteryzuje się bardziej zwartą budową niż Typica. Liście są rozłożyste i pofalowane na brzegach. Owoc raczej mały, zwarty. Wiśnie dojrzewają szybko i łatwo opadają podczas silnych witrów i ulew. Najlepsze zbiory przynoszą uprawy zakładane między 3500 a 6500 stóp (n.p.m. - przypis tłumaczki). Cup quality jest doskonała i zbliżona do odmiany Typica.

Caturra - Caturra is a mutation of Coffee Bourbon discovered in Brazil. It is a mutation with high production and good quality, but requires extensive care and fertilization. It is short with a thick core and has many secondary branches. It has large leaves with wavy borders similar to Coffee Bourbon. It adapts well to almost any environment, but does best between 1,500-5,500 feet with annual precipitation between 2,500-3,500 mm. At higher altitudes quality increases, but production decreases.

Caturra - Caturra to mutacja odmiany Bourbon, wywodząca się z Brazylii. Odmiana cechuje się wysokimi zbiorami i doskonałą jakością, ale wymaga ciągłego nadzoru i nawożenia. Krzew jest niski, z grubą korą i wieloma odgałęzieniami. Liście, podobnie jak w odnianie Bourbon, są duże i pofalowane na brzegach. Dobrze czuje się w prawie każdych warunkach, ale najlepsze zbiory osiąga się na wysokości 1500-5500 stóp, przy roczych opadach rzędu 2500-3500mm (na metr2 - przypis autorki). Na plantacjach położonych wyżej jakość zbiorów poprawia się, ale plony są mniejsze.

Catuai - Catuai is a high yielding coffee plant resulting from a cross between Mundo Novo and Caturra. The plant is relatively short, and the lateral branches form close angles with the primary branches. The fruit does not fall off the branch easily, which is favorable with areas with strong winds or rain. Catuai also needs sufficient fertilization and care.

Pache comum - Pache comum is a mutation of Typica coffee first observed on the farm El Brito, Santa Cruz Naranjo, Santa Rosa, Guatemala. Many consider the cup to be smooth or flat. This coffee varietal adapts well between 3,500-5,500 feet.

Pache colis - Pache colis was found in Mataquescuintla, Guatemala in a farm consisting of Caturra and Pache comum. The coffee fruits are very large and the leaves are roughly textured. Pache colis provides some resistance to phoma. It has secondary and tertiary branching, and typically grows to 0.8-1.25 m. It adapts well to altitudes of 3,000-6,000 feet with temperatures between 20-21°C.


Catuai - odmiana o wysokiej wydajności, będąca krzyżówką Mundo Nuova i Caturra. Roślina raczej niska o zwartej budowie. Owoce nie opadają łatwo, co jest zaletą, zwłaszcza na terenach wietrznych z częstymi opadami. Ta odmiana jest równiez wymagająca w opiece i nawożeniu.

Pache comum - mutacja odmiany Typica występująca na terenie plantacji El Brito, Santa Cruz Naranjo, Santa Rosa, Guatemala. Wielu uważa napar za delikatny, łagodny czy wręcz płaski. Ta odmiana doskonale adaptuje się na wysokości 3500 - 5500 stóp.

Pache colis  - Pache colis powstała na plantacji w Mataquescuintla (Gwatemala), gdzie uprawiano również odmiany Caturra i Pache comum. Owoce są duże a liście mają chropowatą powierzchnię. Ta odmiana wykształciła odporność na... (tu zapewne jest nazwa jakiejś popularnie kawiej choroby, ale muszę poszperać, zeby napisać coś więcej). Krzewy są silnie rozgałęzione i dorastają do wysokości 1,25m. Dobrze znosi temperatury 20-21stC na wysokościach od 3 do 6tys. stóp.

Catimor - Catimor is a cross between Timor coffee (resistant to rust) and Caturra coffee. It was created in Portugal in 1959. Maturation is early and production is very high with yields equal to or greater than the yield of other commercial coffee varietals. For this reason the method of fertilization and shade must be monitored very closely. The Catimor T-8667 descendants are relatively small in stature, but have large coffee fruits and seeds. The Catimor line T-5269 is strong and adapts well to lower regions between 2,000-3,000 feet with annual rainfall over 3,000 mm. T-5175 is very productive and robust, but can have problems at either very high or very low altitudes. At low altitudes there is almost no difference in cup quality between Catimor and the other commercial coffee varietals, but at elevations greater than 4,000 feet Bourbon, Caturra, and Catuai have a better cup quality.

Catimor – krzyżówka dwóch odmian: Timor i Caturra. Stworzona w Portugalii w 1959r. Charakteryzuje się szybkim dojrzewaniem a zbiory są zwykle duże, porównywalne ze zbiorami innych popularnych odmian. Z tego powodu zarówno nawożecie, jaki zacienienie muszą być dokładnie monitorowane. Poszczególne linie genetyczne różnią się między sobą wielkością owoców, odpornością i profilem sensorycznym obrobionych ziaren.

Kent - Kent is used for its high yield and resistance to coffee rust.

Kent – odmiana znana z wysokich plonów i odporności na choroby.

Mundo Novo - Natural hybrid between Typica coffee and Bourbon coffee. The plant was first found in Brazil. The plant is strong and resistant to disease. Mundo Novo has a high production, but matures slightly later than other kinds of coffee. It does well between 3,500-5,500 feet with an annual rainfall of 1,200-1,800 mm.

Mundo Novo – naturalna hybryda odmian Typica i Bourbon. Po raz pierwszy opisana w Brazylii, roślina silna, odporna na choroby, chcarakteryzująca się wysoką produktywnością, ale dojrzewa później niż inne znane odmiany. Dobrze czuje się na wysokości 3500-5500 stóp.

Maragogype - This coffee varietal is a mutation of Typica coffee and was discovered in Brazil. The Maragogype coffee plant is large and is taller than either Bourbon or Typica. Production is low, but the seeds are very large. Maragogype adapts best between 2,000-2,500 feet. The cup characteristics are highly appreciated in certain coffee markets.

Maragogype – ta odmiana jest mutacją Typica, odkrytą w Brazylii. Roślina jest rozłożysta i wysoka, rodzi niewiele owoców, ale są one nietypowo duże, podobnie jak obecne w nich ziarna. Dobrze adaptuje się na wysokości 2000-2500stóp. Niezwykły profil sensoryczny ziaren jest wysoko ceniony na rynku ziaren kawy.

Amarello - This coffee varietal, as its name indicates, produces a yellow fruit. It is not widely planted.

Amarello – ta omiana rodzi ietypowe, żółte owoce. Nie jest szeroko rozpowszechniona.

Blue mountain - Blue mountain is a famous coffee varietal favored for its resistance to the coffee berry disease and ability to thrive in high altitudes. It was first grown in Jamaica and is now grown in Kona, Hawaii. Blue mountain coffee, however, cannot adapt to all climates and maintain its high quality flavor profile.

Blue Mountain – jest bardzo znaną odmianą, słynną ze swej odporności na choroby i wytrzumałości na dużą ilość opadów. Uprawiana początkowo na Jamajce, obecnie również na Hawajach, na wyspie Kona. Jest to odmiana bardzo wymagająca i nie adaptuje łatwo do innych klimatów, dzięki czemu jej ziarna zachowują swój wysokiej jakości profil sensoryczny.

...cdn...

Uprzejmie informuję, że moja wiedza botaniczna, a szczególnie znajomość angielskich określeń botanicznych jest bardzo pobieżna. Ewentualne błędy i nieścisłości chętnie poprawię lub skoryguję.
Źródła:
Espresso&Coffee Guide
coffeeresearch.com
Wikipedia
« Ostatnia zmiana: 03 Maj 2013, 12:21:22 wysłana przez spinka2 »
Imperfection is Beauty, madness is Genius and it's better to be absolutely ridiculous than absolutely boring - M. Monroe

Offline Olak Kobieta

  • Matka Założycielka
  • Wiadomości: 634
Odp: Odmiany kawy
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Maj 2013, 21:45:42 »
ODMIANY KAWY - cd.

Inne odmiany kawy:

Arusha - spotykana w Tanzanii/Paui Nowej Gwinei, pochodzi od odmiany Typica.

Bergendal, Sidikalang - indonezyjskie wersje Typica, jako jedyne ocalały po wyniszczeniu chorobami plantacji w Indonezji w XIXw.

Charrieriana - pochodzi z Kamerunu, jest odmianą naturalnie bezkofeinową, wciąż nie uprawiana szerzej.

Ethiopian - Sidamo, Harar, Yirgaheffe - odmiany pochodzące z trzech różnych regionów Etiopii, obecnie zastrzeżone znaki handlowe będące własnością Etiopii i jej kawową wizytówką.

French Mission - wersja Bourbon uprawiana przez misjonarzy francuskich w Afryce Wschodniej na przełomie XIX i XXw.

Java - międzygatunkowa hybryda arabiki i robusty z wyspy Jawa. Dawniej na tyle rozpowszechniona, że terminu java używano zamiennie z angielskim określeniem coffee. Obecnie java oznacza bardziej styl regionalny niż odmianę kawy.

K7 - kenijska, nowa odmiana wyselekcjnowana z French Mission drogą testów cuppingowych.

Mayaguez - wersja Bourbon pochodząca z Rwandy.

Mocha - odmiana kawy dawniej importowana z jednego z najważniejszych portów Afryki. Mocha służy również do określania sposobu obróbki ziaren kakaowca.

Orange, Yellow Bourbon - spontaniczne, naturalne mutacje odmiany Bourbon, pochodzące z Ameryki Łacińskiej.

Pacamara - hybryda kilku odmian, m.in. Maragogype stworzona prawdopodobnie w celu uzyskania większych ziaren.

Panama Gesha lub Geisha - pochodząca oryginalnie z Etiopii z wioski Gesha, odmiana odporna na choroby. Przeniesiona do Ameryki Środkowej w połowie XXw. odkryta na nowo w 2000r. Obecnie jedna z najdroższych odmian kawy na rynku. (Nie dotarłam do tego, dlaczego osiąga tak wysokie ceny).

Brazil Santos - określenie stosowane raczej w celu oceny ziaren brazylijskich niż jako nazwa odmiany kawy. Pochodzi od portu, z którego wysyłaną kawę oceniano wyżej niż przeciętną  "kawę brazyliską". To najczęściej Bourbon.

Sarchimor - krzyżówka kostarykańkiej Villa Sarchi i Timor odporna na choroby. Uprawiana w Kostaryce i w Indiach.

Sumatra Mandheling, Sumatra Lintong - dwie odmiany kawy pochodzące z wyspy Sumatra. Lintong to, podobnie jak w przypadku Javy również określenie stylu regionalnego.

Sulawesi Toraja Kallosi - odmiana pochodząca z gór wyspy Sulawesi (dawniej Celebes) z regionu Toraja. Kallosi to miasto w centralnej części wyspy. Kawa o bogatym, mocnym corpo, dobrze zrównoważonej kwaskowatości i interesującym charakterze.

Timor/Arabusta - jak sama nazwa wskazuje hybryda międzygatunkowa wywodząca się z wyspy Timor. Wyjątkowo odporna na choroby, na które arabika jest wrażliwa. W Indonezji nazywana jest również Tim Tim lub Bor Bor. Aroabusta jest hybrydą afrykańską.

Uganda Bugishu - pochodzi z okolic wodospadów Sipi.

Źródła: jw.
Proszę o kontakt na PW celem wskazania i poprawy ewenualnych błędów merytorycznych zarówno pod względem odmian, treminologii jak i aspektów botaniczno/geograficzno/historycznych.
Imperfection is Beauty, madness is Genius and it's better to be absolutely ridiculous than absolutely boring - M. Monroe

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2366
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Odmiany kawy
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Styczeń 2017, 20:37:39 »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi