Autor Wątek: Na kawę w Warszawę  (Przeczytany 115601 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Na kawę w Warszawę
« Odpowiedź #225 dnia: 09 Październik 2017, 22:38:29 »
A skąd barista wie, że to mnie będzie smakować lepiej?

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Na kawę w Warszawę
« Odpowiedź #226 dnia: 09 Październik 2017, 23:16:42 »
Barista zawsze wie lepiej. To zawodowiec jest, ma wszystko ustawione i na Twój smak nie ma tu miejsca.

Offline qla Mężczyzna

  • Wiadomości: 136
  • Ekspres: Nuova Simonelli Oskar II
  • Młynek: Baratza Sette 270
Odp: Na kawę w Warszawę
« Odpowiedź #227 dnia: 09 Październik 2017, 23:18:54 »
Jak widać, łatwiej to zrobić niż przekonywać klientów, że powinni wymieszać

Może delikatnie wymieszać jeszcze TAK ale chlapnąć do zimnej filiżanki NIE.

Tomek

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Na kawę w Warszawę
« Odpowiedź #228 dnia: 09 Październik 2017, 23:55:13 »
Nie wiem, jakoś wszystko we mnie krzyczy kiedy sobie wyobrażam, że ktoś bełta łyżką w mojej filiżance. Podobnie się kiedyś czułem jak Pani zrobiła kratkę z ketchupu i majonezu w jakiejś przydrożnej knajpie na moim schabowym. Myślę, że niewiele od tego do wsypania dwóch łyżeczek cukru przed czynnością bełtania łyżeczką.

Kojarzy mi się scena z filmu "Nic śmiesznego" jak Adasiowi Miauczyńskiemu pani stomatolog piłuje zęby bo takie królicze, bez pytania.

Aż mnie ciarki przechodzą. Chyba bym podziękował za tą kawę.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Na kawę w Warszawę
« Odpowiedź #229 dnia: 10 Październik 2017, 01:13:49 »
Ja to widzę jak na WBC -- sędzia ma obowiązek słuchać zaleceń (gość w kawiarni na szczęście nie) -- barista podaje espresso i zaczyna nawijkę: naszym zdaniem ta kawa smakuję tak i tak jeśli się ją przeleje do drugiej filiżanki, jeśli ma pan/pani ochotę, proszę, tu jest filiżanka. Kurtyna.

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Na kawę w Warszawę
« Odpowiedź #230 dnia: 10 Październik 2017, 01:22:59 »
Ja to widzę jak na WBC -- sędzia ma obowiązek słuchać zaleceń (gość w kawiarni na szczęście nie) -- barista podaje espresso i zaczyna nawijkę: naszym zdaniem ta kawa smakuję tak i tak jeśli się ją przeleje do drugiej filiżanki, jeśli ma pan/pani ochotę, proszę, tu jest filiżanka. Kurtyna.
To brzmi dużo lepiej. Ten sam efekt, a zamiast wprowadzać w konstatację barista może zaintrygować klienta.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Na kawę w Warszawę
« Odpowiedź #231 dnia: 10 Październik 2017, 01:53:19 »
Ano właśnie, jeśli jest rozmowa i przekaz, to jest ciekawość lub obojętność. Jeśli natomiast jest cicha ingerencja, to jest i możliwość niesmaku, niezrozumienie i konsternacja.

Offline maciekz

  • Wiadomości: 69
  • Ekspres: Rancilio Silvia
  • Młynek: Mazzer Super Jolly
Odp: Na kawę w Warszawę
« Odpowiedź #232 dnia: 12 Październik 2017, 02:07:43 »
A skąd barista wie, że to mnie będzie smakować lepiej?
A skąd Ty, nie będąc baristą, wiesz, że on nie wie, że to będzie Ci smakować lepiej?

A mniej erystycznie - barista miał szansę spróbować obu wariantów, Ty prawdopodobnie nie, więc on ma większą wiedzę. Takie rzeczy robi się zwykle jeżeli różnica na korzyść wymieszanej jest przytłaczająca.

Może delikatnie wymieszać jeszcze TAK ale chlapnąć do zimnej filiżanki NIE.
Zimnej filiżanki to zazwyczaj w kawiarni nawet nie ma skąd wziąć.

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Na kawę w Warszawę
« Odpowiedź #233 dnia: 12 Październik 2017, 07:13:32 »
Zimnej filiżanki to zazwyczaj w kawiarni nawet nie ma skąd wziąć.

To chyba w innych kawiarniach bywamy...

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Na kawę w Warszawę
« Odpowiedź #234 dnia: 12 Październik 2017, 07:32:37 »


Rozumiem, że te na górze w stosiku są ogrzane?

Pomijając aspekty techniczne, estetyka wykonania takiego napoju mnie odpycha.

Marek.
« Ostatnia zmiana: 12 Październik 2017, 07:35:01 wysłana przez Miklas »
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Na kawę w Warszawę
« Odpowiedź #235 dnia: 12 Październik 2017, 07:38:39 »
Gdy barista zrobi taki numer z przelewaniem nie informując mnie wcześniej o takim ruchu mam prawo odstąpić od umowy zawarcia kupna espresso?  :o

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Na kawę w Warszawę
« Odpowiedź #236 dnia: 12 Październik 2017, 07:47:55 »
Przecież płacisz po spożyciu, jak powiesz bariście, że odstępujesz i jeszcze uzasadnisz, to przecież nie wezwie Policji ;-)

Mi się zdarzyło kilka razy, że coś mi nie pasowało w zamówieniu w restauracji czy w fast food i najczęściej bez problemu usuwano niedoróbki albo wymieniano zamówienie na nowe. Nigdy nie było z tym problemu. Pewnie Barista zrobiłby espresso od nowa bez udziwnień.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline maciekz

  • Wiadomości: 69
  • Ekspres: Rancilio Silvia
  • Młynek: Mazzer Super Jolly
Odp: Na kawę w Warszawę
« Odpowiedź #237 dnia: 12 Październik 2017, 23:34:32 »
Tak, te na górze są ogrzane. Te z samego dołu są często za ciepłe, parzą w usta.

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Na kawę w Warszawę
« Odpowiedź #238 dnia: 13 Październik 2017, 07:34:30 »
Mam inne doświadczenia, jak nie przykryję bawełnianym ręcznikiem to wszystko ma niemal temperaturę pokojową, jest dobrze ciepłe dopiero pod ręcznikiem, te ustawione w stosik w ogóle się nie ogrzewają, a pod ręcznikiem nieznacznie.

Ja mam bojler 2l, może na jakimś dwugrupowym 10l jest inaczej. Ale widziałem też poukładane filiżanki w stosy po trzy i po cztery.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Na kawę w Warszawę
« Odpowiedź #239 dnia: 13 Październik 2017, 08:05:56 »
A skąd barista wie, że to mnie będzie smakować lepiej?
A skąd Ty, nie będąc baristą, wiesz, że on nie wie, że to będzie Ci smakować lepiej?
Ok, może jest to wiedza poparta doświadczeniem własnym baristy. Nie można go jednak narzucać bez porozumienia z klientem.
Parę razy spotkałem się z podobną sytuacją, gdy barista espresso zaparzył do jakiegoś szklanego naczynia, po czym przelał je do filiżanki. Nie miało to nic wspólnego z jakąś sensoryczną wiedzą czy wyrafinowaniem. Było to ignorancją. Wiem, że teraz wygląda to inaczej, bo mamy epokę specialty coffee w pełni. Mimo to lubię espresso jako obraz danej kawy bez żadnych dodatkowych sztuczek ;).
« Ostatnia zmiana: 13 Październik 2017, 08:13:31 wysłana przez Antonio »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi