Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1062545 razy)

Offline uman Mężczyzna

  • Wiadomości: 439
  • Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Kingrinder K6, Porlex mini
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2220 dnia: 12 Wrzesień 2017, 11:57:40 »
Tu masz cały wątek na ten temat :)
http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=4082.0
Tak, czytałem ten wątek ale akurat ten wątek zszedł na pojedyncze sitko. Jak na razie próbuję ogarnąć podwójne.

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2221 dnia: 12 Wrzesień 2017, 12:08:26 »
Jeszcze był taki wątek o kanałowaniu w Arcu, no i w wątku komercyjnym Janusza ostatnio był jakiś filmik jak oni to robią.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline uman Mężczyzna

  • Wiadomości: 439
  • Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Kingrinder K6, Porlex mini
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2222 dnia: 12 Wrzesień 2017, 12:15:59 »
Zastanawiam się czy w tych maszynach tylko pod prysznic, czy z monetą też. Wiem że Januszowi i Grzegorzowi to wychodzi perfekcyjnie, mi niestety nie  :(

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4826
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2223 dnia: 12 Wrzesień 2017, 12:24:21 »
Filmik był ostatnio wrzucony w tym wątku na stronie 23:
http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=3631.330
Dziś będzie jeszcze wrzucony filmik z jasno palonym singlem. Obydwa filmy obrazują proces wykonywania doppio na ekspresie DREAM White z termoblokiem. To samo wnętrze co w ekspresach BASIC i ARC.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3168
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2224 dnia: 12 Wrzesień 2017, 16:17:16 »
tylko pod prysznic, czy z monetą też
Janusz z Grzegorzem zapobiegają kanałowaniu ładując kawę pod sam prysznic. Jest jeszcze parę innych sposobów - szczegóły znajdziesz tutaj

Offline Fugazus

  • Wiadomości: 62
  • Ekspres: Ascaso Dream
  • Młynek: Nuova Simonelli Grinta
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2225 dnia: 12 Wrzesień 2017, 21:35:26 »
Ascaso daje radę - jak pisałem wcześniej u mnie też zero kanałów kawy sypię na równo czasem trochę więcej jak mi się zmieli, nic nie wyrzucam - żadnych voodoo rytuałów, kawa czasem się zbryli - dociskam ile wlezie i wychodzi jak dla mnie super.
Kawa z okolicznej palarni efekt w filiżance miód cud malina :)

Offline prunt

  • Wiadomości: 105
  • Ekspres: Ascaso Duo PID, V60-01/02, Chemex, Chemex by Duka, AeroPress
  • Młynek: Ceado e6p, Comandante MK3 NB, Aergrind
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2226 dnia: 15 Wrzesień 2017, 15:02:01 »
Obiecałem zdjęcie ciacha - kanałów chyba nie ma, za to jest odcisk po trzech strumieniach wody ...


Wysłane za pomocą Tapatalk

Offline gizmuch

    • xxx
  • Wiadomości: 50
  • Ekspres: brika, cafissimo, rok, aeropress, Bezzera bz09, v60
  • Młynek: hario ręczny, Iron heart
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2227 dnia: 23 Wrzesień 2017, 15:54:13 »
Czy słodzące trochę espresso zabijam niuanse smakowe. Tz czy należy pić tylko niesłodzone?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3460
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2228 dnia: 23 Wrzesień 2017, 16:19:47 »
Czy słodzące trochę espresso zabijam niuanse smakowe.
Nikogo nie zabijasz. Zmieniasz zdecydowanie balans, podbijając słodycz kosztem kwaskowatości czy goryczki.
Zakłam, że słodzisz bo Ci bez cukru nie smakuje :)  Kwestia przyzwyczajenia. Możesz stopniowo, zmniejszać sobie dodawaną ilość cukru o 0,5 -1g na tydzień. Aż zaakceptujesz smak.
Batoniki zmieniasz na owoce, owoce z tych bardzo słodkich na bardziej kwaskowe. Czekoladę z mlecznej na deserową, potem 60,75,85% kakao. Itd :)

Offline gizmuch

    • xxx
  • Wiadomości: 50
  • Ekspres: brika, cafissimo, rok, aeropress, Bezzera bz09, v60
  • Młynek: hario ręczny, Iron heart
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2229 dnia: 23 Wrzesień 2017, 16:53:52 »
Chyba zacznę odstawiać cukier


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3460
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2230 dnia: 23 Wrzesień 2017, 17:05:21 »
Chyba zacznę odstawiać cukier
:) Na pewno nie zaszkodzi:)

Offline gizmuch

    • xxx
  • Wiadomości: 50
  • Ekspres: brika, cafissimo, rok, aeropress, Bezzera bz09, v60
  • Młynek: hario ręczny, Iron heart
Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2231 dnia: 23 Wrzesień 2017, 18:56:48 »
Co do single espresso, wymieniłem standardowe sitko Bezzery na to proponowane na forum i efekt jest super. Dobra ekstrakcja i czasy, tylko Tamper musiałem dorobić, bo pasuje tylko 41mm, a o taki trudno.
Do dołka sitka wchodzi mi 9 gram kawy średnio ubijam i wychodzi równa powierzchnia z boczną płaszczyzną


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2232 dnia: 23 Wrzesień 2017, 19:03:10 »
Chyba zacznę odstawiać cukier


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Polecam nie tylko w espresso. Człowiek potem je jabłko i ma wrażenie że jest tak słodkie jakby je ktoś właśnie osłodził. Jak się człowiek 'po amerykańsku' zamula przemysłowym cukrem, aromatami i wzmacniaczami smaku i zapachu to nie ma jak delektować się tym co naturalnie słodkie :)

Offline tom517

  • Wiadomości: 1794
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2233 dnia: 23 Wrzesień 2017, 19:16:45 »
Podobno bardziej uzależnia od kokainy 😀
Z tego co widzę u siebie i znajomych 3 miesiące trzeba poświęcić na odzwyczajanie się.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3168
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2234 dnia: 23 Wrzesień 2017, 20:37:00 »
Podobno bardziej uzależnia od kokainy
Tego akurat nie wiem, ale że uzależnia, to fakt.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi