Autor Wątek: Electrolux EA120  (Przeczytany 2359 razy)

Offline Federerer Mężczyzna

  • Wiadomości: 57
  • Ekspres: Astoria CKE, La Pavoni Europiccola, Bialetti Brikka
  • Młynek: Eureka Mignon
Electrolux EA120
« dnia: 24 Sierpień 2016, 20:35:54 »
Ekspres leciwy, dostałem go kiedyś za darmo jako zepsuty. W rzeczywistości wystarczyło odwrócić uszczelkę pod grupą, bo była założona odwrotnie. Ostatnio leżał z sentymentu w szafie, aż przypadkiem zauważyłem, że sitko z mojej aktualnej maszyny (europiccola z grupą millenium) ma taki sam rozmiar jak te stosowane w electroluxach, więc wygrzebałem starocia z szafy i zrobiłem mały eksperyment :) 14g kawy, zmieliłem trochę grubiej niż do pavoniego. Ekspres nagrzany. Włączyłem parę na kilkanaście sekund, żeby mocniej nagrzać termoblok. Potem flush, aż przestanie lecieć para i ekstrakcja (standardowa technika na tej maszynie). Wyszło mniej więcej tak:


« Ostatnia zmiana: 25 Sierpień 2016, 20:24:05 wysłana przez DrUsagi »

Offline ristretto Mężczyzna

  • Wiadomości: 122
  • Ekspres: Jest: Sage BES875 Był: Lelit PL042EMI; Phin
Odp: Electrolux EA120
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Sierpień 2016, 21:11:16 »
Fajny efekt. Czy tam jest sitko crema czy non presurized?

Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka


Offline Federerer Mężczyzna

  • Wiadomości: 57
  • Ekspres: Astoria CKE, La Pavoni Europiccola, Bialetti Brikka
  • Młynek: Eureka Mignon
Odp: Electrolux EA120
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Sierpień 2016, 21:17:02 »
Podwójne sitko z La Pavoni Europiccola. Ma trochę wyższy rant niż te fabryczne ale dałem radę zapiąć kolbę.

Offline compaq Mężczyzna

  • Wiadomości: 29
  • Ekspres: Kawiarka, Zelmer Maestro
  • Młynek: Mam :)
Odp: Electrolux EA120
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Sierpień 2016, 18:50:01 »
Kurde zazdroszczę  ;) Sam mam g*wno-ekspres, ale takiego espresso jeszcze nie wyczarowałem  :brawa:

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Electrolux EA120
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Sierpień 2016, 20:25:17 »
Niby poprawiłem link ale mi nie działa.  Sprawdź czy u ciebie jest ok.
LMWDP #469

Offline Federerer Mężczyzna

  • Wiadomości: 57
  • Ekspres: Astoria CKE, La Pavoni Europiccola, Bialetti Brikka
  • Młynek: Eureka Mignon
Odp: Electrolux EA120
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Sierpień 2016, 20:46:55 »
Film się wyświetla, natomiast kliknięcie w link nie działa, chyba powinno być https:// zamiast www.
@compaq - tak naprawdę wystarczy świeża kawa, nie-gówno młynek i nieciśnieniowe sitka. No i spienianie mleka tym sprzętem to jakaś pomyłka, za słaba para - Pavoni bije go bez problemu ale za to na electroluxie mogę zrobić kilka shotów i ciężko coś zepsuć. Na Pavonim póki co loteria - raz wyjdzie całkiem ok, innym razem kawa leci zagotowana.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi