;

Autor Wątek: Ascaso Basic - kilka pytań technicznych  (Przeczytany 1232 razy)

Offline feevcio

  • Wiadomości: 11
  • Pomógł: 0
Odp: Ascaso Basic - kilka pytań technicznych
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Październik 2017, 10:02:47 »
Dziękuję za odpowiedzi, bede próbował - tylko jedno mnie zastanawia, przed wymiana uszczelek kawa leciała zdecydowanie żwawiej.. a nie przypominam sobie, żebym drobniej mielił?

Offline Janusz Mężczyzna

    • AVIN F.U.H. Janusz Hennig
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1395
  • Pomógł: 17
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Ascaso Basic - kilka pytań technicznych
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Październik 2017, 10:57:24 »
Kawa jest produktem naturalnym. Wchłania wilgoć z powietrza. To co miałeś ustawione kilka dni temu niekoniecznie może się sprawdzić wczoraj czy dziś. Zmień grubość mielenia i syp mniej kawy. Najlepiej namielić tak aby po równomiernym rozsypaniu kawa wypełniała sitko po brzegi. Wówczas zwykle po ubiciu uzyskuje się ten odstęp 10 mm.
Jak to powiedział pewien znajomy Włoch: dobra kawa - bez cukru, zła kawa - z cukrem, a powyżej 100 kg - bez cukru.

Offline uman Mężczyzna

  • Wiadomości: 75
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: kawiarka, Ascaso Basic t-blok, aeropress
  • Młynek: Porlex mini, Ascaso i-2
Odp: Ascaso Basic - kilka pytań technicznych
« Odpowiedź #17 dnia: 11 Październik 2017, 11:07:45 »
Tak jak pisze Janusz.
Ja robię tak:
- mielę, układam mniej więcej kawę tak żeby nie było kopczyka jakąś łyżeczką, czymkolwiek.
- ostukuję poziomo i pionowo raz czy dwa
Po tych operacjach mam kawy trochę mniej niż po brzegi (bo osiadła dzięki ostukiwaniu)
- ubijam równo
Na kawie, którą teraz mam w młynku jest to około 16,3-16,5g (podwójne sitko) ale dla innej może być trochę inaczej.

Offline Janusz Mężczyzna

    • AVIN F.U.H. Janusz Hennig
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1395
  • Pomógł: 17
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Ascaso Basic - kilka pytań technicznych
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Październik 2017, 11:15:05 »
Umam, troszkę niezgodnie z zasadami. Nie jest wskazane układanie kawy łyżeczką ani też ostukiwanie pionowe. W trakcie tych czynności mogą w kawie powstawać warstwy i kawa nie będzie się równomiernie zaparzała w całej objętości. Kawa powinna zostać namielona, równomiernie rozsypana poprzez lekkie ostukiwanie głowicy portafiltra dłonią poziomo i ubita. Inna metoda (częściej stosowana przez baristów na profesjonalnych maszynach) to namielenie z lekkim kopczykiem, utworzenie dłonią stożka i zgarnięcie nadmiaru kawy szpachelką.
Jak to powiedział pewien znajomy Włoch: dobra kawa - bez cukru, zła kawa - z cukrem, a powyżej 100 kg - bez cukru.

Offline uman Mężczyzna

  • Wiadomości: 75
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: kawiarka, Ascaso Basic t-blok, aeropress
  • Młynek: Porlex mini, Ascaso i-2
Odp: Ascaso Basic - kilka pytań technicznych
« Odpowiedź #19 dnia: 11 Październik 2017, 11:31:39 »
Nawet jeśli to robię przed tampingiem?

Offline Janusz Mężczyzna

    • AVIN F.U.H. Janusz Hennig
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1395
  • Pomógł: 17
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Ascaso Basic - kilka pytań technicznych
« Odpowiedź #20 dnia: 11 Październik 2017, 11:38:37 »
Jak najbardziej.
Jak to powiedział pewien znajomy Włoch: dobra kawa - bez cukru, zła kawa - z cukrem, a powyżej 100 kg - bez cukru.

Offline feevcio

  • Wiadomości: 11
  • Pomógł: 0
Odp: Ascaso Basic - kilka pytań technicznych
« Odpowiedź #21 dnia: 12 Październik 2017, 08:56:32 »
Dzień dobry, ponownie :) Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, jednakże problem dalej występuje. Kawę nawet mieliłem ku głębszemu mieleniu - ledwo kapie. Zauważyłem, że podczas robienia kawy ekspres zaczyna wydawać dźwięki takiego przytłumionego dławienia...
Kawa w ascaso stoi około tygodnia, może jednak coś spaprałem przy składaniu? Za bardzo śrubki dokręciłem czego efekt jest taki, że po nałożeniu kolby wszystko się blokuje?

Online mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 359
  • Pomógł: 4
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR
Odp: Ascaso Basic - kilka pytań technicznych
« Odpowiedź #22 dnia: 12 Październik 2017, 09:23:58 »
A co się dzieje jak bez kolby uruchamiasz ekspres? Popatrz też pod światło na sitko może jest przytkane?

Offline uman Mężczyzna

  • Wiadomości: 75
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: kawiarka, Ascaso Basic t-blok, aeropress
  • Młynek: Porlex mini, Ascaso i-2
Odp: Ascaso Basic - kilka pytań technicznych
« Odpowiedź #23 dnia: 12 Październik 2017, 09:27:14 »
Może nadal jest za drobno zmielone? Jakim młynkiem mielisz? Jeśli to Ascaso i-mini to zmieniaj co najmniej o pół obrotu. Tym młynkiem trzeba dużo kręcić.
« Ostatnia zmiana: 12 Październik 2017, 11:06:53 wysłana przez uman »

Offline Mader Mężczyzna

  • Wiadomości: 328
  • Pomógł: 2
  • Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart
Odp: Ascaso Basic - kilka pytań technicznych
« Odpowiedź #24 dnia: 12 Październik 2017, 11:18:22 »
A próbowałeś odkręcić i ponownie skręcić np. lżej?

Offline Janusz Mężczyzna

    • AVIN F.U.H. Janusz Hennig
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1395
  • Pomógł: 17
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Ascaso Basic - kilka pytań technicznych
« Odpowiedź #25 dnia: 12 Październik 2017, 11:37:20 »
To raczej z przykręceniem sitka i podkładki nie ma nic wspólnego. Albo jest to kwestia zmielenia kawy albo zakamienienia albo też słabej pompy.
Jak to powiedział pewien znajomy Włoch: dobra kawa - bez cukru, zła kawa - z cukrem, a powyżej 100 kg - bez cukru.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi