Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1516344 razy)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1170 dnia: 14 Sierpień 2015, 20:45:53 »
Roco Mountain

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1171 dnia: 14 Sierpień 2015, 20:57:40 »
Piłem nie jest spektakularna

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1172 dnia: 14 Sierpień 2015, 22:32:35 »
Dla każdego inne spektakle będą spektakularne. To raz, a dwa, pisałeś o herbacianej łagodności, nie o ferii barw czy innych fajerwerkach. A trzy, każde palenie/parzenie może przynieść nowy dzień.

No, ale pytanie nie było do mnie, więc milknę.

Offline mr_j

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1173 dnia: 14 Sierpień 2015, 22:36:22 »
Piłem nie jest spektakularna

A może herbatkę, zaparz ;)
Ja sobie chwalę ...

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1174 dnia: 14 Sierpień 2015, 22:43:31 »
Dobra rada i od dziada.

Offline mr_j

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1175 dnia: 14 Sierpień 2015, 22:49:36 »
Wypraszam sobie. Nie znasz się na żartach ?!

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1176 dnia: 14 Sierpień 2015, 22:58:42 »
A Ty?  To takie znane przysłowie pszczół. Zmień herbatkę na jakieś zioła uspokajajace ;-)
Ale nic to wróćmy do tematu.

Offline mr_j

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1177 dnia: 15 Sierpień 2015, 23:01:01 »
Moim zdaniem herbaciana łagodność, wiąże się raczej z metodą zaparzania.
Różne są herbaty - różne smaki i aromaty.
Żeby nie być gołosłownym dzisiaj zaparzyłem grubo zmieloną Kenia Muranga.
Źle ustawiłem młynek i zrobiłem na grubym chemexowym przemiale w kalicie.
Czas 1:40 doza 19g kawy na 320g wody w 93 stopniach.
Słodycz i lekkie kwiatowe aromaty, a wszystko w jasnym przezroczystym naparze i łagodności herbaty.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1178 dnia: 25 Sierpień 2015, 10:46:01 »
Manfred dostał od nas trochę Kostaryki i pewnie przepija ją w górach ;).

Dzisiaj jest Dzień Polskiej Żywności. W związku z tym dajemy 10% zniżki na nasze polskie przetwory. Wystarczy podać kod rabatowy: Polska_żywność.

Polecam wspomniane Kostaryki i pozostałe single: Indonezję Toarco Tana Toraja, Kenię Karatu... Mieszanki: Red, Cioccolato, Espresso.

Offline SMaN

  • Wiadomości: 485
  • Ekspres: Kazak Rota, V60-02, Kalita, Aeropress (Prismo), Chemex
  • Młynek: C40Mk3 IH, Niche Zero
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1179 dnia: 25 Sierpień 2015, 11:16:59 »
I ja dziękuję za szybką przesyłkę Kostaryki Red Honey - pójdzie dzisiaj w popołudniowego dripa z V60.

Również dzięki za Ariadnę, na której będę się szkolił w robieniu przyzwoitego epsresso.  :ok:

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1180 dnia: 25 Sierpień 2015, 16:41:15 »
Dzięki wielkie :). Bardzo fajna jest też "naturalna" (dry, unwashed) wersja Kostaryki Hacienda Sonora. Ostatnio zaparzałem ją za pomocą V60 :).

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6160
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1181 dnia: 25 Sierpień 2015, 16:53:24 »
Antonio a jak byś określił różnice sensoryczne między natural, a red honey np przy przelewie? Bo zastanawiam się którą bym wolał..

Czy tam jakiś błąd się nie wkradł w opisie natural, że jest palona miesiąc wcześniej niż red honey ?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1182 dnia: 25 Sierpień 2015, 17:01:03 »
Błąd nie był wielki, ale dzięki za uwagę :). Kawę z 17 lipca zatrzymaliśmy dla naszej sympatycznej przyjaciółki na ćwiczenia związane z udziałem w mistrzostwach baristów, a w sklepie widać już kolejne wydanie. W każdym razie ta z 17 lipca jest świetna :). Naturalna ma aromaty suszonych owoców, czekolady, rumu, a "miodowa" pachnie czerwonymi owocami...

Offline SMaN

  • Wiadomości: 485
  • Ekspres: Kazak Rota, V60-02, Kalita, Aeropress (Prismo), Chemex
  • Młynek: C40Mk3 IH, Niche Zero
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1183 dnia: 26 Sierpień 2015, 10:22:19 »
I po pierwszym teście z Kostaryką "miodową". Dopiero "ogarniam" nowy młynek więc jeszcze nie wyszło jak założyłem ale i tak było smacznie. ~6.5g na 100 ml czas 4:00 (niestety zmieliłem zbyt drobno lub nie odsiałem całego pyłu 1.7g/22g ziarna i musiałem zastopować przy 4:00, mimo że jeszcze cienka warstwa wody stała nad kawą i  skapywała - c.a 10-20ml).

Polecam, nie wchodząc w szczegóły bo od tego jest oddzielny wątek -pełna, bardzo rześka, niska gorycz, 'okrągła' umiarkowana kwaskowatość. Po wychłodzeniu resztki stwierdzam, że idealnie będzie pasować pod drip-a na lodzie i to będzie mój kolejny napar z tą kawą.

Jeszcze raz dzięki i polecam.

Offline lubusz Mężczyzna

  • Wiadomości: 495
  • Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1184 dnia: 26 Sierpień 2015, 10:30:01 »
W każdym razie ta z 17 lipca jest świetna

Ta z 17 lipca, jak i Hacienda Sonora palona 11.08 są rewelacyjne. Będę musiał coś na początku tygodnia zamówić, bo posmakowały i żonie i córce, a w związku z tym znika błyskawicznie :)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi