Autor Wątek: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.  (Przeczytany 156876 razy)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #390 dnia: 22 Październik 2017, 19:58:26 »
Musi, że chochliki ;)

Offline szynder

  • Wiadomości: 115
  • Ekspres: FP, V60-2, AP,
  • Młynek: Baratza Encore
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #391 dnia: 22 Październik 2017, 20:03:56 »
Zdjęcia
1. od wew.
2. od zew.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6202
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #392 dnia: 22 Październik 2017, 20:10:07 »
No cóż, jeśli nikt nie uderzył, to mogła być jakaś wada fabryczna. Z tanich FP taki z Ikei mam 1,5 roku przeżył przeprowadzkę i sporadyczne użytkowanie przez teściową.

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #393 dnia: 17 Listopad 2017, 13:02:38 »
Któryś z kolegów podał wytyczne cupping - bodaj kolega @donkiszot - 22 klik (ew. 26 od skrecenia na maksa) 6/100 93'C po 3 minutach przebić kożuch, odczekać minute.

Jak to się ma do parzenia w FP? Stosuję ten przepis (także chwalony tu na forum):



Wrzątek? Żaden problem. Kożuch przebić po 4 (nie 3) minutach i zostawić na 5,6,7,8... ;) nie dociskać w dół, ale użyć prasy jako sitka.

Dość duża różnica temperatur cupping vs fp - dlaczego?
Przebicie kożucha, czy to ważne 3, czy 4 minuta?
A co jak zapomnimy i przebijemy w 6? :)

A co z kawami wypalonymi pod espresso, ta sama reguła w cuppingu i fp?

Ostatnio tak bardzo mi smakuje. Wracam do punktu wyjścia, bo i kawiarkę używam non stop ;)

Hitem był cupping przygotowany wg. powyższego przepisu. Tyle że po przebiciu kożucha zapomniałem o kawie. Smakowała później jak gęsty, galaretowaty niemal, kompot z truskawek. Taki od babci :)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #394 dnia: 17 Listopad 2017, 13:27:32 »
Jak Ci smakuje, to po co tyle pytań w głowie? ;)

Ogólne zalecenia na cupping to 3-5minut i 5,5g/100ml. W Polsce wszyscy łamią po 4, ja zresztą też. Pisałem o łamaniu po trzeciej w kontekście późniejszego filtrowania przez V60 -- jednak jest to jakaś turbulencja i cały kontakt z kawą kończy się po przefiltrowaniu w 5-6 minucie.

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #395 dnia: 17 Listopad 2017, 14:33:48 »
Jak Ci smakuje, to po co tyle pytań w głowie? ;)

Ogólne zalecenia na cupping to 3-5minut i 5,5g/100ml. W Polsce wszyscy łamią po 4, ja zresztą też. Pisałem o łamaniu po trzeciej w kontekście późniejszego filtrowania przez V60 -- jednak jest to jakaś turbulencja i cały kontakt z kawą kończy się po przefiltrowaniu w 5-6 minucie.
No bo to 'nowość' dla mnie więc jestem głodny wiedzy a poza tym jeden FP u mnie to 36(42)g/600ml więc jak zepsuje to żal mi kawy :)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #396 dnia: 17 Listopad 2017, 14:37:29 »
FP nie jest bardzo wrażliwy na ilość, nie trzeba do pełna.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6202
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #397 dnia: 17 Listopad 2017, 14:47:59 »
im więcej wody nalejemy w FP tym wolniej stygnie. Warto wziąć to pod uwagę w kwestii ekstrakcji.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #398 dnia: 17 Listopad 2017, 15:04:52 »
Chyba wolę jak stygnie, ma to swoje zalety.

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #399 dnia: 17 Listopad 2017, 15:04:56 »
Ok ale ja zawsze podwójne robię. Jak dla siebie to mały drip, tudzież ostatnio kawiarka lub cupping bym zrobił.

A przy kawach wypalonych do espresso, tak samo czy skracać czas? No bo cupping i takich kaw też się robi? Może wtedy FP zalewać tak jak cupping, czyli 93'C zamiast 97?

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #400 dnia: 17 Listopad 2017, 15:08:56 »
Ciężkie pytania wytaczasz, jedyna odpowiedź to: wszystko można, a jeśli smakuje to tym bardziej.

Mało kto przelewa czy frenchpressuje kawy wypalone z myślą o espresso. Jeśli ktoś to robi, to albo nie wie co robi, albo robi to specjalnie i chce uzyskać tę wyższą gorycz.

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #401 dnia: 17 Listopad 2017, 15:16:59 »
Ja czasem przelewam. Właśnie w tym celu, żeby uzyskać tę gorycz. Robię to dla swojego taty przyzwyczajonego do rozpuszczalnej Tchibo. Dla siebie raczej bym tego nie zrobił, ale to specyficzny przypadek. Nie wiem jak taką kawę zalewać, żeby tej goryczy uniknąć, chyba lepiej kupić inną kawę. Taką kawę da się nawet wypić jak trochę przestygnie.

Marek.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Pawcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 1217
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #402 dnia: 17 Listopad 2017, 16:03:18 »
Mało kto przelewa czy frenchpressuje kawy wypalone z myślą o espresso. Jeśli ktoś to robi, to albo nie wie co robi, albo robi to specjalnie i chce uzyskać tę wyższą gorycz.

Ja tak robię :) Generalnie kupuję tylko kawy palone średnio lub średnio ciemno. Bo nie lubię kwaśnych kaw. Wolę mieć smak przesunięty w stronę goryczki niż kwasu. Taki ze mnie kawowy Janusz :) No cóż, koneserem światowej sławy na pewno nie zostanę :) Ciemniej palone kawy również mają wyczuwalne smaki i aromaty owocowe tylko mniej niż te czekoladowe. Jak najbardziej smakują mi z french pressa, clever drippera, ekspresu przelewowego.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6202
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #403 dnia: 17 Listopad 2017, 16:08:46 »
Nie wiem jak taką kawę zalewać,
Ja też czasami tak robię dla rodziny. Najlepiej wychodzi w FP ok 92st C.

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #404 dnia: 17 Listopad 2017, 20:37:30 »
Mówiąc espresso mam na myśli te współczesne wypały, pachnące, nie spalone, chyba bardziej średnie nic ciemne.
Mam akurat taką etiopię kayo od DS. Pierwsza próba nieudana, to znaczy - albo grubiej albo chłodniej albo krócej..

..albo cupping ;)

A co z moim pytaniem o kożuch? Dlaczego w 4 minucie a nie w 8? To dopiero ciężki kaliber pytania! Ha! :)


 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi