Ostatnie wiadomości

Strony: [1] 2 3 ... 10 Next
1
Na początek / Siemens eq 6 seri 300
« Ostatnia wiadomość wysłana przez AK73 dnia Dzisiaj o 13:51:57 »
Proszę o poradę, po przyciśnięcie zaraz expres automatycznie włącza się odrazu młynek i równocześnie expres przygotowuje się do normalnej pracy. Co Siadło, zawór ceramiczny czy płyta główna, a może jakiś restart wystarczy zrobić. Poradźcie proszę🙂
2
Ekspresy kolbowe / Odp: Lelit Victoria vs Profitec Go
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Tukidydes dnia Dzisiaj o 13:29:17 »
Żaden xchyba ekspres nie zaczyna cisnąć wodą od 9 barów tylko stopniowo

Pompa rotacyjna tak działa - momentalnie uzyskuje docelowe ciśnienie. Oczywiście pewne opóźnienie w układzie hydraulicznym występuje, ale w przypadku tych pomp jest ono niewielkie. Poszukaj trochę więcej informacji na temat preinfuzji. Można ją wprowadzić do swojego procesu parzenia na kilka sposobów - mi przychodzą do głowy te trzy:
1) Stałe podłączenie do źródła wody. Preinfuzję otrzymamy korzystając z ciśnienia w instalacji wodociągowej (~2-2,5 bara), jeśli dysponujemy grupą E61.
2) Korzystając z oprogramowania i funkcjonalności w jakie wyposażony jest ekspres - połączenie aktywnej i pasywnej preinfuzji - pompa startuje, powstaje jakieś ciśnienie w układzie, następuje namoczenie ciastka, pompa startuje drugi raz uzyskując już docelowe ciśnienie i odbywa się ekstrakcja.
3) Montując zawór flow control (jeśli jest taka możliwość) - przy pomocy zaworu iglicowego manualnie sterujemy ciśnieniem wody z jakim przeprowadzana jest ekstrakcja.

Istnieją jeszcze jakieś uproszczone metody 'namaczania' ciastka, co ja obserwuję u siebie w Lelit Grace na przykład. Z mojego doświadczenia daleko temu jednak do preinfuzji, ponieważ wpływ na efekt widoczny i wuczywalny w filiżance jest znikomy.
3
Kawa / Odp: Forumowe klasyki
« Ostatnia wiadomość wysłana przez krystians dnia Dzisiaj o 12:41:47 »
Zupełnie się tym nie przejmuj, są to gatunki zupełnie niszowe. Jak sama zauważyłaś nie ma ich normalnej ofercie palarni. Większość z nas nie piła tych kaw. Mi się zdarzyło dzięki uprzejmości kolegi wypić kilka razy Liberikę. Ciekawe doświadczenie, ale z kapci nie wyrywa, więc nie ma specjalnie czego żałować. Zobaczymy, może przy zmieniającym się nam klimacie będziemy niedługo widzieli inne gatunki kawy w sprzedaży.
4
Zakupy grupowe / Odp: Pesado HE - Zakup Grupowy
« Ostatnia wiadomość wysłana przez korea83 dnia Dzisiaj o 12:32:23 »
Możesz podać całkowitą wysokość i je zważyć?

Wysokość 25,9mm, waga 54,0g. Dla porównania VST 20g waży35,0g
5
Młynki / Odp: Fiorenzato AllGround Sense
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Boby_brown dnia Dzisiaj o 12:02:37 »
Przytrzymując przycisk 2 sekundy wchodzisz w tryb ustawiania wagi, ale maks. dla pojedynczej dozy to 12 g, a dla podwójnej 24 g.
6
Młynki / Odp: Fiorenzato AllGround Sense
« Ostatnia wiadomość wysłana przez tom517 dnia Dzisiaj o 11:55:23 »
Jedynie co mnie dziwi to to, że ustawienie dozy jest ograniczone odgórnie. Dla single to chyba 14g a dla double 24g.

Z tego co widzę, jak przytrzymasz dłużej przycisk jednej dozy lub podwójnej to przechodzi do opcji ustawienia odpowiedniej wagi  :)
7
Młynki / Odp: Fiorenzato AllGround Sense
« Ostatnia wiadomość wysłana przez tom517 dnia Dzisiaj o 11:48:28 »
Bardzo fajny młyn dla tych co nie chcą bawić się w odmierzanie ziarenek.
Udało się komuś zapchać wylot przy najdrobniejszym mieleniu ?
8
Ekspresy kolbowe / Odp: Lelit Victoria vs Profitec Go
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Szkice dnia Dzisiaj o 11:19:11 »
A co ma stałe podłączenie do wody do nasączania kolby od zwykłego zbiornika?
Najlepiej  porównać między Twoim ekspresem, a dokładniej mówiąc każdym domowym a takim gastro potworem, wtedy poczujesz dużą różnicę, jak smakuje espresso z poszczególnych maszyn.


Zależy kto przygotuje bo piłem nie jedno espresso z kawairni i z maszyn za kilkadziesiąt tysiecy i jakoś wielkiej róznicy nie było
9
Ekspresy kolbowe / Odp: Lelit Victoria vs Profitec Go
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Szkice dnia Dzisiaj o 11:18:02 »
Preinfuzja ustawiana w ekspresie przecież powinna być taka że ekspres zaczyna skraplać zmieloną kawę przez kilka sekund np5 a dopiero później nabiajć ciśnienia do 9 barów. Żaden xchyba ekspres nie zaczyna cisnąć wodą od 9 barów tylko stopniowo
10
Kawa / Odp: Forumowe klasyki
« Ostatnia wiadomość wysłana przez KlaudiuszowaPani dnia Dzisiaj o 11:01:10 »
Hejo ;) Troszkę mnie tutaj nie było. Kiedyś pisałam o gorzkiej kawie, nawet założyłam wątek. Poszłam z Waszymi radami i kupowałam kawę w palarni albo zamawiałam tą Idee Kafe na allegro. Zawsze piłam/ piję kawę typu Arabica. Czasami na pół z Robustą, aczkolwiek za tym drugim nie przepadam. Czytałam teraz nie dawno na temat takich rodzajów jak Liberica oraz Excelsa https://bialogard24.pl/ciekawostki-o-kawie-fakty-ktore-zaskocza/ I błagam teraz tylko nie śmiejcie się ze mnie, ale nigdy tych kaw nie piłam. Zawsze tylko ta Arabica... Czy możecie mi powiedzieć, czy są warte zakupu ? jeśli tak to gdzie ? I jak możecie podajcie jakieś kawy z tego typu jak ta całą liberica itd.
Strony: [1] 2 3 ... 10 Next


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi