Autor Wątek: Aeropress  (Przeczytany 515715 razy)

Offline slusar_o2 Mężczyzna

  • Wiadomości: 530
  • Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #915 dnia: 01 Listopad 2017, 15:20:07 »
weszło:) dzięki. Zalałem 200, wycisnałem 150, a rozcienczyłem do 550

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2201
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #916 dnia: 06 Listopad 2017, 22:16:13 »
Ostatnio dostałem książkę "The Annual: 2016 Edition World Aeropress Championship, w której znajdują się wszystkie zwycięskie przepisy z całego świata. Przejrzałem zawartość dość dokładnie i kilka zaskoczeń jeśli chodzi o młynki, których używali zawodnicy. Napiszę kilka z nich, może ktoś ma taki młynek i ten przepis sprawi, że kawa będzie smaczniejsza ;)
Z góry uprzedzam, że nie testowałem ŻADNEGO z zamieszczonych poniżej przepisów. Tylko przepisałem i przetłumaczyłem.
Minusem jest to, że przemiał każdego przepisu podawany jest w skali od 1 (najdrobniej) do 9 (najgrubiej). Przy czym 9 odpowiada końcu skali na Ek43 czyli 11, wydaje mi się, że około 35 kliku comandante (nie do końca potwierdzone info ;) )

Przepis Mistrza Brazylii:

Metoda: Odwrócona
Filtr: papierowy

Waga: 26.5 grama
Młynek: Porlex Hand Grinder
Mielenie: 6

Ilość wody: 200ml
Temperatura: 82C

Metoda:
1. Dodaj 60ml wody
2. Mieszaj 12 sekund
3. Zostaw ma 48 sekund
4. Dolej 90ml wody (cała masa 150ml)
5. Zaczekaj półtorej minuty
6. Powoli przeciskaj przez 40-45 sekund
7. Dolej wodę (ciągle 82 stopnie), żeby zyskać całkowitą ilość 200ml

Przepis Mistrzyni Danii:

Metoda: Odwrócona
Filtr: Metalowy

Waga: 19 gramów
Młynek: Wilfa WSCG2
Mielenie: 5

Ilość wody: 250ml
Temperatura 93C

Metoda:
1. Wlej 50 gramów wody, zamieszaj dwa razy, odczekaj 30 sekund
2. Przez 30 sekund, okrężnymi ruchami, dolej 200 gramów wody
3. Zostaw na 30 sekund. Załóż tłok w ostatniej sekundzie.
4. Odwróc Aeropress i przeciskaj przez 2 minuty
5. Dobrze wymieszaj i serwuj w temperaturze 65 stopni.

Przepis Mistrza Filipin:

Metoda: Odwrócona
Filtr: Papierowy

Waga: 28.5 grama
Młynek: Baratza Encore
Mielenie: 6

Ilość wody: 250 ml
Temperatura: 83C

Metoda:

1. 50ml wody w temperaturze 83C i odczekaj 30 sekund
2. Dolej kolejne 50ml wody o temperaturze 83C i odczekaj 30 sekund
3. Dolej kolejne 50ml wody o temperaturze 83C i odczekaj 20 sekund
4. Zamieszaj 10 razy przez 10 sekund
5. Przeciskaj przez 30 sekund
6. Dolej 80-100ml wody o temperaturze 83C

Przepis Mistrza Zjednoczonych Emiratów Arabskich:

Metoda: odwrócona
Filtr: papierowy

Waga: 15.5 grama
Młynek: Hario Mini Slim
Mielenie: 7

Ilość wody: 240ml
Temperatura: 90C

Metoda:

1. Nalej 30ml wody i zaczekaj 30 sekund
2. Zamieszaj 5 razy
3. Dolej 210ml wody
4. Załóż tłok, odwróc Aeropress
5. Przeciskaj przez 30 sekund.


Tak tani młynek, tak prosty przepis, a pokonał 54 zawodników :)




« Ostatnia zmiana: 06 Listopad 2017, 22:38:08 wysłana przez Szczympek »
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #917 dnia: 06 Listopad 2017, 23:16:31 »
Ja dziś przelałem 19/300 i smakowało

Offline malkos Mężczyzna

    • Świeżo Palona
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1310
    • ŚwieżoPalona
  • Ekspres: Aeropress, Hario v60, French Press Bodum, kawiarka GAT Konica
  • Młynek: Zassenhaus Quito, Comandante MK3
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #918 dnia: 07 Listopad 2017, 11:44:08 »
Z innej beczki, ile się Wam mieści najwięcej wody w Aero przy metodzie odwróconej, przy powiedzmy około 20g kawy? Patrzę na te przepisy, ale mi się nigdy 250ml nie udało zmieścić.
Właściciel sklepu http://swiezopalona.pl

dlawokawie5 - nowy kod - 5% zniżki na wszystko

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6157
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #919 dnia: 07 Listopad 2017, 11:51:17 »
u mnie przy 18 g kawy 250 g wody wchodzi z czubkiem piany :) tłok jest tylko jakieś pół centymetra wciśnięty wtedy.

Co do tych przepisów, to przy zamkniętej skali młynków elektrycznych ta grubość określana w przedziale 1-9 może być ok, jednak przy ręcznym raczej nie ma sensu. Bo jak określić najgrubsze ustawienie młynka, jeśli wtedy mogą już prawie całe ziarna przelatywać?

Co do tych ręcznych młynków z ceramicznymi żarnami, to z mojego doświadczenia średnio-drobny przemiał jakiego używałem do aeropresu, był najrówniejszym jaki dało się uzyskać w tych urządzeniach. Może właśnie dlatego niektórzy decydowali się na takie rozwiązanie.
« Ostatnia zmiana: 07 Listopad 2017, 11:56:09 wysłana przez krystians »

Offline pistolero

  • Wiadomości: 161
  • Ekspres: Mr.Clever, Aeropress, Phin, V60, Moka, FP.
  • Młynek: Comandante MK3 IRONHEART, Wilfa 130B, Rhinowares
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #920 dnia: 07 Listopad 2017, 18:13:07 »
Przed chwilą zmierzone na precyzyjnej wadze.
Przy 18,12g kawy i tłoku wciśniętym 6mm, wchodzi 275g wody.
Piana na równo z aeropressem. Spokojnie bez bez rozpryskania można założyć nakrętkę z filtrem.
Robię preinfuzję.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #921 dnia: 07 Listopad 2017, 18:29:21 »
A czy te spece mistrzowie świata preferują tylko metodę odwróconą? Bo ja po tylu miesiącach własnie ją odkryłem. Wiedziałem ale nie próbowałem ale wiedziałem ;-)

Offline mkb Mężczyzna

  • Wiadomości: 42
  • Ekspres: Ascaso Basic, Aeropress, V60, Largo
  • Młynek: Macap M2M, Aergrind
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #922 dnia: 07 Listopad 2017, 19:16:55 »
haha, ja wiedziałem, że metoda odwrócona jest najlepsza!

(przy pierwszym parzeniu normalną metodą, całkiem ładnie się poparzyłem...  :ogien: )

Offline slusar_o2 Mężczyzna

  • Wiadomości: 530
  • Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #923 dnia: 07 Listopad 2017, 19:43:42 »
Ja osobiście wole normalną, bo jest łopatologiczna i idioto-odporna. Można robić ją bez stopera i wagi, wystarczy serwer z podziałką, żeby wiedzieć ile wody dolać na końcu, a tak wszystko można przeliczać na łyżki dołączone do zestawu. Tylko ratio jest większe, wiec kawa szybciej schodzi. Ale coś za coś :)
Przy odwróconej staram się zachować ratio 6/100, ale z tego co widzę to lokalni mistrzowie raczej ładują kawy "do oporu" nawet przy invercie. Tylko Pan z ZEA ma normalną ilość kawy, reszta jakieś chore wartości.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2201
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #924 dnia: 07 Listopad 2017, 20:49:19 »
@krystians niezbyt to precyzyjne, prawda, ale i tak trochę lepsze niz określenia na angielskich stronach: medium-coarse albo medium-fine co tak naprawde nic nie mowi.

@manfred 64,7% zawodników używało odwróconej metody

@slusar_o2  nasz mistrz to dopiero nie oszczędzał kawy :)
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline grex

  • Wiadomości: 1031
  • Ekspres: Aeropress+FlaVin sRGB, Phin, Moka 2tz inox, Slowpresso
  • Młynek: Eureka+mikro hopper
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #925 dnia: 07 Listopad 2017, 20:56:08 »
staram się zachować ratio 6/100, ale z tego co widzę to lokalni mistrzowie raczej ładują kawy "do oporu"
w aero to i tak nic, w tych przepisach maksymalne ratio to raptem okolice 1:8, czyli podobnie jak moka czy phin

sypanie "do oporu" pasuje znacznie bardziej do espresso, popularne jest 1:2 a niektórzy nawet 1:1

Zresztą to co poruszyłeś to ciekawy problem innego postrzegania zużycia kawy w poszczególnych metodach, 18g/50ml przy aeropresie czy zalewajkę z 14 łyżeczek kawy na pół szklanki ocenisz zapewne jako grubą przesadę i marnotrawstwo, a tą samą ilość w ekspresie jako coś prawidłowego, normalnego.
« Ostatnia zmiana: 07 Listopad 2017, 21:08:10 wysłana przez grex »

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #926 dnia: 08 Listopad 2017, 08:54:47 »
Ja osobiście wole normalną, bo jest łopatologiczna i idioto-odporna. Można robić ją bez stopera i wagi, wystarczy serwer z podziałką, żeby wiedzieć ile wody dolać na końcu, a tak wszystko można przeliczać na łyżki dołączone do zestawu. Tylko ratio jest większe, wiec kawa szybciej schodzi. Ale coś za coś :)
Przy odwróconej staram się zachować ratio 6/100, ale z tego co widzę to lokalni mistrzowie raczej ładują kawy "do oporu" nawet przy invercie. Tylko Pan z ZEA ma normalną ilość kawy, reszta jakieś chore wartości.
Jak już na odwrót.
Metoda normalna bardziej przypomina drip więc 6g to bardziej  dobra doza, zaś odwrócona to imersja więc 7g jest bardziej odpowiednia.

A co do odwróconej to jak już tu łatwiej mierzyć wodę, bo nie kapie nigdzie. choć jedna sesja z wagą się przyda na pewno na referencje...

Offline slusar_o2 Mężczyzna

  • Wiadomości: 530
  • Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #927 dnia: 20 Listopad 2017, 18:26:58 »
Że tak pociągnę temat, w czasie przeciskania coś sie dzieje ekstra z kawą, czy raczej to zabieg kosmetyczny? Jak robimy inverta to trzymacie się 4 min jak we french presie czy raczej 2 min jak w przepisach wyżej? Jest jakiś artykuł z cyklu coffee chemistry jak w przypadku praski francuskiej?

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #928 dnia: 20 Listopad 2017, 19:36:30 »
Ostatnio pozwoliłem kawie skapnąć w normalnej metodzie jak świeca na cmentarzu. Filtr metalowy i papierowy żadnych tłoków żadnego pośpiechu. Smak bajkowaty.

Offline mkb Mężczyzna

  • Wiadomości: 42
  • Ekspres: Ascaso Basic, Aeropress, V60, Largo
  • Młynek: Macap M2M, Aergrind
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #929 dnia: 20 Listopad 2017, 20:51:19 »
Ostatnio pozwoliłem kawie skapnąć w normalnej metodzie jak świeca na cmentarzu. Filtr metalowy i papierowy żadnych tłoków żadnego pośpiechu. Smak bajkowaty.

ile to trwało?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi