Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1516883 razy)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #270 dnia: 05 Kwiecień 2014, 16:33:18 »
A co to daje, jeśli można spytać?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #271 dnia: 05 Kwiecień 2014, 17:19:33 »
Daje efekty wizualne, pospolicie cętkami zwane :). To stara i dobrze znana technika.

Muszę się wam pochwalić nowinami z włoskiego podwórka. Jeśli zerkniecie na początek niniejszego wątku, to znajdziecie moje refleksje na temat panów Odello, którzy de facto tworzą instytucję znaną na świecie: INEI oraz IIAC. Parę dni temu włączyli się oni do dysputy na temat stanu espresso w Neapolu, wywołanej krótką zapowiedzią reportażu z udziałem znanego i lubianego Andrea Godiny z Triestu. Kontra panów Odello była dość znacząca: Co ten gość z Triestu wie? Jego zdanie się nie liczy. Skoro rozpoznał aromat ziemi i pleśni, to czemu nie rozpoznał zapachu spermy? Niech no przyjedzie do nas, my możemy sprawdzić jego zdolności percepcji, za darmo. Kawę powinno się oceniać naukowo, najlepiej przy pomocy panelu testerów.

Ela pomimo zażyłej znajomości z Luigi Odello, stanęła po stronie Andreja i odkryła parę kłopotliwych faktów, ukazujących prawdziwe intencje panów Odello czyli INEI/IIAC. Te intencje związane są z z ich interesem, a nie z troską o jakąkolwiek jakość kawy. Napisała na ten temat coś od siebie... Młodszy Odello, czyli Carlo, IMHO strasznie dziwny gość, poczuł się tak dotknięty, że usunął nas z grona swoich znajomych na Facebooku, a dziś rano opublikował śmieszny filmik z sobą w roli głównej, pt. "I do not care about your coffee, E." E to oczywiście Ela :). Rozpaczać po nim nie będziemy, ale widać z tego, że tam naprawdę wrze i się gotuje. Stare czyli INEI jest zainteresowane utrzymaniem status quo, certyfikatami, szkoleniami, wciskaniem kitu i profitami od palarni produkujących byle co. Nowe czyli młodzi ludzie, tacy jak Andrej Godina starają się coś zmienić. Widać to po wydarzeniach przez nich organizowanych czy choćby po tym odważnym wystąpieniu w barze Gambrinus w Neapolu... Pożyjemy zobaczymy. Wszyscy czekają na ciąg dalszy filmowych wypowiedzi Andreja. W poniedziałek ma się ten reportaż ukazać we włoskiej TV.
« Ostatnia zmiana: 05 Kwiecień 2014, 17:22:02 wysłana przez Antonio »

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2980
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #272 dnia: 05 Kwiecień 2014, 17:33:39 »
Wynika z tego, że warto iść pod prąd!

Pamiętasz, jak kiedyś linkowałeś mnie jakiś rechot z fejsa, gdy wyśmiewano moje liberalne podejście do temp., czasu parzenia, etc.

Dla mnie kryterium jest takie, że albo smakuje albo nie. Wymądrzanie się i prześciganie w ilości wyczuwanych smaków nie każdemu jest dane wyczuć a przede wszystkim opisać.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #273 dnia: 05 Kwiecień 2014, 17:54:15 »
Daje efekty wizualne, pospolicie cętkami zwane . To stara i dobrze znana technika.
Widocznie na tyle stara, że ja -- młodzik -- nigdy dotąd o niej nie słyszałem. Niniejszym dziękuję za wyjaśnienie. :kwiat:

Offline Poe Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1167
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #274 dnia: 05 Kwiecień 2014, 18:38:46 »
Ha ha, no to wesoło się robi :-D

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #275 dnia: 07 Kwiecień 2014, 18:02:34 »
Jeśli nas jeszcze nie znacie, to jest okazja, by spojrzeć na nas, z okazji tej włoskiej historii:



Krótka notka na ten temat tutaj: Mastro Antonio o aromacie SPERMY w kawie...

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #276 dnia: 08 Kwiecień 2014, 07:58:29 »
Wczoraj był wspomniany raport o włoskiej kawie w RAI 3. Dziś pewnie można obejrzeć go na YouTube. W sumie nic wielkiego. Włochy są na etapie kamienia ;). Najbardziej szokującym odkryciem było to, że w barach nie myje się maszyn, postawionych przez palarnie zresztą...

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2980
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #277 dnia: 08 Kwiecień 2014, 09:11:43 »
Najbardziej szokującym odkryciem było to, że w barach nie myje się maszyn, postawionych przez palarnie zresztą...

Ale nie wszędzie.
W Modenie np. była usyfiona.
Na dyszy od mleka to niedługo parmezan pewnie mógłby się pojawić.

Kilkanaście innych odwiedzonych punktów i tam można było się przejrzeć.

No chyba, że masz na myśli trzewia maszyn.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline roger

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 902
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #278 dnia: 08 Kwiecień 2014, 10:44:10 »
wg mnie powinniśmy się zająć własnym podwórkiem a dopiero później patrzyć na innych ;)
www.akcesoriabaristy.pl
kawa / herbata / ekspresy / młynki / akcesoria
Rabat forumowy wynosi -10% / kod rabatowy: WOK10

ROCKET ESPRESSO - Autoryzowany dystrybutor w PL

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #279 dnia: 08 Kwiecień 2014, 11:05:45 »
Roger, włoskie podwórko niestety mamy u siebie, więc patrzmy także na innych. A Ty jeśli nie chcesz, to nie musisz przecież tam zaglądać... ;)

Fux, tu chodziło o wodę jaką się zaparza kawę. W reportażu nikt nie czyści prysznica przed zaparzaniem. Pokazano test przeprowadzony w wielu barach: do podstawionej pod grupę szklanki spływała brudna, czarna woda. Dla wielu baristów konieczność oczyszczenia sitka z resztek kawy jest dyskusyjna i najczęściej niepotrzebna. Ale przebojem jest stwierdzenie jakiegoś gościa z LaVazzA, że mieszanki z zawartością 70% robusty to typowe "gusto italiano" :). Dalej stwierdzenie, że chyba 70% rynku kawy w Italii należy do 5-6 wielkich palarni (m.in. Kimbo, LaVazzA, Vergnano). Te największe palarnie nie stronią od robusty z Wietnamu w najgorszych kategoriach jakościowych. A przecież Kimbo czy Vergnano powala Polaków na kolana... ;)
« Ostatnia zmiana: 08 Kwiecień 2014, 11:40:28 wysłana przez Antonio »

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2980
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #280 dnia: 08 Kwiecień 2014, 11:57:34 »
Ok. Teraz się zrozumieliśmy.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #281 dnia: 16 Kwiecień 2014, 16:43:02 »
Całe włoskie zamieszanie wokół Neapolu przemija. W każdym razie nowe idzie. Mamy kilku stosunkowo młodych znajomych, którzy idą w Italii śladami Square Mile Coffee i Tima Wendelboe. Sporo w nich entuzjazmu ale wciąż sporo niewiedzy, nieświadomości, naiwności... Choćby taki przykład: fotografia całkiem ładnego espresso z jakiejś afrykańskiej arabiki, z pięknymi cętkami wzbudza w nich wątpliwości. Bo te cętki może świadczą o złej jakości kawy? Bo przecież u mnie nie ma cętek. Bo może kawa jest zbyt świeża? Bo może za wcześnie zmielona? Można boki zrywać, czytając ich wypowiedzi... ;)

Ciekawe są inne wynurzenia wokół tego włoskiego "renesansu" kawowego. Oto Enrico Meschini, właściciel Arcaffe, nasz kontrahent od lat, okazuje się prekursorem najwyższej jakości kawy i jakimś guru od spraw speciality coffee. Samo Arcaffe okazuje się "Like any other". Mamy wiele szacunku do niego jako dobrego testera, rzeczowego fachowca, obytego w świecie poszukiwacza dobrej kawy. Prawda jest jednak taka, że kawy w Italii tak dobrej jak w Londynie czy w Oslo albo w Antwerpii po prostu nie ma. Jak tu porównać Square Mile i Arcaffe? Jakość ziaren od Enrico nijak się ma do ziaren ze źródeł stricte speciality. Poza tym Enrico wciąż obstaje przy swoim: espresso jest włoskim wynalazkiem i jako takie powinno być traktowane; nikt poza Włochami nie może się znać na espresso ani go poczuć, szczególnie gdy nie dozuje z pełnego "włoskiego" dozownika i gdy wciąż czyści portafiltry. Nie może być inaczej, gdy wciąż chce się sprzedawać dużo kawy na azjatyckie i polskie rynki... Trzeba się tak kreować, by być postrzeganym jako jedyne i słuszne źródło prawdziwego espresso, by kupcy nie ulegli pokusie skorzystania z usług lokalnych ekspertów. Taki sam wizerunek jedynej prawdy objawionej i usankcjonowanej tradycją, historią itp. wykreowali Włosi z INEI. A cóż oni wiedzą o espresso? Na temat espresso wykłady prowadzi w Azji pewien chłystek, który nie wie nic o budowie maszyn do espresso i nie ma zielonego pojęcia o pomiarach temperatury zaparzania. Za to Azjaci kupią wszystko, co wyprodukują Włosi i jeszcze pocałują w rękę ;). To, że kawa stanowi główny towar eksportowy Italii do czegoś zobowiązuje...

Gdybyśmy mieli takie możliwości i pieniądze jakie ma Arcaffe, to zamiast ich paru-na-krzyż singli mielibyśmy znacznie więcej świetnych kaw niż mamy u siebie... Jesteśmy małą palarnią, a nasze poczynania z kawą są znacznie bardziej owocne i obfite w nowości niż w przypadku Arcaffe, gdzie wciąż to samo się robi przez całe dekady...

Jeden ze wspomnianych młodych gniewnych przytoczył jakąś publikację na temat hasła 100% arabica. Ktoś odkrył przynajmniej dwa przypadki oszustwa, gdy palarnia sprzedaje mieszankę z robustą jako mieszankę arabik. Z naszych wspomnień podobnie jawi się np. Arcaffe Roma :). Podobnym fałszerstwem, bardziej mentalnym niż rzeczywistym jest slogan: "JBM". Jamaica Blue Mountain w jakiejś włoskiej mieszance ma nas powalić na kolana...
« Ostatnia zmiana: 16 Kwiecień 2014, 17:14:20 wysłana przez Antonio »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #282 dnia: 23 Kwiecień 2014, 11:09:41 »
Jeśli ktoś wyda u nas więcej niż 200zł, to zupełnie gratis otrzyma 300g Etiopii Sidamo :). Ilość takich prezentów jest ograniczona do kilkunastu opakowań z niedawnego, ciekawego palenia. Ciekawego, bo przemiana w ciągu minionego tygodnia od palenia była w nich niesamowita... Po wyjściu z pieca ziarna były pełne aromatu dymu, ziemi, pyłu... Teraz nic z tego nie zostało: mają jedynie czysty, cytrusowo-czekoladowy profil.

Oprócz tej wyjątkowej promocji, polecam do dripu Salwador San Jose Fully Washed oraz Kenię -- świetne ziarna w świetnych cenach. Porównajcie z konkurencją :). Jest po parę paczek z marcowymi datami i jako takie mają teraz niższe ceny: Indonezja i Panama.

Jutro pojawią się palone jutro mieszanki, na pewno Stormy Weather, jakieś kolejne wydanie Espresso :).
« Ostatnia zmiana: 23 Kwiecień 2014, 11:29:43 wysłana przez Antonio »

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #283 dnia: 07 Maj 2014, 15:30:40 »
Przy okazji ostatnich zakupów kaw, poprosiłem o założenie na opineo.pl konta dla MA i właśnie dziś umieściłem pierwszą ocenę (zapewne za dwa dni się pojawi widoczna dla wszystkich).
Zachęcam wszystkich do oceniania Eli i Andrzeja wypieków i obsługi.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #284 dnia: 07 Maj 2014, 17:03:53 »
A co tu oceniać - 3 razy Tak!  :taktak: :taktak: :taktak:
LMWDP #469

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi