Autor Wątek: Gong Fu Cha- Ceremonialne parzenie herbaty.  (Przeczytany 5522 razy)

Offline Joanna Bożek Kobieta

    • Herbaciara
  • Wiadomości: 257
    • Joanna Bożek o herbacie
  • Ekspres: French Press, Kawiarka
  • Młynek: Made in Albania
Gong Fu Cha- Ceremonialne parzenie herbaty.
« dnia: 31 Styczeń 2014, 09:31:42 »


Opublikowałam niedawno film o parzeniu Gong Fu Cha, czyli dosłownie tłumacząc jest to pracochłonne przygotowanie herbaty.
Parzyć można w ten sposób każdy rodzaj herbaty, ale nie każda da tak samo spektakularne efekty. Najlepiej więc parzyć w ten sposób herbaty do których przygotowania używamy wrzątku. Więc herbaty oolong, pu-ehr shu i żółtą huang xiao cha.
Przede wszystkim w tej ceremonii chodzi o wspaniałe doznania wizualne i smakowe. W Chinach są nawet specjalne szkoły doskonalące w prowadzeniu takiej ceremonii, choć aktualnie są one głownie robione na potrzeby turystów.

Dla mnie ceremonia parzenia herbaty jest albo chwilą wyciszenia, albo momentem do spędzenia czasu z innymi herbaciarzami czy przyjaciółmi.

Objaśniając co po kolei robiłam:
Zaprezentowanie herbaty.
Ogrzanie czajniczka, oraz cha hai i czarek.
Wsypanie herbaty do ogrzanego czajniczka i potrząsanie nim, ma na celu obudzenie aromatu.
Następnie przepłukuje herbatę - dosłownie wlewam i wylewam z niej wodę.
Otrzymanym naparem ogrzewam czajniczek z zewnątrz.
No i oczywiście na koniec zaparzam herbatę, zaczynając od krótkiego czasu, stopniowo przy kolejnych parzeniach zwiększając go.

Zamierzam w tym roku, na święcie herbaty w Cieszynie zaprezentować taką ceremonię szerszej publiczności.  :)
« Ostatnia zmiana: 31 Styczeń 2014, 13:45:34 wysłana przez Joanna Liu Mulan »
>Luty 2018 - Herbaciana wyprawa do Wietnamu!<
Prowadzę bloga o herbacie, herbatyzm jest moją życiową filozofią.
www.joannabozek.pl
https://www.facebook.com/joannabozekoherbacie/

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Gong Fu Cha- Ceremonialne parzenie herbaty.
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Styczeń 2014, 11:06:49 »
 :ok:
Faktycznie jest to pracochłonne ale i hipnotyzujące :) Wyobrażam sobie przygotowanie w ten sposób (ogrzewanie, polewanie) dripa lub Chemexa :)

Ten czajniczek daje bardzo ładny strumień wody - może można by go dripa stosować.

Aby zaspokoić moją ciekawość techniczną - ta taca z odpływem na wodę ma jakąś fachową nazwę. Strasznie mi się podoba to rozwiązanie.
LMWDP #469

Offline Joanna Bożek Kobieta

    • Herbaciara
  • Wiadomości: 257
    • Joanna Bożek o herbacie
  • Ekspres: French Press, Kawiarka
  • Młynek: Made in Albania
Odp: Gong Fu Cha- Ceremonialne parzenie herbaty.
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Styczeń 2014, 14:09:04 »
Ta taca to Cha Pan czyli dosłownie taca herbaciana. Z ang Tea Tray.
Ostatnio ja jednym forum herbacianym organizowałam konkurs na Polską nazwę. Wygrał "Herbaciany Spływ" :)
>Luty 2018 - Herbaciana wyprawa do Wietnamu!<
Prowadzę bloga o herbacie, herbatyzm jest moją życiową filozofią.
www.joannabozek.pl
https://www.facebook.com/joannabozekoherbacie/

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Gong Fu Cha- Ceremonialne parzenie herbaty.
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Styczeń 2014, 15:02:43 »
Może rozwiń wszystkie nazwy wszystkich akcesoriów z tłumaczeniami i krótką definicją. Pewnie nie wszyscy wiedzą po co przelewać napar do morza herbaty. :)

Offline Joanna Bożek Kobieta

    • Herbaciara
  • Wiadomości: 257
    • Joanna Bożek o herbacie
  • Ekspres: French Press, Kawiarka
  • Młynek: Made in Albania
Odp: Gong Fu Cha- Ceremonialne parzenie herbaty.
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Styczeń 2014, 16:08:08 »
Cha Hai- czyli właśnie jak pięknie napisał donkiszot morze herbaty, to dzbanek który w zasadzie ma dwie funkcje.
Kiedy chcielibyśmy przy tak specyficznym parzeniu (o tak krótkich czasach parzenia) lać do każdej czarki po kolei napar, był by on w każdej delikatnie inny. Przelewając wcześniej do dzbanka mamy w każdej czarce jednolity kolor i smak naparu.

Druga funkcja to kiedy jest on szklany, mamy możliwość podziwiania koloru naparu.

Wszystkie akcesoria opisze, tyko wieczorkiem :)
>Luty 2018 - Herbaciana wyprawa do Wietnamu!<
Prowadzę bloga o herbacie, herbatyzm jest moją życiową filozofią.
www.joannabozek.pl
https://www.facebook.com/joannabozekoherbacie/

Offline Joanna Bożek Kobieta

    • Herbaciara
  • Wiadomości: 257
    • Joanna Bożek o herbacie
  • Ekspres: French Press, Kawiarka
  • Młynek: Made in Albania
Odp: Gong Fu Cha- Ceremonialne parzenie herbaty.
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Luty 2014, 16:05:24 »
Kolejny film o parzeniu herbaty zrobiony  :blue: jak by ktoś miał ochotę obejrzeć to zapraszam


Wiem że miałam opisać wszystkie akcesoria  :redface: obiecuje, że lada dzień to nastąpi bo teraz byczę się na urlopie  8)
>Luty 2018 - Herbaciana wyprawa do Wietnamu!<
Prowadzę bloga o herbacie, herbatyzm jest moją życiową filozofią.
www.joannabozek.pl
https://www.facebook.com/joannabozekoherbacie/

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi