;

Autor Wątek: Decyzja dot. zakupu lepszego ekspresu kolbowego.  (Przeczytany 2741 razy)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5276
  • Pomógł: 73
  • Ekspres: v ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗'] …
  • Młynek: C40MK3; KM3873; Wilfa; Serbski Młynek Turecki; Santos Silent
Odp: Decyzja dot. zakupu lepszego ekspresu kolbowego.
« Odpowiedź #60 dnia: 26 Październik 2017, 09:37:57 »
Spokojnie, pierwszy krok został wykonany, jest młynek.

A co do ziarenek i drogiej kawy: aby kawa miała szanse mieć poziom musi kosztować X, niestety nie działa to w drugą stronę, jeśli kawa kosztuje X nie jest to od razu warunek, że ma adekwatny poziom.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 2097
  • Pomógł: 21
  • Ekspres: V60, AP, Severin KA 5702, Astoria CKE, Ascaso Basic, FP, Melitta AromaSignature Deluxe
  • Młynek: Mazzer SJ, serbski ręczny, Wilfa, Aergrind, Bodum Bistro
Odp: Decyzja dot. zakupu lepszego ekspresu kolbowego.
« Odpowiedź #61 dnia: 26 Październik 2017, 11:30:04 »
Ehh, jeśli pijesz kawę i masz tam pół szklanki mleka i 3 łyżeczki cukru to IMO możesz zostać na poziomie jakiejś taniej marketowej, bo i tak nie poczujesz różnicy...

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5276
  • Pomógł: 73
  • Ekspres: v ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗'] …
  • Młynek: C40MK3; KM3873; Wilfa; Serbski Młynek Turecki; Santos Silent
Odp: Decyzja dot. zakupu lepszego ekspresu kolbowego.
« Odpowiedź #62 dnia: 26 Październik 2017, 14:15:57 »
Się nie zgodzę, pomiędzy specialty a przemysłem jest jeszcze miejsce dla przyzwoitej kawy.

A jak kawa jest dobra to i mleko nie zaszkodzi. A na kolejne kroki czasem trzeba czasu.

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 1408
  • Pomógł: 21
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, moka, phin, tygielek, v60-2
  • Młynek: leinbrock's mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Decyzja dot. zakupu lepszego ekspresu kolbowego.
« Odpowiedź #63 dnia: 26 Październik 2017, 14:51:38 »
Z kawą i mlekiem wcale nie jest tak prosto. Tak samo jak i z różnymi whisky i wróżnych proporcjach cola będzie inaczej smakować.  Tak z mlekiem i cukrem, działającym również jako wzmacniacz smaku, kawa będzie smakować różnie w zależności od użytych surowców. Nad tym żeby kawa spełniała oczekiwania odbiorców w danym kraju pracuje w każdej dużej firmie sztab ludzi. Raczej nie jest szczęśliwym przypadkiem, że akurat z mlekiem i cukrem kawa z marketu smakuje ok.

Wszelkie puryzmy są dość śmieszne. I nie rozumiem tego tak samo jak zarzekanie się, że nie przeczyta się takiej czy innej gazety. Czasami trzeba wyjść z własnego okopu i popatrzeć, świat dookoła może być różny i piękny niezależnie od wszelkich podziałów.
« Ostatnia zmiana: 26 Październik 2017, 15:00:30 wysłana przez krystians »

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5276
  • Pomógł: 73
  • Ekspres: v ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗'] …
  • Młynek: C40MK3; KM3873; Wilfa; Serbski Młynek Turecki; Santos Silent
Odp: Decyzja dot. zakupu lepszego ekspresu kolbowego.
« Odpowiedź #64 dnia: 26 Październik 2017, 15:04:29 »
A kto nie wierzy proponuję spróbować jakiejś fioletowej Etiopii z mlekiem i cukrem. Kawa to już nie jest, ale deser pyszny :pycha:

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi