;

Autor Wątek: Phin  (Przeczytany 73946 razy)

Offline Mader Mężczyzna

  • Wiadomości: 319
  • Pomógł: 2
  • Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart
Odp: Phin
« Odpowiedź #510 dnia: 23 Wrzesień 2017, 18:21:32 »
Dziś w dużym 340g zrobiłem sobie taki przelewik:

kawa Coffee Republic - Kenya Kirinyaga
doza 16g kawy 25 klik comandante
rozgrzałem phina i kubek
zasypałem i mocno ubiłem
zalałem woda, która miała tak z 90 stopni tak aby zrobić 30s preinfuzje i po tym czasie dolałem do pełna (nie dolewałem już później)
jakieś 6 min kapania
dolałem do 300ml w kubku

pięknie pachnie i smakuje owocowo. Na końcu było trochę pyłu w kawie. Odczucia porównywalne do dripa.

Offline andy Mężczyzna

  • Wiadomości: 173
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: AP, Siurkacz V60, Bialetti Venus 2tz, Phin
  • Młynek: Comandante MKIII Red Sonja, Rhinowares
Odp: Phin
« Odpowiedź #511 dnia: 23 Wrzesień 2017, 21:00:29 »
Bawiliście się z filtrami od AP między podstawką a kubkiem? Bardzo to wpływa na body kawy kiedy stosuje się drobne mielenie?

Dzisiaj zrobiłem sobie z 10 klika i choć na początku kiedy próbowałem (było trochę gorące) napar był kwaśnawy, to po chwili kiedy temperatura trochę opadła całkiem fajnie smakował (kawa Gwatemala od Nomad 12g/100ml).

Offline browczyk Mężczyzna

  • Wiadomości: 29
  • Pomógł: 3
  • Ekspres: Phin, French press, bialetti 3tz, automat
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130
Odp: Phin
« Odpowiedź #512 dnia: 23 Wrzesień 2017, 23:37:12 »
Na końcu było trochę pyłu w kawie
Polecam położyć  pokrywkę dnem do góry, nalać odrobinę wody, na to phin i zrobić preinfuzję. Kawa namoczy się też od dołu, a na podstawce zostanie trochę pyłu i drobinek kawy. Idealnie klarownie nie będzie, ale zawsze lepiej.

Offline andy Mężczyzna

  • Wiadomości: 173
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: AP, Siurkacz V60, Bialetti Venus 2tz, Phin
  • Młynek: Comandante MKIII Red Sonja, Rhinowares
Odp: Phin
« Odpowiedź #513 dnia: 26 Wrzesień 2017, 18:29:45 »
Nie wiem co robię nie tak (a może to po prostu kawa) ale etiopia mi kompletnie nie smakuje z phina. Za dużo tych kwaskowatych nutek.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4736
  • Pomógł: 32
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA E61 Concept; Orchestrale E61;
  • Młynek: MSJ, RR55OD, MGuatemala
Odp: Phin
« Odpowiedź #514 dnia: 26 Wrzesień 2017, 18:31:53 »
Etiopia taka bywa.

Offline dopeman

  • Wiadomości: 870
  • Pomógł: 6
Odp: Phin
« Odpowiedź #515 dnia: 02 Listopad 2017, 19:31:54 »
Koledzy, jak najczęściej używacie małego phina 200 ml i czy korzystacie z dodatkowego sitka-podstawki czy bez?

W dużym 450ml - 28g przemiał jak do dripa 26-29k komendant - woda 94'C - zalanie na bloom - później zalanie do pełna, zawsze bez wagi. Zwykle 8-10min kapie. I zawsze dostaje 400 ml pysznej kawy.

W małym jest to nie do powtórzenia.

Przy tym samym przemiale i dozie 7g/100ml kawa ciężka ale bez aromatów, czas ponad 6 min.
przy drobniejszym czas bliżej 8min ale przeparzona.

Ta sama kawa, pięknie pachnąca, słodka, pyszna w V60 etiopia. Zrobiłem oba phiny na raz to mam porównanie. Duży wyszedł ciut zbyt przeciagnięty ale już sam zapach był bardzo ładny. Nie ma porównania kompletnie. Niebo a ziemia.

W zasadzie spodziewałem się jak w V60 że z małego będzie lepiej. Ale się przejechałem.

Co poradzicie?



Offline grex

  • Wiadomości: 792
  • Pomógł: 15
  • Ekspres: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
  • Młynek: Eureka Mignon v.2+hopper DIY
Odp: Phin
« Odpowiedź #516 dnia: 02 Listopad 2017, 21:33:13 »
mały to 140ml, 200-tka to chyba średni phin.
Nie wiem jak inni, ale ja nie używam podstawki, mam model 140ml i wieszam go za te plastikowe uchwyty wewnątrz dopasowanego, nagrzanego kubka, który zapewnia mu dodatkową izolację w czasie parzenia. Bez jakiejś formy dodatkowej izolacji woda w filtrze szybko wytraca temperaturę, przynajmniej jeżeli chodzi o mniejsze modele.
Przemiał nieco grubiej niż do moki, preinfuzja, brew ratio zazwyczaj 8-9g/100. Napar nawet po długim parzeniu jest gorący i zawsze smaczny, choć główną rolę przypisywałbym tu po prostu dobrej jakości surowcowi, a nie technice parzenia.
« Ostatnia zmiana: 02 Listopad 2017, 21:40:53 wysłana przez grex »

Offline Pawcio

  • Wiadomości: 118
  • Pomógł: 1
  • Ekspres: kawiarka, FP, phin, ekspres przelewowy
  • Młynek: ręczny
Odp: Phin
« Odpowiedź #517 dnia: 10 Listopad 2017, 21:03:28 »
Trafiłem właśnie na ciekawą odmianę Phina na Aliexpress:
http://tiny.pl/glmsm
Z analizy zdjęć wynika, że ta ma spodek z wyciętym otworem, zintegrowany na stałe z korpusem. Czyli jest tam jedno dolne sitko zamiast dwóch jak w wersji tradycyjnej. Na jednym ze zdjęć jest sugerowane używanie filtra od aeropressa, pewnie w zamian. Natomiast górne sitko, które idzie na górę przemiału jest przykręcane. Niektórzy z was pisali, że wieszają tradycyjnego Phina za te boczne "cycki" bezpośrednio w kubku i nie stosują podstawki, więc ta odmiana ( styl koreański - jak wynika z opisu) wychodzi wam naprzeciw. No i uchwyt ma wygodniejszy...
« Ostatnia zmiana: 10 Listopad 2017, 21:13:12 wysłana przez Pawcio »

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3573
  • Pomógł: 51
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, wszelkie alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 Drogheria
Odp: Phin
« Odpowiedź #518 dnia: 10 Listopad 2017, 21:58:58 »
Na jednym ze zdjęć jest sugerowane używanie filtra od aeropressa

To jest filtr do phina.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi