Autor Wątek: La Peppina dla opornych  (Przeczytany 39189 razy)

Offline JanekdF Mężczyzna

  • Wiadomości: 710
  • Ekspres: Expobar Office Control, Cafelat Robot, alternatywy
  • Młynek: Aergrind, Hiku, projekt własny, stare stożki
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #135 dnia: 01 Październik 2018, 08:59:28 »
Jaka mała stopa! :D Dzięki :)
Who ever would call a machine in Italy "Cappuccino Amore"? - F.C.

Offline montescudaio Mężczyzna

  • Wiadomości: 110
  • Ekspres: La Pavoni Professional, Bezzera Strega R Al
  • Młynek: Fiorenzato F4e nano, ZF64W
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #136 dnia: 01 Październik 2018, 10:36:47 »
Witam!
Leży u mnie Microcimbali Liberty, ponieważ po odkamienianiu zaczął przeciekać bojler.
Mam zapytanie czy teflonowanie by pomogło?
Pozdrawiam.

Offline JanekdF Mężczyzna

  • Wiadomości: 710
  • Ekspres: Expobar Office Control, Cafelat Robot, alternatywy
  • Młynek: Aergrind, Hiku, projekt własny, stare stożki
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #137 dnia: 01 Październik 2018, 12:47:22 »
Jeśli teflon zatka przeciek... Ale to ryzykowne, bojler w Microcimbali jest pod ciśnieniem, które pewnie w końcu pokona ten teflon (to w końcu cieknka warstwa). Lepiej zlokalizować przeciek, nawiercić otwór, nagwintować i wkręcić "korek". Gdzieś już tak załatanego widziałem w sieci.
Who ever would call a machine in Italy "Cappuccino Amore"? - F.C.

Offline slusar_o2 Mężczyzna

  • Wiadomości: 530
  • Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #138 dnia: 03 Październik 2018, 19:36:42 »
Nie udało mi się odkręcić tłoka heh

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #139 dnia: 03 Październik 2018, 19:46:54 »
Na orphanespresso masz krok po kroku pokazane jak i co rozkręcić.
LMWDP #469

Offline slusar_o2 Mężczyzna

  • Wiadomości: 530
  • Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #140 dnia: 03 Październik 2018, 21:39:57 »
Tam tylko wymieniają uszczelki, samego tłoka nie rozkręcają.

Offline JanekdF Mężczyzna

  • Wiadomości: 710
  • Ekspres: Expobar Office Control, Cafelat Robot, alternatywy
  • Młynek: Aergrind, Hiku, projekt własny, stare stożki
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #141 dnia: 03 Październik 2018, 21:42:59 »
Może to i dobrze, mi się udało i zgubiłem dwa elementy mocujące tenże tłok do wajchy...
Who ever would call a machine in Italy "Cappuccino Amore"? - F.C.

Offline slusar_o2 Mężczyzna

  • Wiadomości: 530
  • Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #142 dnia: 04 Październik 2018, 05:59:46 »
Kamień został na grupie :( Pomoczę jeszcze pół dnia i zobaczę co się stanie. A potem co? Papier ścierny? Trochę boję się że papierem to wyczyszczę a kamień potem wróć i 'zaleje' te rowki po czyszczeniu papierem i bedzie jeszcze gorzej. Jak myślicie?

Offline slusar_o2 Mężczyzna

  • Wiadomości: 530
  • Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #143 dnia: 07 Październik 2018, 09:40:47 »
Wiecie z czego jest wykonana grupa? Jaki to stop?

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #144 dnia: 08 Październik 2018, 08:27:31 »
O ile mnie pamięć nie myli to jest to ZnAl - ciężko było o galwanizację bo do tego trzeba podobno zupełnie innej chemii.
LMWDP #469

Offline Markoni Mężczyzna

  • Wiadomości: 57
  • Ekspres: La Peppina, Aeropress, Pa Pavoni,VBM Super Digital
  • Młynek: Casadio, Zassenhaus
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #145 dnia: 06 Luty 2019, 10:38:41 »
Od jakiegoś czasu użytkuje Pepinkę i dochodzę do wniosku, że bardziej mi smakuje espresso z tej genialnej maszynki niż z HX.
Wcześniej miałem La Pavoni i przez miesiąc nie polubiliśmy się( nie mogłem uzyskać przyzwoitego espresso.
Z pepinki espresso wyszło za trzecim strzałem i smak produktu jest duzo ciekawszy.
 Ponieważ gonienie " króliczka" to ciężka choroba zastanawiam się nad tuningiem pepinki.
Pid to element obowiązkowy ale chodzi mi po głowie wymiana sitka prysznica. Ma ktoś  może wiedzę czy gdzieś jest dostępne inne sitko, a może kupić jakiegoś IMS wyciąć pod wymiar i przerobić?
Żeby stara przyjaźń nie rdzewiała należy ja nasączać kawą lub/i alkoholem.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi