;

Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 611452 razy)

Offline GrizzzLee

  • Wiadomości: 355
  • Pomógł: 1
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4680 dnia: 15 Luty 2018, 19:30:13 »
Nossa Senhora Aparecida do przelewania jest zdecydowanie najlepszą, najsmaczniejszą paczką brazylijskich ziaren jaką dane mi było smakować. Na świetny początek dnia i znakomity poobiedni deser. Brawo.

Offline PawełM Mężczyzna

  • Wiadomości: 30
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Rocket Appartamento
  • Młynek: Fiorenzato F4E Nano V2
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4681 dnia: 15 Luty 2018, 19:38:19 »
Doradźcie proszę, jak uzyskać centki na cremie, tzw tygrysek w Ariadnie. Generalnie zaczynam przygodę z prawdziwym espresso i jest to moja pierwsza kawa z nowym ekspresem i młynkiem. Sprzęt w jakimś stopniu już ogarnąłem. Kawa wychodzi coraz lepsza, ale nie ustaje w doskonaleniu. Jak zatem uzyskać tygryska?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5022
  • Pomógł: 37
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4682 dnia: 15 Luty 2018, 22:22:01 »
Gdy kawa ma ok. miesiąca -- wtedy jest z tym łatwiej. Cętki na espresso są ładne ale niekoniecznie istotne...

Offline hlary Mężczyzna

  • Wiadomości: 364
  • Pomógł: 4
    • Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Magica S PID i kawiarka (mocca)
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4683 dnia: 15 Luty 2018, 22:41:55 »
Centkowane to muszą być Geppardy. Kawa nie koniecznie. Czekam, bo zamówiłem w Mastro Antonio kolejne 2 kg Chocolate Wave i 1 kg Ariadny. Jestem chyba jednym z nielicznych, którzy jeszcze nie spróbowali Ariadny :)

Offline PawełM Mężczyzna

  • Wiadomości: 30
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Rocket Appartamento
  • Młynek: Fiorenzato F4E Nano V2
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4684 dnia: 16 Luty 2018, 07:49:34 »
Czytając forum, często odnosiłem wrażenie, że centki na cremie są oznaką znakomitego zaparzenia, co bezpośrednio wpływa na smak.
Zastanawiałem się, jak można je uzyskać na Ariadnie, która ma w składzie robustę, o ile pamietam 20 %.
Z czego wynika zachwyt nad centkami, skoro to nieistotne? Z góry przepraszam za off top.

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 480
  • Pomógł: 8
  • Ekspres: EVO, Arc, Chemex, V60
  • Młynek: MSJ, M38, i-mini
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4685 dnia: 16 Luty 2018, 09:18:33 »
Bo centki bardzo fajnie wyglądają, ale niekoniecznie z nimi na pokładzie kawa jest najsmaczniejsza. Ja wyciągam tym większego tygrysa im drobniej zmielę i/lub mocniej docisnę tamperem - generalnie zmniejszając ratio (np. 1:1,5) . I choć lubię taką kawę, to jednak bardzo często ratio 1:2 - 1:2,5 daje mi więcej smaku.


Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5022
  • Pomógł: 37
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4686 dnia: Dzisiaj o 10:07:49 »
Cętki nie cętki... Wzorzysta crema zależy od: kawy, stylu palenia, ekspresu, młynka, ustawień młynka, filiżanki, położenia filiżanki względem strużki kawy, temperatury zaparzania itp. itd.



Najpiękniejsze cętki widziałem na espresso np. z Kenii, dosyć jasno, może średnio palonej...
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 10:17:39 wysłana przez Antonio »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi