;

Autor Wątek: Phin  (Przeczytany 66605 razy)

Offline Mader Mężczyzna

  • Wiadomości: 201
  • Pomógł: 1
  • Ekspres: Ascaso STEEL UNO PROF, Aeropress, Drip, Kalita, Melitta Look Therm, Clever Drip
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart
Odp: Phin
« Odpowiedź #510 dnia: 23 Wrzesień 2017, 18:21:32 »
Dziś w dużym 340g zrobiłem sobie taki przelewik:

kawa Coffee Republic - Kenya Kirinyaga
doza 16g kawy 25 klik comandante
rozgrzałem phina i kubek
zasypałem i mocno ubiłem
zalałem woda, która miała tak z 90 stopni tak aby zrobić 30s preinfuzje i po tym czasie dolałem do pełna (nie dolewałem już później)
jakieś 6 min kapania
dolałem do 300ml w kubku

pięknie pachnie i smakuje owocowo. Na końcu było trochę pyłu w kawie. Odczucia porównywalne do dripa.

Offline andy Mężczyzna

  • Wiadomości: 158
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: AP, Siurkacz V60, Phin
  • Młynek: Comandante MKIII Red Sonja, Rhinowares
Odp: Phin
« Odpowiedź #511 dnia: 23 Wrzesień 2017, 21:00:29 »
Bawiliście się z filtrami od AP między podstawką a kubkiem? Bardzo to wpływa na body kawy kiedy stosuje się drobne mielenie?

Dzisiaj zrobiłem sobie z 10 klika i choć na początku kiedy próbowałem (było trochę gorące) napar był kwaśnawy, to po chwili kiedy temperatura trochę opadła całkiem fajnie smakował (kawa Gwatemala od Nomad 12g/100ml).

Offline browczyk Mężczyzna

  • Wiadomości: 26
  • Pomógł: 3
  • Ekspres: Phin, French press, bialetti 3tz, automat
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130
Odp: Phin
« Odpowiedź #512 dnia: 23 Wrzesień 2017, 23:37:12 »
Na końcu było trochę pyłu w kawie
Polecam położyć  pokrywkę dnem do góry, nalać odrobinę wody, na to phin i zrobić preinfuzję. Kawa namoczy się też od dołu, a na podstawce zostanie trochę pyłu i drobinek kawy. Idealnie klarownie nie będzie, ale zawsze lepiej.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi