Autor Wątek: El Salvador - Cup of Excellence 2017  (Przeczytany 3500 razy)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
El Salvador - Cup of Excellence 2017
« dnia: 24 Maj 2017, 12:37:17 »
Na aukcji po wynikach COE 2017 dla Salwadoru "zwycięzcą" została planatcja Santa Rosa prowadzona przez Jorge Raul'a. Plantacja uprawia odmianę Pacamara - proces honey.

Zwycięzca w cudzysłowie, bo zaporowa cena powyżej 95 dolarów za funt ogranicza poważnie grono potencjalnych odbiorców. Co prawda w sumie sprzedano 11 worków po 30kg każdy (w sumie $67'000) ale chyba nie zagości ona na naszych stołach.

Pocieszające jest to że średnia cena na aukcji oscylowała w okolicach 13 dolarów za funt ;)
LMWDP #469

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10574
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: El Salvador - Cup of Excellence 2017
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Maj 2017, 12:40:48 »
Miałem o tym pisać. To kawa z regionu Chalatenango. Niedawno mieliśmy Pacamarę z tegoż regionu, z plantacji, która jest wśród zwycięzców tegorocznego konkursu. Ta cena i tak daleka jest jeszcze od aukcyjnych lotów konkursu Best of Panama.

Offline untoldex Mężczyzna

  • Wiadomości: 729
  • Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
Odp: El Salvador - Cup of Excellence 2017
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Maj 2017, 13:58:08 »
To chyba kolejny rekord cenowy wyłączając Geishe z Panamy.
Ciekawe jest też to że większość międzynarodowego jury to ludzie z Azji, i większość worków tam poszło.

Aczkolwiek jest też jedna brytyjska firma która nabyła te ziarna:
https://www.differencecoffee.com/
Ktoś coś o nich słyszał?

Z tego co wyczytałem na stronie (po zarejestrowaniu) to mieli np. kapsułki nespresso z ziaren z farmy Fazenda Santa Barbara, z ubiegłorocznego lotu zwycięskiego COE Brazil Pulped Naturals 2016 :)

Online krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6214
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: El Salvador - Cup of Excellence 2017
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Maj 2017, 14:45:53 »
Azjaci uwielbiają te delikatne kawy z obróbki honey. To jest chyba jeden z bodźców do używania tej czasochłonnej obróbki, że można ją dobrze sprzedać, przy okazji dobra opcja dla regionów z problemami z dostępnością wody.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10574
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: El Salvador - Cup of Excellence 2017
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Maj 2017, 22:50:59 »
Trochę kolejnych informacji z konkursów CoE itp. W Nikaragui nowa odmiana hybrydowa (z genami robusty) zwana Centroamericano osiągnęła ocenę większą niż 90 punktów.

Z kolei w Panamie konkurs Best of Panama wygląda nieco inaczej niż w ubiegłych latach. Mamy teraz dwa turnieje: o najlepszą mytą Geishę i o najlepszą naturalną Geishę. Ten ostatni turniej wygrała Geisha z Hacienda Esmeralda wynikiem 94 punkty. Ten pierwszy turniej wygrała Geisha z Finca Sophia, należącej do Willema Boota. Teraz założę się, że ceny na aukcji będą parę razy większe niż rekord z Salwadoru.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10574
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: El Salvador - Cup of Excellence 2017
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Maj 2020, 09:41:17 »
Zmieńmy nieco temat niniejszego wątku i piszmy o konkursach CoE w ogóle. Zerknąłem właśnie na tegoroczne wyniki CoE w Etiopii. Bardzo to ciekawe. Czy ktoś z was słyszał o takich hasłach: Bura i Arbegona? Są to woredy (po polsku: powiaty) z regionu Sidama. Trzy pierwsze miejsca, na każdym po dwie kawy, zajęli plantatorzy/firmy z Sidama właśnie. Oceny powyżej 90 punktów. Pierwsze miejsce zdobyły "loty" naturalne prawdopodobnie różnych odmian. Drugie i trzecie -- "loty" z obróbki mokrej odmiany 74110. Ktoś coś wie o tej odmianie? Kolejny topowy region to: West Arsi i West Guji. Dopiero potem, na 13 miejscu mamy ziarna z woredy Yirgacheffe.

Online krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6214
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: El Salvador - Cup of Excellence 2017
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Maj 2020, 10:52:12 »
Może zawodnicy brewers coś wiedzą? Sławek Saran miał jakąś taką selekcjonowaną odmianę z Etiopii.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: El Salvador - Cup of Excellence 2017
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Maj 2020, 11:27:17 »
Trzeba chyba chwile zaczekać. Na stronie jest pełno literówek i nieścisłości. Plus ta odmiana „nieznana”.
A woredy są kolejnym etapem „transparentności” kawy, dlatego mało kto o nich słyszał. Zazwyczaj na opakowaniach jest tylko Sidamo, Guji, Yirchacheffe czy Nensebo.
Czy 13 miejsce Yirgacheffe jest złe? Wydaje mi się, że nie, choć najmniej mi ten region podchodzi.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10574
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: El Salvador - Cup of Excellence 2017
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Maj 2020, 12:12:06 »
Nie są to etapy transparentności lecz powiaty, jednostki administracyjnego podziału państwa. Jedną z takich jednostek jest właśnie Yirgacheffe, najbardziej może znaną w świecie kawy -- leży w regionie SNNPR (a tu w strefie Gedeo). Natomiast hasło Sidamo już od dawna nie funkcjonuje w administracji Etiopii.

-->> Etiopia CoE 2020
« Ostatnia zmiana: 14 Maj 2020, 12:17:22 wysłana przez Antonio »

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: El Salvador - Cup of Excellence 2017
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Maj 2020, 12:53:18 »
Wiem co to woredy. Gdyby pisać cały Etiopski adres to by miejsca na paczce brakło. Chodziło mi o to, że w ramach transparentności ( a CoE nic nie ukrywa) nie tylko wyszczególnili region, ale też powiat.
A te odmiany 74110, 74112, 74118 sam sprzedajesz pod nazwą Heirloom variety.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10574
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: El Salvador - Cup of Excellence 2017
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Maj 2020, 12:58:43 »
Yeap!
Wiem, że CoE nic nie ukrywa. O co chodzi?

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10574
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: El Salvador - Cup of Excellence 2017
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Maj 2020, 13:58:53 »
Najbardziej interesuje mnie genetyka i pochodzenie odmian oraz ich szczególne walory.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi