Autor Wątek: La Pavoni Europiccola  (Przeczytany 107545 razy)

Offline jzagaja

  • Wiadomości: 87
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #90 dnia: 31 Styczeń 2016, 11:49:32 »
Palenie w piekarniku z termoobiegiem jest jednak bardziej równomierne i predkosc nagrzewania jest odpowiednia. Kwestia tylko wietrzenia pomieszczenia. Mam pytanie czy ktos probowal palenia w atmosferze pary wodnej?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #91 dnia: 31 Styczeń 2016, 12:04:25 »
W atmosferze pary wodnej można się chyba tylko parzyć, a nie palić...

Offline jzagaja

  • Wiadomości: 87
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #92 dnia: 31 Styczeń 2016, 12:44:56 »
Dlaczego? Para lepiej transferuje cieplo. Mowimy o parze powyzej 200 stopni oczywiscie. To jak z chlebem - skorka lepiej smakuje z zaparowanego piekarnika (cukry).
« Ostatnia zmiana: 31 Styczeń 2016, 12:49:18 wysłana przez jzagaja »

Offline flexooo

  • Wiadomości: 556
  • Ekspres: Rocket R58, La Peppina, La Pavoni Europiccola, Syfon Hario TCA 5, Kalita, V60, Aeropress
  • Młynek: Mahlkoenig EK43, Comandante Iron Heart
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #93 dnia: 02 Czerwiec 2016, 19:47:46 »
Nie wiem czy kontynuować wątek o wszystkim i o niczym jeśli chodzi o Europiccole, ale moje pytanie jest - jak sobie poradzić z wypadającymi sitkami? Jakiś oring aby zablokować? Ciastka fajnie wyskakują, ale trzeba robić to sitkiem a nie całą kolbą...

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #94 dnia: 02 Czerwiec 2016, 20:04:46 »
W Peppinie jest podobnie. Poradziłem sobie dając kawałki gumki recepturki między sitko a kolbę.  Sitko wchodzi na wcisk i nie wypada.
LMWDP #469

Offline Alkaline Mężczyzna

  • Wiadomości: 25
  • Ekspres: Gaggia Coffee Deluxe, Quick Mill 0820, V60, Moccamaster
  • Młynek: Gastroback 42639, Baratza Encore
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #95 dnia: 04 Marzec 2018, 20:11:54 »
Czy da sie utalic ile lat ma ten ekspres i jaka jest grupa, pre-millenium badz millenium? Dostalem tylko pare zdjec,  wrzucam na google >

photos.app.goo.gl/TN5y25aVYbtiJ7Ko2

Ile jest teraz wart? Sprzedawca chce +-900 zl, do tego dodac koszt wymiany uszczelek no i dojazd, ponad 300km
Warto czy nie?

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2366
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #96 dnia: 04 Marzec 2018, 20:17:39 »
O historii tych ekspresów i różnicach między nimi możesz poczytać tu : http://www.francescoceccarelli.eu/lapavoni_storia1_eng.htm

Offline Jeżyk

  • Wiadomości: 1831
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #97 dnia: 04 Marzec 2018, 22:49:45 »
jak sobie poradzić z wypadającymi sitkami?
Niestety, jedynym skutecznym sposobem jest wytoczenie płytkiego rowka wewnątrz kolby i włożenie tam sprężyny. Tak jak jest w innych kolbach. Rowek powinien mieć głębokość i szerokość mniej więcej grubości sprężyny.
Czy da się ustalić ile lat ma ten ekspres
To można ustalić po wyglądzie wyłącznika, kratki ociekowej na około 1993-1997 czyli premilenium, (kolba mniejsza, ale za to nakrętka mocująca bojler do podstawy jest najprawdopodobniej na szczęście mosiężna, a nie bakelitowa) Data produkcji jest naklejona wewnątrz pod dolną pokrywą.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline Alkaline Mężczyzna

  • Wiadomości: 25
  • Ekspres: Gaggia Coffee Deluxe, Quick Mill 0820, V60, Moccamaster
  • Młynek: Gastroback 42639, Baratza Encore
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #98 dnia: 07 Marzec 2018, 14:06:02 »
Dzieki za info )   Teraz wiem ze ekspres jest z 96 r.

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1434
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #99 dnia: 18 Październik 2018, 07:35:15 »
Witam!
Koledzy, gdzie można znaleźć informacje o instalacji dodatkowa termoizolacyjna uszczelki pomiędzy bojlerem i grupą? Nie chce na grabie deptać....

http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline adik

  • Wiadomości: 6
  • Ekspres: la Pavoni Europiccola , alternatywy Hario
  • Młynek: Eureka Mignon
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #100 dnia: 27 Październik 2018, 21:04:05 »
Na znanym portalu aukcyjnym można kupić teflon na uszczelki, Zastosowałem 1.5mm.
Wystarczą proste narzędzia, parę minut pracy i uszczelka gotowa. Potrzebna jeszcze taśma teflonowa, taka hydrauliczna za parę zeta. Owijamy nią grupę po założeniu uszczelki w miejscu gdzie wchodzi do bojlera, tak na oko 4-5 razy. Volia, grupa się nie przegrzewa dzięki temu mamy większą powtarzalność strzału.

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1434
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #101 dnia: 28 Październik 2018, 08:18:58 »
@adik dziekue!
http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1434
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #102 dnia: 02 Listopad 2018, 22:38:55 »
Gotowe. Mam nadzieję, że pomoże.
http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #103 dnia: 04 Listopad 2018, 10:37:33 »
Panowie i Panie. Poratujcie bo się pogubiłem.

Wyczaiłem Europiccole w dobrej cenie (tak mi się wydawało). Rocznik 80-90. Wypytałem i wyprosiłem o sporą ilość zdjęć. Wszystko miałobyć pięknie ładnie, ale...

Europiccola miała wtyczkę UK więc z automatu założyłem jej wtyczkę EU. W sumie nie wiem po co, bo mogłem zapodać adapter. Po podłączeniu do gniazdka i włączeniu czerwonego przycisku wywaliło mi różnicówkę. Raz. Drugi. Trzeci. Odwróciłem. Zdjąłem spód. Obejrzałem okablowanie. Wszystko wydawało się być w porządku. Wiem, że jak jest lipna grzałka (a tu są dwie) to będą się takie cyrki działy.

Moje postępowanie było takie. Podłączyłem małą grzałkę bezpośrednio do sieci. Okazało się, że działa. Grzeje. Następnie podłączyłem bezpośrednio dużą grzałkę do sieci i zonk. Wywala różnicówkę. Czytałem, że w przypadku tych starszych modeli Europiccola znaczenie ma kolejność podłączenia, ale czy przy bezpośrednim ma to jakiekolwiek znaczenie?? Nie mam niestety miernika, żeby sprawdzić oporność dużej grzałki. Dodam, że grzałka jest czyściutka. Bez kamienia. Wizualnie wygląda bardzo dobrze.

Co robić? Zgłupiałem.
« Ostatnia zmiana: 04 Listopad 2018, 10:46:32 wysłana przez GrizzzLee »

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2390
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #104 dnia: 04 Listopad 2018, 12:41:35 »
Nie bardzo widzę jaka jest różnica pomiędzy LA PAVONI EUROPICCOLA ELQ i LA PAVONI PROFESSIONAL PLQ czy to tylko podwójna wielkość bojlera 800 vs 1600 ?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi