Chciałbym zaznaczyć, że ekspres będzie służył do robienia zwykłej kawy (160ml) aniżeli do espresso.
kawę mielę w thermomixie.:taniec:
Ekspres może ją zrobić i nawet pianka będzie.Da się przewieźć tonę ziemniaków ferrari, co prawda na 10 kursów ale można bączki na rondzie pokręcić. ;)
Miklas, nikt Ci nie broni robić tak jak lubisz - z drppera.
Miklas, nikt Ci nie broni robić tak jak lubisz - z drppera. Ale pozwólmy innym się różnić pięknie. Tak jest ciekawiej w życiu. Poza tym ja nikogo z góry nie skreślam. Kolega setitech zacznie od jakiegoś ekspresu z jakimś młynkiem, zacznie robić swoje ulubione kawy, spróbuje dobrze zrobionego espresso i po pewnym czasie może się okazać znaczącym Forumowiczem w tym szacownym gronie. Byle zacząć. Później już będzie z górki. :)
Witam.
Chciałbym zaznaczyć, że ekspres będzie służył do robienia zwykłej kawy (160ml) aniżeli do espresso. Kto wie, może po zakupie ekspresu przekonamy się również do espresso. Obecnie posiadam budżetowy ekspres kolbowy, kawę mielę w thermomixie.
Caffe jest we Włoszech synonimem espresso. Ale jesteśmy w Polsce. I u nas nadal pija się dużą kawę. Także w kawiarniach i restauracjach. Espresso jest wg zasad bazą do wszystkich napojów kawowych wykonywanych przy użyciu ekspresu do kawy. Na bazie espresso można zrobić americano. Będzie te 160 ml kawy ? Będzie. Te same 160 ml można wykonać z ekspresu w inny, mniej prawidłowy i zdrowy sposób. Aby nie przeciągnąć i nie przepalić kawy wystarczy zmienić grubość mielenia z espresso na grubszy przemiał i można wykonać dużą kawę przy wykorzystaniu podwójnego sitka nie męcząc pompy i nie powodując gorzkiego, cierpkiego smaku przeciągniętej kawy. Jeśli komuś taka kawa smakuje i odpowiada to nie odmawiajmy mu tej możliwości i przyjemności. Ekspres może ją zrobić i nawet pianka będzie. A tej nie da ekspres przelewowy. ;)
I do tedipresso dołączyło tedicano.
Kolba to NAJGORSZY z wyborów do takiej kawy jaka pijesz. Nie daj sie marketingowi - pianka jest potrzeba tylko po to zeby ja ściągnąć.
O jego fizykę alternatywną i uparte przepychanie swoich teorii wziętych z czapy. Twierdzi, że wie co robi, wie co to espresso, wie do czego jest ekspres ciśnieniowy - a tu nagle wychodzi, że robi 200 ml kawy. A podobno wie do czego służy ekspres ciśnieniowy... A czy przycinka? Nie mnie to oceniać. Jest to nieznana wersja kawy - americano to to nie jest, kubek z automatu nie ma swojej nazwy - a duży kubek z kolby już ma.Off-Topic:I do tedipresso dołączyło tedicano.
Siewcu, ja odbieram Twój post jako przycinkę. Różnisz się zdaniem, proszę napisz merytorycznie.
I to jest trzeci raz jak pamiętam. Możesz mi wyjaśnić o co chodzi, że wybierasz taki sposób komunikacji, że się nie zgadzasz z Tedim ?
Kolba to NAJGORSZY z wyborów do takiej kawy jaka pijesz. Nie daj sie marketingowi - pianka jest potrzeba tylko po to zeby ja ściągnąć.
PROSZĘ O KONKRETY. Jak kawę przygotowałeś. Czas ekstrakcji, ilość wody, waga kawy, stopień przemiału porównując go np. do espresso, jak zachowuje dana mieszanka (robusta / arabika) na zmianę temperatury, jest czy nie ma potwierdzenia smaków kawy z pianką względem espresso?
Jeszcze jakie sitko zastosowałeś i ile kaw tą metoda zrobiłeś?
O jego fizykę alternatywną i uparte przepychanie swoich teorii wziętych z czapy. Twierdzi, że wie co robi, wie co to espresso, wie do czego jest ekspres ciśnieniowy - a tu nagle wychodzi, że robi 200 ml kawy. A podobno wie do czego służy ekspres ciśnieniowy... A czy przycinka? Nie mnie to oceniać. Jest to nieznana wersja kawy - americano to to nie jest, kubek z automatu nie ma swojej nazwy - a duży kubek z kolby już ma.
kubek z automatu nie ma swojej nazwy - a duży kubek z kolby już maW zależności od regionu świata można spotkać nazwy: long black, cafe crema, albo (niesłusznie zresztą) americano lub lungo.
kubek z automatu nie ma swojej nazwy - a duży kubek z kolby już maW zależności od regionu świata można spotkać nazwy: long black, cafe crema, albo (niesłusznie zresztą) americano lub lungo.
A long black is made by pouring a double-shot of espresso or ristretto over hot water.
Idąc za wikipedią:Wow, ktoś się powołuje na Wikipedię :)
Zwracam się z prośbą do bardziej doświadczonych osób o pomoc w zakupie ekspresu + młynka. Na cały zestaw planuję przeznaczyć do 4000 zł, w porywach 4500. Sprzęt musi być nowy (FV).
Ekspres będzie używany w domu przez 4 osoby, czyli będzie robionych około 8-10 kaw dziennie. Chciałbym zaznaczyć, że ekspres będzie służył do robienia zwykłej kawy (160ml) aniżeli do espresso. Kto wie, może po zakupie ekspresu przekonamy się również do espresso.
Americano to nie americana ;)
Witam.A ja koledze odpiwie :) Jeśli automat to Jura :) np e60 :) mieści się w budżecie Bądź Melita
Zwracam się z prośbą do bardziej doświadczonych osób o pomoc w zakupie ekspresu + młynka. Na cały zestaw planuję przeznaczyć do 4000 zł, w porywach 4500. Sprzęt musi być nowy (FV).
Ekspres będzie używany w domu przez 4 osoby, czyli będzie robionych około 8-10 kaw dziennie. Chciałbym zaznaczyć, że ekspres będzie służył do robienia zwykłej kawy (160ml) aniżeli do espresso. Kto wie, może po zakupie ekspresu przekonamy się również do espresso. Obecnie posiadam budżetowy ekspres kolbowy, kawę mielę w thermomixie.
Z góry dziękuję za pomoc.
W skrócie:
podstawowy Dream i I-bar 15
czy
Uno Prof i I-1
czy coś innego
Pomóżcie
Michał
A ktoś tu pisał o szukaniu automatu czy o kolbie?