@misong:
Patrząc na oficjalne porównanie na stronie Nivony (niestety nie mogę wkleić linka ale wystarczy w googlu wpisać "Nivona porównanie") wydaje się że 855 też powinien mieć termos ale szczerze - czy to jest komuś potrzebne? W przypadku innych ekspresów (Delonghi, Saeco itd.) jak poczytasz to użytkownicy raczej klną na wszelkie pojemniki tego typu bo tylko problem z czyszczeniem. Do mnie dzisiaj doszła Nivona 877 zakupiona u roger'a, i termosik jest - na razie myślę czy jest sens lać tam mleko czy lepiej do kubka/z kartonika i to drugie wydaje mi się lepsze (choć trzeba przyznać termos fajnie się z ekspresem komponuje
). Nie myśl też że taki termos sprawi że można w tym trzymać mleko zamiast w lodówce
- to się może nadać IMHO jak przyjadą do Ciebie goście i chcesz dać im "wolną rękę" przy ekspresie, wtedy nalewasz mleko do pełna i może stać przez kilka godzin, zachowując świeżość, ale na co dzień bardziej praktyczny wydaje się kubek/kartonik
Moi drodzy dzięki wszystkim za odpowiedzi jak już napisałem powyżej, w końcu "zaszalałem" i zakupiłem Nivonę 877 - ekspres dzisiaj doszedł i na razie (po zrobieniu 12 kaw) jestem zadowolony (i nawalony kofeiną
) - zastanawiają mnie jeszcze dwie kwestie:
1. Stopień mielenia kawy - u siebie ustawiłem na najdrobniejszy, pytanie czy może to szkodzić ekspresowi? Z doświadczenia z kolbą wiem że zbyt mocno zmielona kawa potrafi zatykać sitko i kawa zamiast lecieć, kapie - czy młynek w automacie może zmielić tak drobno że zatka sitko i uszkodzi sprzęt, czy raczej jest to nierealne?
2. Razem z ekspresem wziąłem min. taką kawę "COFFEE PROFICIENCY - Ethiopia Adado" (znowu nie mogę wkleić linka - ale po wklejniu w google wyskakuje link do sklepu roger'a). Niby wziąłem z przeznaczeniem do "małej czarnej" - ale pytanie czy można też robić z tego kawę w automacie, czy coś może się uszkodzić?
Pozdrawiam.