Autor Wątek: Phin  (Przeczytany 203707 razy)

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Phin
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Czerwiec 2013, 20:07:13 »
A jaki przemiał, doza i czas przelewania się wody?

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Phin
« Odpowiedź #16 dnia: 04 Czerwiec 2013, 07:31:25 »
Przemiał... tak pod aero, doza - ok 7-8 g, woda o temp. ok 80*C. Czasu przelewania nie znam, coś ok. 10 minut - wlałem wodę i zająłem się czymś innym.
I jeszcze gwoli wyjaśnienia - efekty nie były złe, ale ta konkretna kawa urzekła mnie z syfonu a z phina była taka przeciętna. Gdyby nie to wcześniejsze doświadczenie zapewne lepiej bym ją ocenił.
Jeszcze jedna-dwie próby (ale z inna kawą) i trafi na jakiś czas do szafki, bo na razie nieodmiennie kręci mnie tygielek :)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Phin
« Odpowiedź #17 dnia: 04 Czerwiec 2013, 10:32:07 »
Ja phin'a lubię za to, że smakowo daje mi coś bardzo porównywalnego z espresso. Tylko jak gdzieś pisałem espresso ma te wszystkie smaki i aromaty skondensowane w małej dawce i czasem ciężko je wyłapać. A phin rozciąga je w czasie, odseparowuje od siebie.

Może zrób 8-9g i wodę ciut cieplejszą?
LMWDP #469

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Phin
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Czerwiec 2013, 10:35:42 »
Raczej zmienię kawę. W tej dominuje czekolada i zrobiła się już nudna. Może wreszcie wypalę coś z JGC. :)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Phin
« Odpowiedź #19 dnia: 04 Czerwiec 2013, 10:42:10 »
Też tak masz że ochota na dany smak falami przychodzi - ja od dłuższego czasu uderzałem w klimat czekoladowo/orzechowe, z rzadka do phin'a jakiś kwasek. Teraz - może to kwesta że cieplej nieco na dworze - szukam znów cytrusów i kwasków w espresso.
LMWDP #469

Offline ziomiwan

  • Wiadomości: 218
  • Ekspres: SIEMENS EQ6 S500, Faema Faemart
Odp: Phin
« Odpowiedź #20 dnia: 04 Czerwiec 2013, 20:35:07 »
Ja już kilka razy parzyłem w Phinie.
Podoba mi się! Bardzo przypomina mi espresso co jest wielkim plusem!
Nawet dolanie ciepłego mleka do takiej kawy daje świetne efekty.
Dla mnie bardzo na plus, smaczna kawa i bez fusów!!

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Phin
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Czerwiec 2013, 22:34:31 »
Spróbuj latte w szklance zrobić - wlewasz podgrzane mleko, może być i spienione i na to stawiasz phin'a żeby przeciekał :)

LMWDP #469

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Phin
« Odpowiedź #22 dnia: 04 Czerwiec 2013, 22:37:55 »
Tylko szklanka musi być odpowiednia bo inaczej szybko wszystko będzie mocno chłodne :(

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Phin
« Odpowiedź #23 dnia: 04 Czerwiec 2013, 22:40:45 »
O tak. Popieram. Zrobiłem tak kiedyś i podałem pewnej przedstawicielce płci pięknej -- była zachwycona i powiedziała, że bardzo by chciała takie cuda w kawiarni dostać. Mówię i o smaku, i o samym podaniu kawy która się nadal parzy i wygląda.

Mleko będzie ciepłe, to i ciepło utrzyma -- bez obaw. Ze zwykłem naparem z phina jest więcej kłopotów.

Offline Joanna Bożek Kobieta

    • Herbaciara
  • Wiadomości: 257
    • Joanna Bożek o herbacie
  • Ekspres: French Press, Kawiarka
  • Młynek: Made in Albania
Odp: Phin
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Czerwiec 2013, 11:22:28 »
Zrobiłam sobie w phinie właśnie kawę Etiopia Mocca Lekempte, przemiał bardzo gruby, temperatura 85 stopni 8gramów i powiem tak
>Luty 2018 - Herbaciana wyprawa do Wietnamu!<
Prowadzę bloga o herbacie, herbatyzm jest moją życiową filozofią.
www.joannabozek.pl
https://www.facebook.com/joannabozekoherbacie/

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Phin
« Odpowiedź #25 dnia: 05 Czerwiec 2013, 11:24:56 »
Płynna czekolada? :)

Offline Joanna Bożek Kobieta

    • Herbaciara
  • Wiadomości: 257
    • Joanna Bożek o herbacie
  • Ekspres: French Press, Kawiarka
  • Młynek: Made in Albania
Odp: Phin
« Odpowiedź #26 dnia: 05 Czerwiec 2013, 11:54:04 »
yes, yes yes  ;D już po przelaniu się kawy czułam cudowny czekoladowy aromat jaki unosił się z filiżanki  :kawa: a smak no rewelacja... tego mi było trzeba  ;D
>Luty 2018 - Herbaciana wyprawa do Wietnamu!<
Prowadzę bloga o herbacie, herbatyzm jest moją życiową filozofią.
www.joannabozek.pl
https://www.facebook.com/joannabozekoherbacie/

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Phin
« Odpowiedź #27 dnia: 05 Czerwiec 2013, 12:04:59 »
Ta Etiopia jest jedną z moich ulubionych. :)

Offline side

  • Wiadomości: 43
  • Ekspres: Tygielek, Phin
Odp: Phin
« Odpowiedź #28 dnia: 05 Czerwiec 2013, 13:04:04 »
Gdzie kupujecie ten etiopski smakolyk ? :P

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Phin
« Odpowiedź #29 dnia: 05 Czerwiec 2013, 13:05:35 »
Ja tradycyjnie w tarnowskiej Agifie :)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi