Autor Wątek: Studencki Wrocław-dlaczego taka drożyzna?  (Przeczytany 15990 razy)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Studencki Wrocław-dlaczego taka drożyzna?
« Odpowiedź #60 dnia: 12 Październik 2017, 12:18:57 »
Coś tam zarobi. Pytanie w jakim czasie. Te 13k to raptem 1100 miesięcznie na rok.
Przy 20 dniach pracy wychodzi 55pln na dzień.
Ja wiem, że lokal jeszcze dojdzie I sporo innych kosztów.
Pytanie brzmi ile kaw dziennie sprzedasz? 100, 200?
Drugie pytanie to ile na rękę PO ZUSach i PITach chcesz z takiego biznesu mieć?

Może wątek biznesplan kawowy zrobimy. Zasilimy to arkuszem do wyliczeń.
LMWDP #469

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5085
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Studencki Wrocław-dlaczego taka drożyzna?
« Odpowiedź #61 dnia: 12 Październik 2017, 12:25:22 »
Kawa za 5 zł = 4,07 zł netto... Po odliczeniu 19% dochodowego zostaje ciut ponad 3 zł.  Odejmij od tego koszty i zostają jakieś grosze... No ale i tak najważniejszym kosztem jest chyba wynajem lokalu, bo przy uczelni może to być bardzo drogie...

Offline slusar_o2 Mężczyzna

  • Wiadomości: 530
  • Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
Odp: Studencki Wrocław-dlaczego taka drożyzna?
« Odpowiedź #62 dnia: 12 Październik 2017, 12:43:35 »
Odliczanie dochodowego od kwoty netto produktu nie ma najmniejszego sensu.
« Ostatnia zmiana: 12 Październik 2017, 12:47:18 wysłana przez slusar_o2 »

Offline untoldex Mężczyzna

  • Wiadomości: 729
  • Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
Odp: Studencki Wrocław-dlaczego taka drożyzna?
« Odpowiedź #63 dnia: 12 Październik 2017, 12:46:05 »
Odliczanie dochodowego od kwoty netto produktu nie ma najmniejszego sensu.

A czy dochodowego czasem nie będziesz odliczał dopiero po uwzględnieniu kosztów?

Offline slusar_o2 Mężczyzna

  • Wiadomości: 530
  • Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
Odp: Studencki Wrocław-dlaczego taka drożyzna?
« Odpowiedź #64 dnia: 12 Październik 2017, 14:40:30 »
Oczywiście. Z nudów przeliczyłem koszty wg wyliczeń @siewcy w poprzednich postów. Koszt kubka (300 ml) wychodzi na poziomie 2,36 zł (kawa 70zł/kg + woda + prąd + kubek + miejsce postojowe ok 500zł/msc + cukier etc). Zakładam "lokal" mobilny.
Zakładam obrót ok 2500 kaw/msc. Granica "opłacalności" przy takim ruchu to ~3,5zł/kubek brutto. Wtedy wychodzimy na zero. Przy 5zł/kubek zarabiamy na czysto ~2,8k. Przy 10 zł/kubek mamy już ~11k zysku.

Oczywiście są to szacunki i nie ma tu kosztu zakupu sprzętu, jedynie uwzględniam jego amortyzację.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5085
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Studencki Wrocław-dlaczego taka drożyzna?
« Odpowiedź #65 dnia: 12 Październik 2017, 15:06:24 »
Miejsce postojowe nie ma sensu. Skąd weźmiesz w mobilnej kawiarni prąd do napędzenia ekspresu, który ciągnie 3 kW? Wychodzi 25 l kawy dziennie, średnio. Termos ma 5,7 l, daje to 5 uruchomień - jakieś 75 min pracy, nie licząc rozgrzewania ekspresu. Myślisz, że jakiś mały akumulator to uciągnie? Trzeba by było zainwestować kolejne, duże pieniądze w porządną przetwornicę i duży akumulator. Do tego jeszcze lodówka do mleka na prąd, która musi być włączona cały czas... dosłownie. Jako mobilna kawiarnia do parku - spoko, bo tam możesz grzać gazem. Dużego przelewu już tak nie ogarniesz(a przynajmniej nie znalazłem takiego ekspresu). No i te 500 zł... Jakoś nie wydaje mi się, żeby np. PWR chciało tylko tyle za miejsce parkingowe do stania codziennie - za samochód może by się udało, za punkt gastronomiczny sprzedający duże ilości "towaru" już raczej nie. Póki co nie chce mi się tego liczyć, jak wrócę do domu to może spróbuję coś dokładniej napisać. Ale za lokal to kilka razy więcej, a koszt całkowity wyposażenia jest raczej sporo większy. A gdyby jeszcze chciał do tego dołożyć cappu czy latte... Kolejne tysiące. I wchodzimy w koszty wyposażenia kawiarni. Bez 25-30 tysięcy nie ma co podchodzić...

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2988
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Studencki Wrocław-dlaczego taka drożyzna?
« Odpowiedź #66 dnia: 12 Październik 2017, 15:41:50 »
Po odliczeniu 19% dochodowego zostaje ciut ponad 3 zł.
Od kiedy?
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5085
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Studencki Wrocław-dlaczego taka drożyzna?
« Odpowiedź #67 dnia: 12 Październik 2017, 17:28:19 »
No tak... Tak to jest jak się pisze na szybko między zamówieniami w pracy :D

Offline KAKR Mężczyzna

  • Wiadomości: 311
  • Ekspres: La Pavoni Professional,Faema Faemina,Baby Faema,Rocket Giotto Evo 2, Aeropress,Arrarex ,Kalita
  • Młynek: Macap,Rancilio Kryo,Lido E,Mahlkonig Kenia
Odp: Studencki Wrocław-dlaczego taka drożyzna?
« Odpowiedź #68 dnia: 14 Październik 2017, 04:24:48 »
A ZUS.... :Bicz: to. To nie łaska doliczyć i księgowy ...

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Studencki Wrocław-dlaczego taka drożyzna?
« Odpowiedź #69 dnia: 14 Październik 2017, 11:17:08 »
No to kto otwiera? :hihihi:

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5085
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Studencki Wrocław-dlaczego taka drożyzna?
« Odpowiedź #70 dnia: 14 Październik 2017, 12:15:39 »
Ja ;) Jak mi ktoś pokryje koszty kompletnego wyposażenia, od A do Z, żeby zostały tylko koszty bieżące. No i udostępni lokal za darmo ;) Na sprzęt potrzeba będzie - strzelam - z 30 tysięcy lekką ręką. Plus, żeby w lato z głodu nie umrzeć, jakaś mobilna kawiarenka i - znowu strzelam - kolejne 30 tysięcy ;)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Studencki Wrocław-dlaczego taka drożyzna?
« Odpowiedź #71 dnia: 14 Październik 2017, 13:34:02 »
Teraz przesadziłeś w drugą stronę. Jeśli masz lokal za darmo, to mogę otwierać z tym co mam w domu. Severin, przelewowa Melitta i termosy z Ikea. Cały ten sprzęt kupiłem za mniej niż 300zł.

Problem jest jedynie taki, że ani lokalu/miejsca nie dostaniesz za darmo, ani spożycie takiej kawy nie jest na poziomie opłacalnej ilości (aby pokryć koszty prowadzenia działalności i pracy).

Najrozsądniejszą wersją wydaje się zaprzyjaźnienie w jakiejś kawiarni na tyle aby przekonać ich do wprowadzenia powyższego zestawu u nich -- z tym, że to rodzi zagrożenie sprzedaży innych ich produktów, więc może 5zł tylko w wersji na wynos?

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Studencki Wrocław-dlaczego taka drożyzna?
« Odpowiedź #72 dnia: 14 Październik 2017, 13:41:45 »
5 zeta za batch brew nalewane do kubka klienta.
Modnie i eko.
Ewentualnie za okazaniem legitymacji studenckiej.

Offline slusar_o2 Mężczyzna

  • Wiadomości: 530
  • Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
Odp: Studencki Wrocław-dlaczego taka drożyzna?
« Odpowiedź #73 dnia: 14 Październik 2017, 13:49:42 »
to ma sens bo kubek wg wyliczeń siewcy to ~1/4 kosztów kawy.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5085
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Studencki Wrocław-dlaczego taka drożyzna?
« Odpowiedź #74 dnia: 14 Październik 2017, 14:48:52 »
Jak chcesz odmieniać, to siewca ;)

donkiszot, lokalu nikt nie da za darmo na uczelni i tak naprawdę wszystko zależy od jego kosztów... Ale IMO wspomniany przez Ciebie zestaw do pracy i zarabiania kasy tylko z tego to bzdura i to straszna. Jakoś nie wyobrażam sobie ciągłego patrzenia na ekspres i parzenia po litrze kawy jeśli ma to dać pieniądze na chleb. Co zrobisz jak przyjdzie i stanie kolejka 19 osób? To 5,7 l kawy(taka ilość, żeby łatwiej było liczyć na termosy). Różnica między gastro przelewem(np taki Bravilor) a jakimkolwiek domowym jest taka, że ten pierwszy zrobi taką ilość w 15 minut do jednego termosu, a taki domowy będziesz musiał uruchomić 6 razy i przelewać na bieżąco do termosu. A dokupując do takiego gastro zestawu 3 termos masz jakieś 17 litrów kawy, każdy gotowy w 15 minut. A to jakieś 56 kaw. I wydaje mi się, że jak kolejka będzie dłuższa, to zdążysz gdzieś pomiędzy kawami wstawić jeszcze jedną porcję. 3 termosy przy długiej kolejce - opróżniasz pierwszy i zanim wydasz pozostałe dwa, tamten zdąży się zaparzyć.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi