Autor Wątek: Kawiarka - co robię źle.  (Przeczytany 39891 razy)

Offline slusar_o2 Mężczyzna

  • Wiadomości: 530
  • Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
Odp: Kawiarka - co robię źle.
« Odpowiedź #45 dnia: 17 Czerwiec 2016, 12:35:51 »
Czyli, co w sklepach piszą pierdoly?
http://www.coffeedesk.pl/product/78/Bialetti-Venus-2Tz

2tz=2x50

Offline bigindian

  • Wiadomości: 34
  • Ekspres: kawiarki, Hario V60-2, phin, Aeropress
  • Młynek: Severin KM3873
Odp: Kawiarka - co robię źle.
« Odpowiedź #46 dnia: 17 Czerwiec 2016, 13:45:12 »
Czyli, co w sklepach piszą pierdoly?
coffeedesk.pl/product/78/Bialetti-Venus-2Tz

2tz=2x50

chyba tak ;)

coffeedesk.pl/ product/80/Bialetti-Venus-6Tz

6 filiżanek espresso (po ok. 50ml). Pojemność całkowita to 300ml.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Kawiarka - co robię źle.
« Odpowiedź #47 dnia: 17 Czerwiec 2016, 14:04:49 »
Więc  z tą konkretną kawiarką kończę przygodę.
Jeśli rzeczywiście odpuszczasz, to może wyślij/przekaż ją komuś kto parzy w kawiarce, może uda się dojść sedna dla potomnych.

Offline Marciano

  • Wiadomości: 46
  • Ekspres: Bezzera Giulia S, Aeropres, V60
  • Młynek: Mazzer Mini E, Comandante Wenge
Odp: Kawiarka - co robię źle.
« Odpowiedź #48 dnia: 20 Czerwiec 2016, 14:57:08 »
Spróbuj jeszcze faktycznie iść za radą rafa77, kup dobrą, świeżą kawę, zaraz po wypaleniu. Kawiarka jak każda metoda jest mocno wrażliwa na jakość kawy. Poza tym, w moich eksperymentach okazywało się, że mielenie i ubijanie w kawiarce to trudne sprawy - za drobno to źle i za grubo też źle, kawy w sitku nie należy ubijać od góry, ale 'obstukać' lejkiem sitka o blat. Za bardzo obstukane to źle, za mało też źle... :-\ Kawiarka to kapryśna metoda... ;)

Offline Mr.Ed Mężczyzna

  • Wiadomości: 297
  • Ekspres: Rancilio Silvia V4,Bialetti Venus 4tz,Phin
  • Młynek: Bodum Bistro,Baratza Vario
Odp: Kawiarka - co robię źle.
« Odpowiedź #49 dnia: 20 Czerwiec 2016, 15:00:26 »
Czy ja wiem czy kapryśna ? Mieliłem różnie, zdarzało się też i ubijać, a jedyny problem jaki uświadczyłem, to właściwy moment zdjęcia kawiarki z gazu coby nie przedobrzyć.

Offline malkos Mężczyzna

    • Świeżo Palona
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1312
    • ŚwieżoPalona
  • Ekspres: Aeropress, Hario v60, French Press Bodum, kawiarka GAT Konica
  • Młynek: Zassenhaus Quito, Comandante MK3
Odp: Kawiarka - co robię źle.
« Odpowiedź #50 dnia: 20 Czerwiec 2016, 15:29:19 »
Kawiarka to kapryśna metoda... ;)

Też bym się nie zgodził. Tyle kawiarek ile miałem w ręku, każda działała bez problemu. Na pewno gdzieś robisz jakiś mały błąd, albo kawiarka się rozszczelniła np. na gwincie.
Właściciel sklepu http://swiezopalona.pl

dlawokawie5 - nowy kod - 5% zniżki na wszystko

Offline Gregorio Mężczyzna

    • Palarnia kawy Gregorio
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 410
    • Palarnia kawy Gregorio
  • Ekspres: La Pavoni Cellini, Melita
  • Młynek: Macap
Odp: Kawiarka - co robię źle.
« Odpowiedź #51 dnia: 20 Czerwiec 2016, 17:22:54 »
Kawiarka to kapryśna metoda...


Też się nie zgodzę, robimy i robiliśmy na różne sposoby i zawsze woda się przelewa w całości niezależnie od tego czy ubite czy ubite tyko dokręceniem, i jak zmielone, a mielimy raczej grubo (co innego czy napar wyjdzie smaczny czy nie), chyba ze za wcześnie ściągnięte z gazu ... także to problem raczej mechaniczny ...... a kawę @Gotterdammerung miał świeżo wypaloną ;)
Sklep, Palarnia Kawy Gregorio... www.kawagregorio.pl

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Kawiarka - co robię źle.
« Odpowiedź #52 dnia: 20 Czerwiec 2016, 17:39:53 »
Może kapryśna w sensie braku kontroli temperatury parzenia.

Offline Shaggy_Paw Mężczyzna

  • Wiadomości: 261
  • Ekspres: Bialetti Preziosa FP, Bialetti Moka Express 3tz, Hario V60, Aeropress, Phin, Chemex, Kalita 185
  • Młynek: Comandante MK3
Odp: Kawiarka - co robię źle.
« Odpowiedź #53 dnia: 20 Czerwiec 2016, 18:08:54 »
Czy ja wiem czy kapryśna ? Mieliłem różnie, zdarzało się też i ubijać, a jedyny problem jaki uświadczyłem, to właściwy moment zdjęcia kawiarki z gazu coby nie przedobrzyć.
Słyszałem o myku by wyłączyć dopływ ciepła w momencie, gdy kawa dojdzie do miejsca, w którym zaczyna się dół "dziubka", co też ma zapobiec pryskaniu na końcu.
Osobiście wolę włożyć kawiarkę do garnuszka z zimną wodą w momencie, gdy strumień kawy zaczyna mocno jaśnieć. Przeważnie udaje się przerwać ekstrakcję zanim woda zacznie bulgotać.

  za drobno to źle i za grubo też źle, kawy w sitku nie należy ubijać od góry, ale 'obstukać' lejkiem sitka o blat. Za bardzo obstukane to źle, za mało też źle... :-\ Kawiarka to kapryśna metoda... ;)
Przy szukaniu idealnej grubości warto zacząć od grubszego przemiału aniżeli od drobniejszego. Generalnie ciut drobniej niż do aeropressu powinno dać dobry efekt.
Zamiast obstukiwania można stopniowo podczas wsypywania kawy wyrównywać powierzchnię by w miarę równomiernie kawa się ułożyła w sitku, a z końcówki usypać "górkę" na środku - po skręceniu kawa sama się rozprowadzi, dając na koniec idealne ciastko  :taniec:

Cytuj (zaznaczone)
Czyli, co w sklepach piszą pierdoly?
coffeedesk.pl/product/78/Bialetti-Venus-2Tz

2tz=2x50
Nawet na oficjalnej stronie bialetti są przekłamane informacje (np. że pojemność całkowita 3tz to 200ml).

Możesz liczyć na 26-42ml / 1tz w zależności od sposobu przyrządzenia (moc płomienia i rodzaj użytej wody (zimna/podgrzana)

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Kawiarka - co robię źle.
« Odpowiedź #54 dnia: 21 Czerwiec 2016, 15:33:47 »
Nie ma co liczyć.
Wlać pod zaworek, przelać do pojemnika z miarką i wiadomo ile wody weszło.
Jeśli producent pisze inaczej, to kłamie, proste jak but.

Oczywiście można sobie przerwać wcześniej i mieć mniej niż się wlało wody ale chyba nikt nie spodziewa się otrzymać więcej kawy, niż wlał wody:-)
« Ostatnia zmiana: 21 Czerwiec 2016, 15:36:37 wysłana przez raf77 »
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

essewissa

  • Gość
Odp: Kawiarka - co robię źle.
« Odpowiedź #55 dnia: 21 Czerwiec 2016, 15:51:50 »
Kurcze, myślałem, że kawiarka to idiotoodporna jest :) Nalać wody pod zaworek, kawy nasypać full do sitka, wyrównać na płasko złotą, albo platynowa kartą kredytową  ;)  (ja nie ubijam) Rozlać jak skończy żeby kawy nie przypalić ot i filozofia. Też mi czasem trochy wody zostaje, ze 20ml, ale lepiej chyba trochę wcześniej zdjąć niż przepalić.

Offline Mr.Ed Mężczyzna

  • Wiadomości: 297
  • Ekspres: Rancilio Silvia V4,Bialetti Venus 4tz,Phin
  • Młynek: Bodum Bistro,Baratza Vario
Odp: Kawiarka - co robię źle.
« Odpowiedź #56 dnia: 21 Czerwiec 2016, 15:56:34 »
Kurcze, myślałem, że kawiarka to idiotoodporna jest
Bo jest ! Ale jeszcze bardziej idiotoodporny jest phin.

Offline Lukas.troch Mężczyzna

  • Wiadomości: 82
  • Ekspres: Kawiarka bialetti kawiarka Fagor, ekspres przelewowy, ekspres Zelmer Piano, ekspres Senseo, ekspres tchibo, Hario V60, AeroPress,
  • Młynek: Severin km3874 Severin KM3873
Odp: Kawiarka - co robię źle.
« Odpowiedź #57 dnia: 13 Wrzesień 2017, 22:09:46 »
Witam. Dodam coś od siebie do tematu. Kawę w kawiarce od początku robiłem w Fagor 6tz później zakupiłem Bialetti Moka Express 3tz po zakupie pewny swoich umiejętności wlana woda pod zaworek, kawa zmielona jak zawsze wsypana w sitko na równo kawiarka skręcona i na gaz.... kilka minut później słyszę bulgotanie kawa leci takim mocnym ciśnieniem że zamiast się delikatnie sączyć to pryska po całej kuchni i koniec końców w kawiarce może max było z 50ml. Co było przyczyną ? Nowa kawiarka, kawa ta sama, umiejętności te same a jednak coś nie tak... Po czasie doszedłem co było przyczyną :) Za duży płomień na gazie... Kawiarka nagrzała się bardziej niż woda która wylatywała i było to coś na zasadzie przechodzenia wody w stan pary po dotknieciu kawiatki... Odkąd robię tak że od postawienia płomień jest na równo z objętością kawiarki i po chwili zmniejszam na najmniejszy jaki jest kawa wychodzi super... leci po woli i nic się nie dzieje. Może to nic ciekawego ale komuś może pomoże :) Pozdrawiam

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Kawiarka - co robię źle.
« Odpowiedź #58 dnia: 13 Wrzesień 2017, 22:23:27 »
Ja najpierw grzeję wodę w dolnym pojemniku, dopiero po zagotowaniu skręcam przy użyciu rękawicy kuchennej całość i stawiam ponownie na gazie, jak zobaczę pierwsze krople kawy zmniejszam gaz na minimum.

Marek.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: Kawiarka - co robię źle.
« Odpowiedź #59 dnia: 14 Wrzesień 2017, 07:05:52 »
Ja najpierw grzeję wodę w dolnym pojemniku, dopiero po zagotowaniu skręcam przy użyciu rękawicy kuchennej całość i stawiam ponownie na gazie, jak zobaczę pierwsze krople kawy zmniejszam gaz na minimum.

Marek.
Robiłem podobnie. Wg mnie jest to przepis na przeparzoną kawę. Ekstrakcja wydłuża się niemiłosiernie. No ale dla mnie kawiarka w dalszym ciągu to czarna magia. Banalne urządzenie, a w moim wykonaniu porażka. Za każdym razem ;D

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi