Autor Wątek: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.  (Przeczytany 155616 razy)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #405 dnia: 17 Listopad 2017, 20:53:15 »
Jak pisałem 3-5 -- tak wyszło/przyjęło się (domyślam się, że doświadczalnie) za wielką wodą. Co będzie gdy przedłużysz? Trzeba by sprawdzić, albo się mocniej zaparzy, albo nic się nie stanie tylko stracisz czas, bo tak samo byłby po 4 minutach.

Offline szynder

  • Wiadomości: 115
  • Ekspres: FP, V60-2, AP,
  • Młynek: Baratza Encore
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #406 dnia: 20 Listopad 2017, 12:30:35 »
Promocja w Lidl. FP Bodum 1l za 40zł.

Offline szynder

  • Wiadomości: 115
  • Ekspres: FP, V60-2, AP,
  • Młynek: Baratza Encore
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #407 dnia: 01 Grudzień 2017, 09:47:16 »
Proszę o pomoc.
1. Woda Żywiecki Kryształ zagotowana i przelana do dzbanuszka i w dzbanku ma ok. 92*
2. Ziarna zmielone w Wilfie 130B na ustawieniu pod napisem FP - pierwsza kropka z lewej strony. (ziarna... lavazza oro... nie bijcie  :poklon: - uczę się na tej złej ;) na półce stoi ethiopia guji i czeka aż się nauczę, oby nie zwietrzała  :hihihi: )
3. 32g/500ml.
4. Zalewam FP i zostawiam na 3'30''. Przełamuję kożuch. Wciskam tłok i rozlewam do szklanek. Czas zakończenia rozlewania ok 4'00''.
Smak kwaśny, nie kwaskowaty.
Co zmienić? Raz wyszła dobrze i smacznie, ale nie pamiętam jak to zrobiłem. Może zalałem prosto z czajnika, może grubiej zmieliłem...

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5082
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #408 dnia: 01 Grudzień 2017, 10:24:43 »
Ucz się na docelowej. Ta kawa tak wyjdzie.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #409 dnia: 01 Grudzień 2017, 10:44:07 »
Nie sugeruj się opisami na Wilfie. Ustaw na 9 kropkę od zera. Tak, dość drobno.

Teraz pewnie masz rybie łuski ;) nie zmieloną kawę.

A, po zalaniu wciśnij tłok na tyle aby kawa była pod powierzchnią. Po 5 minutach wciśnij tłok i przelej napar.

Online krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6160
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #410 dnia: 01 Grudzień 2017, 11:24:10 »
Przemial ma być grubosci +/- jak cukier trzcinowy

Offline szynder

  • Wiadomości: 115
  • Ekspres: FP, V60-2, AP,
  • Młynek: Baratza Encore
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #411 dnia: 01 Grudzień 2017, 12:12:45 »
Dziękuję.  Czyli zacząć od przemiału.
Czy istnieją jakieś zasady parzenia typu: kwaśna kawa=za mała temperatura, gorycz=za długo parzona? itd?

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2202
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #412 dnia: 01 Grudzień 2017, 12:29:58 »
Istnieją, poszukaj na forum :)
Wyszukaj na YouTube przepis Jamesa Hoffmana na french press. Zawsze wychodzi bardzo dobry, a poprzez małe wariacje, dopasowane pod siebie, mozesz zrobić świetna kawę.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #413 dnia: 01 Grudzień 2017, 12:31:37 »
Czy istnieją jakieś zasady parzenia typu: kwaśna kawa=za mała temperatura, gorycz=za długo parzona? itd?

Podstawowa zasada jest taka, że na złej kawie niewiele się nauczysz. A wymienione przez Ciebie, temperatura i czas parzenia, na pewno warto modyfikować w zależności od oczekiwań.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #414 dnia: 01 Grudzień 2017, 13:51:25 »
Czy istnieją jakieś zasady parzenia typu
Generalnie wszystko sprowadza się do prędkości rozpuszczania się substancji zawartych w kawie. Te kwaśne rozpuszczają się dość łatwo, szybko, te gorzkie potrzebują nieco więcej mobilizacji.

Zatem wszystko co ułatwia rozpuszczanie: drobniej, dłużej, wyższa temperatura, najczęściej zwiększa gorycz.
Wszystko odwrotne: grubiej, krócej, niższa temperatura, zostawia w spokoju te gorzkie, na plan pierwszy wychodzą te kwaśne.

Oczywiście to tak ogólnie, bo jeszcze ciśnienie, przepływ, turbulencje i inne sztuki tajemne wchodzą w grę.

Offline szynder

  • Wiadomości: 115
  • Ekspres: FP, V60-2, AP,
  • Młynek: Baratza Encore
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #415 dnia: 01 Grudzień 2017, 18:50:03 »
Zmieliłem drobniej niż rano i parzyłem 5'00'' Tłoczek zanurzony, żeby kawa się parzyła pod sitkiem. Jest lepiej, ale wyszła taka mało aromatyczna i ogólnie taka słaba, mam na myśli taką delikatność. Mało w niej kwaskowatości (nie kwaśności ;) ).

Online krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6160
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #416 dnia: 01 Grudzień 2017, 20:19:56 »
może dalej jest za grubo skoro kawa słaba?

spróbuj parzyć np 3-4 minuty bez przykrycia jeśli chcesz więcej kwasków. Potem jeszcze dwie możliwości
a) bardzo delikatnie założyć i docisnąć tłoczek. odczekać 30-60 sekund i przelać
b) albo tylko włożyć tłoczek do poziomu powierzchni kawy i bardzo delikatnie przelać.

« Ostatnia zmiana: 01 Grudzień 2017, 20:36:45 wysłana przez krystians »

Offline Felix Mężczyzna

  • Wiadomości: 288
  • Ekspres: Melitta Excellent 3.0, AeroPress, V60, Largo, Gabi, Wilfa Pour Over
  • Młynek: Feldgrind, Tchibo
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #417 dnia: 14 Grudzień 2017, 19:06:50 »
Testował ktoś już French Press Timemore z podwójnym sitkiem?
Życie to ciągła walka. Do obiadu z głodem, po obiedzie ze snem.

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1089
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #418 dnia: 14 Grudzień 2017, 20:54:23 »
Zmieliłem drobniej niż rano i parzyłem 5'00'' Tłoczek zanurzony, żeby kawa się parzyła pod sitkiem. Jest lepiej, ale wyszła taka mało aromatyczna i ogólnie taka słaba, mam na myśli taką delikatność. Mało w niej kwaskowatości (nie kwaśności ;) ).

Spróbuj zmielić jak pod filter/v60/aeropress i wyjdź od tego, czy nie będzie zbyt gorzka. Jak zbyt ciężka na języku - zwiększyć grubość przemiału. Próbować z przemiałem aż do skutku :) Normalnie 4 minuty i dociśnij, ale nie do dna.
Druga opcja to zamieszać po minucie, żeby kawa zaczęła opadać na dno i odczekać jeszcze 3 (czas parzenia w sumie 4). Dużej różnicy pomiędzy nimi nie będzie :)  6.5-7g/100ml powinno dać radę.

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #419 dnia: 16 Grudzień 2017, 12:40:07 »
Panowie jakiś sprawdzony sposób na kłopotliwy etiopski natural w FP? Nie chce się otworzyć.

Zaparzam metodą ala cupping, zalewam prawie że wrzątkiem, tłok jako sitko i po przełamaniu w 4 minucie kawa sobie leży jeszcze 8. Potem zlewam do serwera.

95% kaw to 25 klik comendanta od skrecenia do końca 6g/100ml. Próbowałem też 27k 7/100 - to na pozostałe 5% kaw działa.

A tu nic, help :)

PS. Palenie 10.2017

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi