Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1527573 razy)

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4828
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #210 dnia: 03 Luty 2014, 10:03:33 »
No własnie, strasznie mnie irytuje kiedy aby dostać podstawowe informacja o produkcie (choćby waga) muszę klikać i klikać.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #211 dnia: 03 Luty 2014, 11:31:18 »
Pomysł Poe jest chyba najprostszy i najbardziej czytelny.

Antonio - możesz metryczki zrobić gdzie będzie arabiko i paleniomierz - coś jak w czeskim sklepie ;)


I klient bedzie wiedział że to ciemne palenie do espresso, albo jasne do espresso. A przy okazji będzie jasne czy to Arabika 100% czy inny zwierz.
LMWDP #469

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #212 dnia: 04 Luty 2014, 18:31:09 »
Piękny drip z E61
A wracając do tego dripa z kolby. Całość parzyła się pod ciśnieniem z sieci, czy tylko preinfuzja? Jak długo to mniej więcej trwało i ile ml powstało?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10571
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #213 dnia: 04 Luty 2014, 18:41:53 »
16g kawy i ok 250ml w szklance. Cały proces pod ciśnieniem ok. 2 bar, trwał minutę, dwie. Już nie pamiętam na jak długo się zatrzymałem z przelewaniem robiąc preinfuzję. Efekt można porównać do aeropressu, ale bardziej jest klarowny...

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #214 dnia: 04 Luty 2014, 18:46:52 »
Czyli mając możliwości techniczne i drugi młyn można kombinować. :)

A ta sama kawa w formie espresso z dolaną świeżą wodą?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10571
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #215 dnia: 04 Luty 2014, 18:49:13 »
To trochę inne rzeczy. Espresso to także crema. W moim przecieku była znikoma...

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #216 dnia: 04 Luty 2014, 20:06:03 »
No tak, ale koncentrując się na smaku, czy jest sens się tak bawić, czy lepiej pozostać przy dolewce? Czy po prostu trzeba to zakwalifikować ani lepiej, ani gorzej tylko inaczej? :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10571
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #217 dnia: 16 Luty 2014, 17:31:11 »
Wróciłem właśnie z Neapolu. A tam taaaakie rzeczy widziałem, że włosy na głowie się jeżą :). Przywiozłem sobie Napoletanę i trochę Passalacqua. Ta pierwsza wydaje się fajnym, uniwersalnym urządzeniem podobnym w istocie do wietnamskiego zaparzacza albo do niemieckiego intense extraction glass filter. Ta druga cuchnie jodyną. Pewnie to Rio defekt... Okropne.

W naszym sklepie mała promocja: Roma di Notte w cenie 24zł/300g -- zapraszam.
« Ostatnia zmiana: 16 Luty 2014, 17:33:50 wysłana przez Antonio »

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2988
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #218 dnia: 19 Luty 2014, 15:37:30 »
Antonio, ta kawa na zalewajkę ma być grubości przemiału do kolby?
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10571
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #219 dnia: 19 Luty 2014, 20:08:35 »
To chyba wszystko jedno. Może być trochę grubiej.

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2988
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #220 dnia: 19 Luty 2014, 21:45:32 »
Grazie; potrenuję.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10571
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #221 dnia: 21 Luty 2014, 18:16:36 »
Polecam mały artykulik: Wadliwa kawa. Co myślicie? Czy mam rację? A może powinienem jednak wymienić tę wadliwą kawę na świeżą?

Offline Maciej1 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 979
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #222 dnia: 21 Luty 2014, 18:29:44 »
Andrzej, jak teraz wymienisz na świeżą to ja następnym razem też tak zrobię jak twój klient ;D


W młynie: ziarna

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10571
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #223 dnia: 21 Luty 2014, 18:37:57 »
To dam już sobie spokój ;).

A przy okazji: mamy świetną Indonezję na półce. Parę osób już bez niej żyć nie może, inni dość sceptycznie patrzą na dziwną nazwę. Nie ma się czego bać, bo jest to jedna z najdroższych kaw, tzn. wydaliśmy na nią stosunkowo dużo. Sprzedajemy ją jednak stosunkowo tanio. Niedawno znalazłem taki zabawny, bo słowacki tekścik na Facebooku:

Cytuj (zaznaczone)
Peter Ondrejka
21 godz. temu w pobliżu: Pest, Hungary
cuppovat s majstrom sveta z roku 2012 je fajn...
Zobacz tłumaczenie
Nie lubię · · Udostępnij

    Ty, Valerian Hrala i 21 innych osób lubicie to.
    Zobacz 1 więcej komentarz
    Martina Kuruczova s majtrom sveta by som cuppovala aj vodu z práčky! Zobacz tłumaczenie
    20 godz. temu · Nie lubię · 1

    Valerian Hrala ako mu chuti GP kava?Zobacz tłumaczenie
    18 godz. temu · Lubię to!

    Peter Ondrejka pri wahane sa pristavil viackrat, rovnako pri worede a pri honduras las marias bola dlha uvaha, lebo 1 kava, dve praziarne, dve rozne prazenia Zobacz tłumaczenie
    17 godz. temu · Lubię to!

Rozumiecie? ;)

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4828
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #224 dnia: 21 Luty 2014, 18:44:11 »
A kawa jest jeszcze "w dacie"? (nie Wahana tylko ta reklamowana)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi