Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1054471 razy)

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2205 dnia: 01 Wrzesień 2017, 21:53:11 »
espresso i doppio

Pija ktoś w ogóle pojedyncze espresso?

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5082
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2206 dnia: 01 Wrzesień 2017, 22:32:37 »
Może tak, może nie, kto to wie... ;) Ja nawet nie próbowałem.

Online Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3166
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2207 dnia: 01 Wrzesień 2017, 22:44:55 »
Pija ktoś w ogóle pojedyncze espresso?
Owszem, owszem. Tyle, że jakieś lurowate (w stosunku do doppio wychodzi).

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2980
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2208 dnia: 02 Wrzesień 2017, 09:08:55 »
To sugeruję demokratycznie określić wielkości i jednostki przed wpisaniem.
 :evil:
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Gragor

  • Wiadomości: 35
  • Ekspres: Ascaso ARC
  • Młynek: La Spaziale Astro 12
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2209 dnia: 02 Wrzesień 2017, 12:06:17 »
Panowie, coś z tą kawą rzeczywiście jest nie tak. Dwie torebki i obie uprażone jak na zdjęciach od koleżanki z wiadomego tematu o młynku.
Tarazzu ciągle kwaśna choć powoli dochodzimy do porozumienia - dziś zmielona na praktycznie minimum.
Druga Santos z tej palarni - praktycznie bez smaku, miałem Santosa z AA i była całkiem inna. Wygląd ziaren również podobny.

Co do ekspresu - widziałem na allegro parę Gaggi, w tym jest Baby Dose za 400zł - czy takie coś ma sens? Bo może małym wkładem bym sobie spróbował coś poprawić... Jak nie to poczekam na kolejne oferty :)

Na ebayu jest też lelit 51, za 65E z włoch, wygląda na to żę bez kratki tylko, to chyba za dużo dla mnie kombinowania, ale może ktoś szuka:
ebay.de/itm/LELIT-ESPRESSOMASCHINE-SIEBTRAGER-MOD-PL51-MADE-IN-ITALY-ITALIAN-KAFFEE/391757490698?hash=item5b3690ea0a%3Ag%3A9%7E8AAOSwvihY9hAE

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2210 dnia: 02 Wrzesień 2017, 12:27:18 »
Druga Santos z tej palarni - praktycznie bez smaku, miałem Santosa z AA i była całkiem inna. Wygląd ziaren również podobny.
Hasło "Santos" jest tożsame z hasłem "Brazylia". Niewiele mówi, nic nie mówi. Dziś można kupić 1kg surowego ziarna z Brazylii za $2 a także za $20.
« Ostatnia zmiana: 02 Wrzesień 2017, 12:33:14 wysłana przez Antonio »

Offline stefunk

  • Wiadomości: 272
  • Ekspres: Rancilio Epoca DE 2GR, Lelit MaraX
  • Młynek: Mazzer, GnIOTA, Xeoleo, 1zpresso JX-PRO
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2211 dnia: 05 Wrzesień 2017, 10:01:18 »
W końcu udało mi się zacząć robić powtarzalne espresso, bez kanałowania, błota, z cremą i świetne w smaku, dziękuję wszystkim, którzy pomagali  :taniec:

Kilka uwag ... test monety przy mojej Gaggi Classic i tym sitku: https://akcesoriabaristy.pl/pl/p/FAEMA-pojedyncze-sitko-7-g/185 niestety nie działa, kawy jest za mało i zostaje błoto + pojawia się kanałowanie. Dopiero po władowaniu tam 12g kawy i naprawdę mocnym ubiciu byłem w stanie pozbyć się kanałowania.

Offline prunt

  • Wiadomości: 105
  • Ekspres: Ascaso Duo PID, V60-01/02, Chemex, Chemex by Duka, AeroPress
  • Młynek: Ceado e6p, Comandante MK3 NB, Aergrind
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2212 dnia: 05 Wrzesień 2017, 16:07:20 »
Gratulacje!

Ja niestety nadal mam problemy. Powtarzalność coraz lepsza, ale jeszcze nie satysfakcjonujaca. Natomiast mam dwa problemy. Po pierwsze ciacho czasami nie wypada całe przy puknięciu, tylko okłamuje się kawałek z wierzchu. Z czego to może wynikać?

Po drugie ekstrakcja. Zaczyna mi wychodzić "na oko" porządna - ładne mysie ogonki, cieniutkie, coraz mniej się rwą. Natomiast smak zdecydowanie bardziej mi podchodzi z 30 sekund 38-40g niż z 25 (32-34g). Nie zostawia takiego ostrego nieprzyjemnego posmaku "po". Pytanie - próbować coś zmieniać? I co? Czy na razie uznać, ze jest Ok i skupić się na powtarzalności? Doza 16g (No, 15,8 15,9)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2213 dnia: 05 Wrzesień 2017, 16:27:56 »
Czy na razie uznać, ze jest Ok i skupić się na powtarzalności?
Uznać, że jest OK. Ta doza/uzysk i czas to tylko drogowskaz. Punkt wyjścia. Jak zmienisz kawę to wrócisz znowu do 32 g i zobaczysz czy posmak będzie lepszy.

Offline Metiu

  • Wiadomości: 518
    • M Coffee Accessories
  • Ekspres: Isomac Tea II, La Pavoni Prof.
  • Młynek: Mazzer Mini A Digital, Wilfa, Feldgrind, Comandate Mk3
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2214 dnia: 05 Wrzesień 2017, 20:11:57 »
W końcu udało mi się zacząć robić powtarzalne espresso, bez kanałowania, błota, z cremą i świetne w smaku, dziękuję wszystkim, którzy pomagali  :taniec:

Dopiero po władowaniu tam 12g kawy i naprawdę mocnym ubiciu byłem w stanie pozbyć się kanałowania.

Gratulacje ! :)
Co do tego sitka, to kiedyś gdy się bawiłem pojedynczym miałem takie same obserwacje. Niby pojedyncze ale bez 12 g ani rusz. Z ubiciem się jedynie nie zgodzę bo to z założenia ma być zawsze takie samo. Nie ma sensu za lekko nie ma sensu się tez uwieszać, zdecydowanie ubić, ale zawsze tak samo. :)
Czy potrzebujesz tampera ? - > clik !

Offline prunt

  • Wiadomości: 105
  • Ekspres: Ascaso Duo PID, V60-01/02, Chemex, Chemex by Duka, AeroPress
  • Młynek: Ceado e6p, Comandante MK3 NB, Aergrind
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2215 dnia: 11 Wrzesień 2017, 08:38:31 »
Dobra, Panowie, pomocy. Mam problem z ziarnistoscia przemiału. Miele na NS Grinta. Na jednym ząbku mam 42g w 25. Na następnym już ledwo kapie. Tragedia. Doza 16g. Korygować dozą? Co zle robie? Chyba nie będę zwalać na ziarna


Wysłane za pomocą Tapatalk

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2216 dnia: 11 Wrzesień 2017, 08:46:06 »
Pokaż zdjęcie ciastka, może za pierwszym razem masz kanały. Koledzy tu pisali, że w tych ekspresach doza ma być taka, żeby kawa była pod sam prysznic, wtedy jest mniejsze prawdopodobieństwo kanałowania. A jaka kawa?

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline uman Mężczyzna

  • Wiadomości: 439
  • Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Kingrinder K6, Porlex mini
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2217 dnia: 12 Wrzesień 2017, 07:20:25 »
Panowie - czy właściciele Arc-ów i Basic'ów mogą się wypowiedzieć jak ładują sitko - pod prysznic czy zgodnie z testem monety? Bardzo by mi to pomogło w niemarnowaniu kolejnych gramów kawy. Mam wrażenie że na poziomie monety bardzo łatwo o kanał.

Offline prunt

  • Wiadomości: 105
  • Ekspres: Ascaso Duo PID, V60-01/02, Chemex, Chemex by Duka, AeroPress
  • Młynek: Ceado e6p, Comandante MK3 NB, Aergrind
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2218 dnia: 12 Wrzesień 2017, 11:42:51 »
Dzisiaj postaram się o zdjęcie ciastka, będzie też inna kawa, więc może pomoże. Ja ładuję pod sitko (ARC)

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2219 dnia: 12 Wrzesień 2017, 11:47:47 »
Panowie - czy właściciele Arc-ów i Basic'ów mogą się wypowiedzieć jak ładują sitko

Tu masz cały wątek na ten temat :)
http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=4082.0

Marek.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi