Autor Wątek: La Peppina dla opornych  (Przeczytany 39494 razy)

Offline JanekdF Mężczyzna

  • Wiadomości: 711
  • Ekspres: Expobar Office Control, Cafelat Robot, alternatywy
  • Młynek: Aergrind, Hiku, projekt własny, stare stożki
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #75 dnia: 13 Luty 2017, 17:28:00 »
Czasami jak zbyt mocno zakręcę to również ciężko odkręcić. Nie ma problemu z użyciem siły tam jest dość mocna śruba, i nie powinno się nic stać przy odkręcaniu.
Odkręciłem ;) Niestety jest ruda na rancie bojlera, też będę musiał pomyśleć, jak sobie z tym poradzić. Póki co, czeka mnie odkamienianie (wysypałem już pół tony gruzu...) i zakup uszczelek. Muszę też odświeżyć podstawę. Jaki macie sposób na usunięcie farby? Widziałem zdjęcie Peppin z polerowaną podstawą i wygląda to przyjemnie!
Who ever would call a machine in Italy "Cappuccino Amore"? - F.C.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #76 dnia: 13 Luty 2017, 17:30:36 »
Jaki macie sposób na usunięcie farby?

Korzystam ze zmywacza do farb i lakierów.

Offline flexooo

  • Wiadomości: 556
  • Ekspres: Rocket R58, La Peppina, La Pavoni Europiccola, Syfon Hario TCA 5, Kalita, V60, Aeropress
  • Młynek: Mahlkoenig EK43, Comandante Iron Heart
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #77 dnia: 13 Luty 2017, 18:32:04 »
Peppina czeka aż znajdę uszczelkę, która położyłem w "dobrym miejscu" :)
Małe zestawienie przed i po:


Jak złoże całość to będą filmy :)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #78 dnia: 14 Luty 2017, 09:10:08 »
Peppina czeka aż znajdę uszczelkę
Jak byś przejeżdżał w okolicy - szosa na Mińsk czyli nie skręcasz na Lublin tylko jedziesz prosto. Masz odcinkowy pomiar prędkości, i jakieś 200m przed jego końcem po lewej stronie masz Kwiaciarnię, spożywczy i oringi i uszelki i paski klinowe.  Może coś dobierzesz.

p.s Po prawej stronie szosy jest palarnia Arkom - ale jakoś ich nie chciało mi się testować.
LMWDP #469

Offline pali112 Mężczyzna

  • Wiadomości: 298
  • Ekspres: Kazak Rota, Gaggia Classic, Brasilia Lady, alternatywy
  • Młynek: MSJ, Mahlkonig Vario, Ascaso i-1 mini, Lido2, MYM54
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #79 dnia: 14 Luty 2017, 14:13:37 »
EDIT: Czy powłoki od Hipeco mają atesty spożywcze? Bo i teflonowych powłok jest multum, a nie wszystkie są dopuszczone do kontaktu z żywnością.

Napisałem do nich email, niestety na dzień dzisiejszy nie mają takich atestów

Offline flexooo

  • Wiadomości: 556
  • Ekspres: Rocket R58, La Peppina, La Pavoni Europiccola, Syfon Hario TCA 5, Kalita, V60, Aeropress
  • Młynek: Mahlkoenig EK43, Comandante Iron Heart
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #80 dnia: 19 Luty 2017, 21:51:53 »
Jeszcze z oryginalną instrukcją :)
Pomyśleć, że ten sprzęt ma 55 lat :)


Offline slusar_o2 Mężczyzna

  • Wiadomości: 530
  • Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #81 dnia: 24 Maj 2017, 23:10:04 »
Wszyscy mają dźwignię, mam i ja :D Zamieniłem się z kolegą Rafałem (pali112), on wziął mojego Oscara, a przytuliłem jego Peppinkę. Jestem po pierwszych strzałach i chyba nie będę dzisiaj spał, a kuchnia wygląda jak po wojnie heh :) Miało być la pavoni, ale możliwość zamiany jednak zaważyła na wyborze

Mielenie mam jak do HX'a, jak miele grubiej to jednak leci za szybko. Na ten moment jestem zadowolony. Do sitka wchodzi mi 12g ciemno-średnio palonej kawy (sypie z górką i ściągam nadmiar do równego rantu).
Crema mi wychodzi dużo jaśniejsza niż z Oscara (przy tej samej kawie), ale smak jest podobny, może trochę łagodniejszy? Jutro dalsze testy.

Offline pali112 Mężczyzna

  • Wiadomości: 298
  • Ekspres: Kazak Rota, Gaggia Classic, Brasilia Lady, alternatywy
  • Młynek: MSJ, Mahlkonig Vario, Ascaso i-1 mini, Lido2, MYM54
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #82 dnia: 25 Maj 2017, 22:03:57 »
I jak tam kolejne testy z Pepiną? :) A jak z temperaturą na ile ustawiasz?

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #83 dnia: 25 Maj 2017, 23:39:37 »


Wszyscy mają dźwignię, mam i ja :D

Na filiżanki brakło? ;)

Offline slusar_o2 Mężczyzna

  • Wiadomości: 530
  • Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #84 dnia: 26 Maj 2017, 10:34:57 »
Filiżanki wszystkie już brudne:P temp narazie zostawiłem te 93 i kawa do espresso wychodzi super, ale przed chwilą spróbowałem jasnej Kenii i mi twarz wykręciło:D Mocno trzeba zwiększyć temp do dripowych singli?

Offline slusar_o2 Mężczyzna

  • Wiadomości: 530
  • Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #85 dnia: 02 Czerwiec 2017, 20:08:55 »
Kilka wnioskow i pytań po kilku dniach używania. Nie umiem wyciągnąć fajnej cremy. Zawsze wychodzi bardzo jasna. Jakieś pomysły? Doza to ok 13 gram, kawa to Brazylia z kofi branda, mielenia drobne jak pod HXa. Czas ekstrakcji w miarę ok, dosyć szybki blonding (co powoduje jasna creme) ratio 1:2. Smak fajny, poprawny, ale nie ma tego pazura. Jest taka łagodna, jakby rozwodniona. I tu dochodzimy do kolejnego pytania. Wszyscy piszą, że z dźwigni kawa jest bardziej gęsta niż z normalnego ekspresu, a u mnie nie umiem tego jakoś zaobserwować. Co robię źle? Jeszcze z drobniej zmielić? Już teraz początek ekstrakcji to kapanie, potem przyspiesza i jednocześnie blednie. Jakieś sugestie?

Wysłane z mojego KM0701 przy użyciu Tapatalka


Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #86 dnia: 03 Czerwiec 2017, 08:27:46 »
U mnie początek ekstrakcji to zazwyczaj kapanie zaczynające się 5-15 sekund po finalnym puszczeniu dźwigni.
Dźwignia w dół, potem do pierwszego oporu w górę, i znów w dół i puszczam.
Spróbuj ciut drobniej zmielić i daj może gram więcej wtedy.
Ja miele w sumie grubiej niż na co dzień w HX.
LMWDP #469

Offline slusar_o2 Mężczyzna

  • Wiadomości: 530
  • Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #87 dnia: 03 Czerwiec 2017, 22:20:33 »
Zmieliłem drobniej, zmniejszyłem dozę i się trochę zagapiłem zwiększając ratio. Wprawdzie kawa dalej wygląda jak z automatu (blada, jasna crema), ale smak wynagradza :) Chociaż dalej gęsto nie jest, tym bardziej, że ratio jest zwiększone.
Martwi mnie za to ta biała rdza na grupie. Doktor zdradził mi, że to stop cynku z aluminium. Jak się tego pozbyć? Albo jak to zahamować?

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #88 dnia: 04 Czerwiec 2017, 07:18:30 »
Grupa ze ZnAl jest zrobiona. Na to chrom.
Większość białego to kamień. U mnie kwasek sobie radzi.
LMWDP #469

Offline slusar_o2 Mężczyzna

  • Wiadomości: 530
  • Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #89 dnia: 04 Czerwiec 2017, 10:33:46 »
Flexooo radzi to samo. Wysyłam bojler do teflonowania, bo jednak rdzewieje. Firma która nam to robi, jak tylko słyszy "mały, stary ekspres" to jest przeszczęśliwa :)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi