Autor Wątek: Mały HX  (Przeczytany 49736 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10574
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mały HX
« Odpowiedź #120 dnia: 26 Maj 2017, 09:12:27 »
To prawda, ale: niedawno, gdy miałem małą maszynę HX, nie kręciłem pressostatem; gdybym miał możliwość zmian za pomocą PID, nie czyniłbym tego. W takim układzie jest to niepotrzebne i nieuzasadnione. Bo po jakim czasie zmiana ciśnienia pociąga za sobą zmianę temperatury zaparzania? Po 30 minutach? To ja dziękuję, nie poczekam ;). Producent zamiast robić takie "dobre wrażenie" powinien sięgnąć po sprawdzony patent na błyskawiczną regulację temperatury zaparzania -- taką jaką stosuje się w maszynach FAEMA czyli regulowany dławik na górnej rurce wychodzącej z grupy. Może jest to opatentowane, że nikt tego nie stosuje? Jeśli producent nie może stosować tego patentu, to mógłby dołączyć zestaw kryz o różnych średnicach.

Plusem PID dla bojlera może być cisza elektronicznej regulacji, ale... Niedawno w jednej z nowoczesnych maszyn multibojlerowych spotkałem się z awarią czujnika temperatury, pracującego w układzie regulacji ciśnienia w kotle. Awaria czujnika pociągnęła za sobą wzrost ciśnienia w kotle. Sytuacja u mojego klienta była groźna, bo również zepsuł się elektroniczno-mechaniczny bezpiecznik, reagujący na ciśnienie w kotle; jego zadaniem było odcięcie zasilania kotła, gdy ciśnienie przekroczy ok. 1,5bar. Zadziałał na szczęście poczciwy i niezmienny od dekad, toporny zawór bezpieczeństwa reagujący na ciśnienie ok. 2bar. Otwierał się, a kłęby pary z wrzątkiem trafiały do tacki ociekowej; na chwilę sytuacja się normowała, gdy do kotła wpływała zimna woda; i tak w kółko -- maszyna przepracowała kilka miesięcy, zanim załoga zorientowała się, że coś nie tak. Gdyby nawalił w tej sytuacji zawór bezpieczeństwa, to ratunkiem mogłaby być już tylko obudowa ;).

Morał z tego jest taki: nieszczęścia chodzą parami ;). Drugi morał: lepszy mechaniczny, prosty, analogowy przyrząd niż pełniący te same, proste funkcje cyfrowy/elektroniczny odpowiednik.
« Ostatnia zmiana: 26 Maj 2017, 09:38:06 wysłana przez Antonio »

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Mały HX
« Odpowiedź #121 dnia: 26 Maj 2017, 09:45:03 »
ma też mniejszą histerezę
PID nie ma histerezy. Czasem trochę sobie oscyluje wokół wartości nastawionej.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10574
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mały HX
« Odpowiedź #122 dnia: 26 Maj 2017, 10:25:46 »
Jak wygląda czasowa odpowiedź (temperatury zaparzania) typowego układu hx-E61 na zmianę ciśnienia w kotle?

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Mały HX
« Odpowiedź #123 dnia: 26 Maj 2017, 11:20:11 »
Jak wygląda czasowa odpowiedź
Antonio, a czego się spodziewasz? W górę masz półtora kilograma wody na przeciwko grzałki 2 kW (albo mniej). Z prostego rachunku wynika przyrost o 1 stopień w 3 sekundy. Pomijając, że grzałka nie będzie szła pełną mocą, bo będzie przerzut - ergo 1 stopień w kilka (może nawet 10) sekund.
W dół, to tylko gorzej - nie sądzę, żebyś z bojlera i grupy tracił więcej niż jakieś 200W, czyli 1 stopień w 30 sekund. Coś tam ratowałby flush, bo wtedy utrata ciepła będzie szybsza.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10574
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mały HX
« Odpowiedź #124 dnia: 26 Maj 2017, 11:22:22 »
Temperatura bojlera zmieni się szybko, a co z temperaturą zaparzania?

Offline Jeżyk

  • Wiadomości: 1831
Odp: Mały HX
« Odpowiedź #125 dnia: 26 Maj 2017, 11:29:21 »
regulowany dławik na górnej rurce wychodzącej z grupy
Oj, przydał by mi się taki dławik. Niedawno spędziłem parę godzin na dobieraniu kryzy, żeby osiągnąć zadowalającą mnie temperaturę grupy. Moim zdaniem PID w HX jest zbędny.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Mały HX
« Odpowiedź #126 dnia: 26 Maj 2017, 11:43:58 »
zmieni się szybko
W Hx-ie temperatura zaparzania nie jest objęta żadną pętlą sprzężenia zwrotnego. Będzie, jak będzie. Coś by podpowiedziała temperatura grupy.

Oj, przydał by mi się taki dławik.
To sobie kup. Firma Spaw na Nowohuckiej.

Offline slusar_o2 Mężczyzna

  • Wiadomości: 530
  • Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
Odp: Mały HX
« Odpowiedź #127 dnia: 26 Maj 2017, 11:44:45 »
o prawda, ale: niedawno, gdy miałem małą maszynę HX, nie kręciłem pressostatem; gdybym miał możliwość zmian za pomocą PID, nie czyniłbym tego. W takim układzie jest to niepotrzebne i nieuzasadnione. Bo po jakim czasie zmiana ciśnienia pociąga za sobą zmianę temperatury zaparzania? Po 30 minutach? To ja dziękuję, nie poczekam . Producent zamiast robić takie "dobre wrażenie" powinien sięgnąć po sprawdzony patent na błyskawiczną regulację temperatury zaparzania -- taką jaką stosuje się w maszynach FAEMA czyli regulowany dławik na górnej rurce wychodzącej z grupy. Może jest to opatentowane, że nikt tego nie stosuje? Jeśli producent nie może stosować tego patentu, to mógłby dołączyć zestaw kryz o różnych średnicach.
Jeśli producent dołączyłby zestaw kryz, to aby je zmieniać i tak trzeba by rozkręcać układ, więc w takim wypadku lepiej poczekać 30 min w układzie z PID'em. Regulowany dławik wydaje się idealnym rozwiązaniem.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10574
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mały HX
« Odpowiedź #128 dnia: 26 Maj 2017, 12:42:51 »
Ok, ale czemu chcesz (czy na pewno chcesz?) co chwilę zmieniać temperaturę zaparzania? ;)

Offline Jeżyk

  • Wiadomości: 1831
Odp: Mały HX
« Odpowiedź #129 dnia: 26 Maj 2017, 12:51:57 »
To sobie kup
Teraz już nie potrzebuję, mam ustawioną temperaturę na stałe. Mnie to wystarczy, regulowany dławik jest po prostu wygodny w ustawianiu temperatury grupy. Raz ustawiona temperatura służy mi doskonale. Jak potrzebuję zmiany, korzystam z krótszego lub dłuższego puszczenia wody z grupy. Krótszy podnosi a dłuższy obniża temperaturę.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Mały HX
« Odpowiedź #130 dnia: 26 Maj 2017, 13:02:38 »
co chwilę zmieniać temperaturę zaparzania?
Bo kawa za kwaśna? Nie zauważyłeś, że przy zmianie ziaren trzeba czasem zmienić temperaturę? Mnie się wydaje, że tak.

Offline Expel Mężczyzna

  • Wiadomości: 894
    • Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
Odp: Mały HX
« Odpowiedź #131 dnia: 26 Maj 2017, 13:03:09 »
Mając teraz pid operuje na temperaturach między 92 a 93 C. Na początku sporo się tym bawiłem ale kawa najlepsza wychodzi mi właśnie w tym przedziale. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Czy mając pid w HX nie robi się flusha chlodzacego?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Mały HX
« Odpowiedź #132 dnia: 26 Maj 2017, 13:35:15 »
temperaturach między 92 a 93 C
Temperaturach czego? Grupy? Wody płynącej z grupy?

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Mały HX
« Odpowiedź #133 dnia: 26 Maj 2017, 14:07:37 »
temperaturach między 92 a 93 C
Temperaturach czego? Grupy? Wody płynącej z grupy?

W ekspresie @Expela Pid pokazuje temperaturę bojlera, a woda płynąca z grupy ma temperaturę o 2 stopnie niższą.

co chwilę zmieniać temperaturę zaparzania?
Bo kawa za kwaśna? Nie zauważyłeś, że przy zmianie ziaren trzeba czasem zmienić temperaturę? Mnie się wydaje, że tak.

Przy dobrej kawie, dobrym ekspresie i jakichś tam umiejętnościach nie ma takiej potrzeby.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Mały HX
« Odpowiedź #134 dnia: 26 Maj 2017, 15:52:27 »
Czy mając pid w HX nie robi się flusha chlodzacego?
Ja robię to bardzo rzadko - jedynie w bieżącym użytkowaniu krótki, sekundowy flush do oczyszczenia prysznica.
LMWDP #469

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi