Ostatnie wiadomości

Strony: [1] 2 3 ... 10 Next
1
Zakupy grupowe / Odp: Pesado HE - Zakup Grupowy
« Ostatnia wiadomość wysłana przez GostRado dnia Dzisiaj o 20:38:04 »
Posiada ktoś to sitko o objętości zbliżonej do VST 20g?

Pesado w wersji large i sypałem tam dzisiaj 20g. Pewnie da radę i nieco więcej, mniej to już chyba słabo.
To by wyglądało, że Pesado większą wewnątrzą średnicę niż VST?
2
Ekspresy kolbowe / Odp: Lelit Victoria vs Profitec Go
« Ostatnia wiadomość wysłana przez GostRado dnia Dzisiaj o 20:36:32 »
A co ma stałe podłączenie do wody do nasączania kolby od zwykłego zbiornika?
Najlepiej  porównać między Twoim ekspresem, a dokładniej mówiąc każdym domowym a takim gastro potworem, wtedy poczujesz dużą różnicę, jak smakuje espresso z poszczególnych maszyn.
3
Ekspresy kolbowe / Odp: Lelit Victoria vs Profitec Go
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Artisz dnia Dzisiaj o 20:27:29 »
Jeżeli pompa w danym ekspresie pompuje wodę ze stałym ciśnieniem dajmy na to 9 barów to nie zrobisz prawdziwej preinfuzji ciśnieniem 2 bary dopóki nie podłączysz ekspresu do wodociągu i wtedy ekspres poda mniejsze ciśnienie z sieci bez użycia pompy. Jeżeli ekspres posiada pompę w której można sterować ciśnieniem to nie potrzeba podłączać żeby to zrobić.
4
Młynki / Odp: Fiorenzato AllGround Sense
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Mader dnia Dzisiaj o 20:17:21 »
Ostatnio sprawdzilem jak retencja. Wyjąłem ten dziubek magnetyczny i pędzelkiem starałem się wszystko wyciągnąć i wyszło 0,8g. Bez zdejmowania żaren bo tego rano nie robię.

Obracałeś dolnym żartem? Wydaje mi się że w komorze będzie jeszcze więcej mielonki.


Starałem się zrobić tak, jakby co rano powtarzał jakąś czynnośc a to nie byłoby rozkecanie żaren. Wtedy pewnie wysypałoby się więcej kawy ale tamta kawa jest juz ubita i nie sądzę aby między żarna trafiała już jakaś nowa kawa.
5
Ekspresy kolbowe / Odp: La Pavoni Cellini LPSCCC01EU (HX) jako następca Bezzera BZ09 (SB)
« Ostatnia wiadomość wysłana przez cvahoo dnia Dzisiaj o 20:09:17 »
No i cały mój misterny plan upgrade z Sb na hx sie posypał ;)
Db nie brałem pod uwage, musze doczytać jak to funkcjonuje, np. czy da sie włączyć tylko mniejszy z bojlerów jesli wiem, że będę robić tylko espresso.
Domyślam się że prostszą alternatywa dla db jest sb ale z większym niz w bz09 boilerem.

Janusz - jakbym się na coś decydował to tylko o klasycznym wyglądzie ekspresu.

Na razie chyba sie jednak wstrzymam, skoro tani hx to żadny upgrade.
6
Ekspresy kolbowe / Odp: Lelit Victoria vs Profitec Go
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Szkice dnia Dzisiaj o 19:56:57 »
A co ma podłączenie bezpośrednie wody do preinfuzji?
To, że masz wtedy prawdziwą preinfuzję, a nie protezę.


A co ma stałe podłączenie do wody do nasączania kolby od zwykłego zbiornika?
7
Zakupy grupowe / Odp: Pesado HE - Zakup Grupowy
« Ostatnia wiadomość wysłana przez ptx dnia Dzisiaj o 19:49:05 »
Siatko i prysznic dotarł, dziękuje.
8
Młynki / Odp: Fiorenzato AllGround Sense
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Artisz dnia Dzisiaj o 19:16:29 »
No widać że Mikra ma lekko kremowy odcień.
9
Młynki / Odp: Fiorenzato AllGround Sense
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Boby_brown dnia Dzisiaj o 19:12:02 »
Fiorek ma bielszy odcień bieli niż Misia. Zauważyliście? Jest nawet o tym piosenka "A Whiter Shade of Pale"  ;)
10
Kawa / Odp: Krótkie opinie o kawach
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Szczympek dnia Dzisiaj o 18:52:44 »
Krótko to krótko: Kolumbia Villa de Don Juan Gesha YEAST INOCULATED od @Antonio - Flair 58, 064s: dobrze wypieczony pumpernikiel na zakwasie.

To dobrze czy źle? Brzmi jak „upieczona” kawa a nie poprawnie wypalona Geisha
Strony: [1] 2 3 ... 10 Next


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi