;

Autor Wątek: Kawiarka - co robię źle.  (Przeczytany 6078 razy)

Offline GrizzzLee

  • Wiadomości: 119
  • Pomógł: 0
Odp: Kawiarka - co robię źle.
« Odpowiedź #75 dnia: 14 Wrzesień 2017, 20:39:19 »
Może to jest odpowiedź na twoje problemy. Może warto kupić palnik turystyczny na kartusze.

Marek.
Prawdopodobnie tak jest. Niestety.

Offline dopeman

  • Wiadomości: 816
  • Pomógł: 6
Odp: Kawiarka - co robię źle.
« Odpowiedź #76 dnia: 14 Wrzesień 2017, 23:42:54 »
@dopeman czyli wg. filmiku (który oglądam juź któryś raz) mogę swoją stalową kawiarkę wyrzucić bo mam indukcję.
Mam takie i takie, według mnie obie dają taki sam napar. Ale nie wiem jak się zachowuje indukcja w stosunku do gazu.

W tygielku ogromną różnice poczułem kiedy zacząłem go stawiać bezpośrednio na palnik, zdecydowanie przyspieszyło to ekstrakcje i dało lepszy napar. Może kawiarka też tego wymaga a indukcja jest zbyt wolna?

Offline Lukas.troch

  • Wiadomości: 17
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Kawiarka bialetti kawiarka Fagor, ekspres przelewowy, ekspres Zelmer Piano, ekspres Senseo, ekspres tchibo
  • Młynek: Severin km3874
Odp: Kawiarka - co robię źle.
« Odpowiedź #77 dnia: 15 Wrzesień 2017, 08:36:01 »
Ja stwierdzam że robienie kawy w kawiarce jest niepowtarzalne u mnie co raz to inaczej się zaparza :) ale stosuje się do tego co wcześniej napisałem woda z czajnika nie wrzątek tylko już dobrze gorąca wlewam do kawiarki skręcam na palnik o średnicy kawiarki,jak zaczyna się ekstrakcja zmniejszam do minimum i jest wszystko ok. Ale zauważyłem właśnie ze jak miele u siebie kawę w magicznym severinie gdzie przemiał jest nie równy za każdym razem ekstrakcja wygląda inaczej. Co do naparu zawsze jestem zadowolony ;)

Offline GrizzzLee

  • Wiadomości: 119
  • Pomógł: 0
Odp: Kawiarka - co robię źle.
« Odpowiedź #78 dnia: 15 Wrzesień 2017, 11:31:14 »
Ja stwierdzam że robienie kawy w kawiarce jest niepowtarzalne u mnie co raz to inaczej się zaparza :) ale stosuje się do tego co wcześniej napisałem woda z czajnika nie wrzątek tylko już dobrze gorąca wlewam do kawiarki skręcam na palnik o średnicy kawiarki,jak zaczyna się ekstrakcja zmniejszam do minimum i jest wszystko ok. Ale zauważyłem właśnie ze jak miele u siebie kawę w magicznym severinie gdzie przemiał jest nie równy za każdym razem ekstrakcja wygląda inaczej. Co do naparu zawsze jestem zadowolony ;)
Tak jak z przelewem. I więcej drobnej kawy tym ekstrakcja wolniejsza. Chociaż uważam, że severin skręcony pod moke nie mieli aż tak nierówno. Im większy gruz tym różnice w drobinach większe. Na pewno bardziej zauważalne.

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 1211
  • Pomógł: 19
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, moka, phin, kalita155, tygielek, v60-2
  • Młynek: leinbrock's mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Kawiarka - co robię źle.
« Odpowiedź #79 dnia: 15 Wrzesień 2017, 12:24:05 »
a indukcja jest zbyt wolna?
Raczej na odwrót. Indukcja jest bardzo sprawna, ale pulsacyjna. Stąd kawiarka o stosunkowo małej masie i bezwładności temperaturowej, może mieć nagłe skoki ciśnienia i chlapać. Można ewentualnie spróbować na krążku do indukcji położyć wtedy jest większy bufor między skokami mocy z indukcji.

Offline grex

  • Wiadomości: 739
  • Pomógł: 13
  • Ekspres: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
  • Młynek: Eureka Mignon v.2+hopper DIY
Odp: Kawiarka - co robię źle.
« Odpowiedź #80 dnia: 15 Wrzesień 2017, 13:03:58 »
proszę pamiętać, że kawiarka powstała z myślą o ogrzewaniu płomieniem i tylko w takich warunkach działa tak, jak wymyślił konstruktor. W czasach kiedy wynalazca to konstruował, robił próby jaki kształt i materiał sprawdza się najlepiej, nie było indukcji. Skoro indukcja działa pulsacyjnie to faktycznie jakimś rozwiązaniem może być płytka indukcyjna, najlepiej gruba i masywna, żeby nie było tych skoków temperatur. A najlepiej tradycyjny palnik.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi